Chișinău: „Până aici! Ne-am săturat! Ieșim la protest să ne apărăm votul!”

La Chișinău, primarul ales, Andrei Năstase a contestat, miercuri, la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău privind invalidarea mandatului său. Timp de trei zile instanța urmează să se pronunțe dacă validează alegerile din 3 iunie sau menține în vigoare decizia primei instanțe. Locuitorii capitalei merg și astăzi la protest. De această dată, în fața Primăriei capitalei.

”Până aici! Ne-am săturat! Ieșim la protest să ne apărăm votul!”, astfel sunt îndemnați locuitorii capitalei să iasă la mitingul de astăzi, la ora 17.30. Noul edil ales al Chișinăului, Andrei Năstase susține că ”votul exprimat de cetățenii responsabili la 3 iunie a fost desconsiderat de mafie”. ”Aseară, sub paravanul nopții, alegerile locale din Chișinău au fost invalidate sub pretexte ridicole, total inconsistente. Deci, vom lupta în continuare. Ne întâlnim la primăria capitalei pentru a ne apăra votul. Împreună, doar împreună, vom reuși și de această dată”, susține Andrei Năstase.

Organizatorii manifestației sunt Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat din Moldova. ”Justiția controlată de Plahotniuc a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț - votul nostru. Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară - decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor - ne vom apăra votul cu orice preț!”, afirmă organizatorii.

După decizia prin care alegerile locale au fost declarate nule, reacțiile au continua și astăzi. Președintele moldovean, Igor Dodon afirmă că hotărârea instanței ridică multe semne de întrebare. ”Acum, Andrei Năstase a fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care el nu s-ar fi isprăvit, din cauza incompetenței sale și lipsei de experiență administrativă”. ”Totodată, înțelegem că cineva se teme tare ca socialiștii să nu beneficieze de sprijin din străinătate în alegerile parlamentare. Precedentul lui Năstase, care a profitat de susținere directă de la politicieni străini în campania electorală, eurounioniștii de la guvernare l-au considerat prea periculos în perspectiva parlamentarilor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Și democrații au comentat hotărârea Judecătoriei Chișinău.”Decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea ei. Decizia nefiind una definitivă, este supusă căilor de atac la instanțele superioare. PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii, declară Vitalie Gamurari, putătorul de cuvânt al Partidului Democrat.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că de fapt justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova - a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. ”Prin decizia fără precedent  Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară - decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, după decizia de invalidare a alegerilor locale.

Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale ordinare din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi.

Materialul a fost difuzat la RFI România. 

Mai jos găsiți varianta audio a corespondenței RFI. 

 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului