Anastasia Cucuruz

Misoginismul se deprinde încă din copilărie

Producătorul de film Dumitru Marian consideră că bărbații deprind misoginismul încă din copilărie, dar niciodată nu este prea târziu pentru a conștientiza și condamna acest fenomen. Opinia a fost expusă în cadrul ediției a doua a ”MENxx: Cultura violului”, eveniment la care, în mod tradițional, bărbații le vorbesc altor bărbați despre femei.

Pentru a se face înțeles, Dumitru Marian a adus o serie de exemple. La școală când i se părea umilitor să stea în aceeași bancă cu o fată, la facultate când condamna colegele care fumează, la serviciu când ar fi preferat să lucreze cu un bărbat – în toate aceste situații, spune cineastul, ar fi acționat ca un misogin, lucru pe care îl conștientizează și condamnă.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=zGeCMVPZasM

Totodată, Dumitru Marian este sigur că misoginismul poate fi ”lecuit” oricând, iar cel mai important este ca bărbații să înțeleagă cât de dăunător este să manifeste atitudini sau prejudecăți care îi plasează ca fiind superiori femeilor.

Și ceilalți speakeri ai serii au vorbit despre conceptele de masculinitate, feminitate și stereotipuri, trecând totul prin filtrul propriei percepții. MENxx este organizat de Centrul Internațional ”La Strada”.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului