Organizațiile societății civile, îngrijorate de promovarea în mare grabă a celui mai important document, care reglementează activitatea Parlamentului

Mai multe organizații ale societății civile își exprimă îngrijorarea privind promovarea în mare grabă a proiectului Codului de reguli și proceduri parlamentare, cu ignorarea consultărilor publice și a dezbaterilor privind conținutul celui mai important document, care reglementează activitatea Parlamentului.

Proiectul Codului de reguli și proceduri parlamentare a fost înregistrat ca inițiativă legislativă a trei deputați la 2 noiembrie 2018 nefiind publicat, în prealabil, pe internet pentru consultări. La 14 noiembrie 2018, proiectul a fost examinat de Comisia Juridică, Numiri și Imunități, care a recomandat adoptarea proiectului în prima lectură și care nu a menționat nimic despre rezultatele consultărilor publice. La 22 noiembrie 2018, adică peste circa trei săptămâni de la înregistrare, proiectul a fost adoptat în prima lectură.

Pe pagina web a Parlamentului lipsește expertiza anticorupție a proiectului, precum și avizul Guvernului, ambele obligatorii  conform prevederilor legale. De asemenea, termenul pentru consultări publice urma să expire abia  la 23 noiembrie 2018 (peste 15 zile lucrătoare de la publicarea proiectului), adică peste o zi după adoptarea proiectului în primă lectură. Având în vedere faptul că comisia responsabilă de proiect și de organizarea consultărilor publice a aprobat proiectul deja la 14 noiembrie 2018, înainte de expirarea termenului-limită de depunere a comentariilor, consultările publice nici nu puteau avea loc.

Proiectul Codului de reguli și proceduri parlamentare reglementează aspecte deosebit de importante ale activității parlamentare și urmează să înlocuiască Regulamentul Parlamentului actualmente în vigoare. O analiză a conținutului documentului scoate în evidență existența unor prevederi foarte vagi privind accesul la informații, reflectarea activității Parlamentului de către mass-media, transparența în procesul decizional și cooperarea cu societatea civilă.

Proiectul Codului de reguli și proceduri parlamentare conține reglementări privind consultările publice care sunt și mai vagi decât cele în vigoare, iar unele prevederi pozitive au fost excluse. Sunt reglementate confuz și sporadic formele, etapele și termenele procesului de consultări publice, precum și obligațiile instituțiilor responsabile.Proiectul sus-menționat nu conține nici prevederi suficiente pentru asigurarea accesului la informație ca parte a transparenței procesului decizional, el nu prevede publicarea informațiilor despre toate etapele de adoptare a actului legislativ și toate versiunile proiectului de act normativ. De asemenea, nu este prevăzută nici publicarea amendamentelor propuse de deputați. 

De asemenea, proiectul Codului de reguli și proceduri parlamentare nu reglementează situațiile când proiectele pot fi adoptate în regim de urgență, cu excepția cazului când este cerut de Guvernpotrivit Constituției. În ultimii ani, mai multe proiecte de acte normative au fost adoptate în regim de urgență, fără respectarea tuturor etapelor de legiferare și consultare publică prevăzute de legislația în vigoare. Este nevoie de reglementat criteriile după care Parlamentul va decide asupra aplicării acestei proceduri. 

Luând în considerație importanța Codului parlamentar pentru buna funcționare a Parlamentului și activitatea acestuia într-un mod transparent și previzibil pentru public și părțile interesate, organizațiile semnatare consideră nepotrivită adoptarea unui astfel de proiect în grabă și fără organizarea unor discuții mai largi, inclusiv cu ONG-urile și reprezentanții mass-media.

Organizațiile semnatare solicită Parlamentului Republicii Moldova organizarea unor consultări publice veritabile a proiectului Codului de reguli și proceduri parlamentare, inclusiv organizarea dezbaterilor publice cu participarea organizațiilor societății civile, cu alocarea unui timp suficient, și evitarea adoptării în grabă a acestui document important.

Textul integral al apelului disponibil aici.

SEMNATARI:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
  3. Asociația Presei Independente (API)
  4. Asociația Promo-LEX
  5. Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM)
  6. Centrul de Informații GENDERDOC-M
  7. Centrul de Investigații Jurnalistice
  8. Piligrim-Demo
  9. Transparency International Moldova
  10. CPR
  11. Expert-Grup
  12. Comunitatea “WatchDog.MD”
  13. Ambasada Drepturilor Omului
  14. IPP, Institutul de Politici Publice
  15. Centrul Internațional ”La Strada”
  16. Centrul PAS
  17. Amnesty International Moldova
  18. Centrul de Drept al Femeilor
  19. Centrul de Jurnalism Independent
  20. Centrul de Analiza și Prevenire a Corupției
  21. Fundația Est-Europeană
  22. Comitetul pentru Libertatea Presei
  23. IPRE, Institutul pentru Politici și Reforme Europene
  24. InReCo
  25. AO Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane
  26. Gender-Centru
  27. Ana Gurău, membra Platformei Egalitate de Gen
  28. Centrul Național al Romilor
  29. IDIS ”Viitorul”
  30. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
  31. Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii (CNPAC)
  32. Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF)

Lista semnatarilor rămâne deschisă