Proteste la Chișinău, în susținerea cetățenilor turci, aflați într-un penitenciar din Istanbul

Mai mulți părinți, profesori, elevi ai liceului moldo-turc ”Orizont” au pichetat, sâmbătă, Ambasada SUA la Chișinău dar și Ambasada Germaniei, cerând implicarea statelor democratice în eliberarea profesorilor turci. Ei au fost expulzați de pe teritoriul R.Moldova, iar în prezent sunt deținuți într-un penitenciar din Istanbul. 

”Vrem să învățăm în pace”, ”Vrem profesorii înapoi”, ”Asigurați protecția azilanților”, ”We would like to study peacefully”, ”Our teachers are not terrorists”, sunt doar câteva pancarte cu care au venit participanții la acțiunea de protest. 

Părinții și profesorii de la liceul ”Orizont” susțin că nu știu nimic până astăzi despre angajații liceului, reținuți joi de SIS și expulzați. În acest context, solicită ajutor și protecție internațională, menționând că unii dintre cei reținuți au solicitat anterior azil politic, dar nu li s-a acordat.

Cei șapte angajați ai liceului moldo-turc ”Orizont” din Chișinău, reținuți și expulzați de pe teritoriul R.Moldova, se află într-un penitenciar din Istanbul, susține unul dintre avocații cetățenilor turci. El a comunicat informația conducerii instituției de la Chișinău. În același timp, acesta nu a oferit nicio informație despre starea de sănătate sau condițiile de detenție, legătura telefonică având o durată de doar câteva secunde, scrie TV8. În același timp, precizăm că nimeni nu a comunicat cu cei șapte profesori și nici nu cunoaște dacă aceștia au fost interogați sau supuși torturii.

Între timp, Consiliul pentru prevenirea Torturii anunță că pe 7 septembrie a efectuat vizite ad-hoc în patru instituții care au dreptul legal să mențină în detenție și a constatat că cei șapte cetățeni turci nu s-au aflat în aceste instituții. Membrii Consiliului au mers la Penitenciarul nr 13, Inspectoratul de Poliție Centru din municipiul Chișinău, la Centrul Național Anticorupție și la Centrul de de Plasament Temporar al Străinilor ”în vederea identificării deținerii în aceste instituții a 7 cetățeni turci reținuți de SIS în dimineața zilei de 6 septembrie”. 

”Ca rezultat a verificării registrelor, locurilor de detenție/celulelor, discuțiilor confidențiale cu persoanele aflate la moment în detenție și cu personalul instituțiilor, Consiliul a constatat faptul că în perioada 6-7 septembrie 2018 cei 7 cetățeni turci nu au fost deținuți în cele 4 instituții”. ”Atât izolatorul SIS, cât și izolatoarele sectoriale din mun. Chișinău (cu excepția IP Centru) sunt sistate și în ele nu pot fi deținute persoane”, anunță Consiliul pentru Prevenirea Torturii.

Amnesty International împreună cu alte ONG-uri au condamnat expulzarea cetățenilor turci afirmând că au fost încălcate mai multe drepturi. Președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu, dar și alți deputați au cerut explicații de la SIS privind expulzarea celor șapte profesori.

În dimineața zilei de joi, cei șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Mai mulți eurodeputați, șocați de ce s-a întâmplat la Chișinău, au trimis o scrisoare președintelui prorus, Igor Dodon și premierului moldovean, Pavel Filip prin care solicită să fie respectate drepturile omului și le-au reamintit oficialilor moldoveni că trebuie să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului, subliniind că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei.

Trebuie spus că, ”Orizont” este unul dintre cele mai bune licee din R.Moldova. Doar în 2017, din cele 43 de medalii obţinute de către elevii R. Moldova la olimpiadele internaţionale, 33 au fost câştigate de elevii Liceului Teoretic „Orizont”. Totodată, statisticile acestui liceu arată că anul trecut, 66% dintre absolvenţi au plecat să-şi facă studiile în străinătate, la cele mai prestigioase universităţi din lume, scrie Jurnal de Chișinău.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului