Reprezentant liceul “Orizont”, la RFI: ”Noi vrem să muncim într-o atmosferă pașnică în R.Moldova”

”Noi vrem să continuăm să muncim într-o atmosferă pașnică și sănătoasă, iar acum situația nu e prea bună în R.Moldova. Ne vom apăra drepturile noastre pe toate căile juridice pentru că ceea ce s-a întâmplat, nu s-a mai văzut”, spune într-un interviu la RFI, un reprezentant al administrației liceului ”Orizont”, care a solicitat anonimatul, în contextul în care acum o săptămână, șapte profesori turci au fost reținuți și la scurt timp expulzați de pe teritoriul R.Moldova.

”Cei șapte cetățeni turci se află acum în diferite penitenciare din Turcia. Patru profesori sunt împreună, alți trei, repartizați în orașe diferite. Starea lor de sănătate deocamdată este stabilă, așa cum ne-au informat avocații. Profesorii reținuți nu au vorbit cu rudele nici din Turcia, nici de aici. Ei stau acolo. Nici ei nu știu când vor ajunge în fața judecătorului. Nu știm dacă ei vor avea șansa să se apare. Nu se așteaptă un viitor luminos pentru ei.Mii de oameni care au fost luați cu forța și duși în închisori, mulți din ei nu au ajuns încă în fața judecătorului. Mult timp vor sta în penitenciar. Acești oameni sunt pedepsiți pentru că nu susțin dictatura din Turcia. Dosarele ar putea fi fabricate, așa cum se întâmplă și în ziua de astăzi”, susține angajatul liceului ”Orizont”.

”După expulzarea profesorilor, orice acțiune a autorităților de la Chișinău este un non-sens”

”Pentru profesorii reținuți și expulzați este prea târziu. Până pe 6 septembrie, R.Moldova a susținut acești cetățeni. Tot timpul se spunea, ei sunt pedagogi, nu sunt dovezi suficiente pentru a fi extrădate aceste persoane. După 6 septembrie, cu regret, situația s-a schimbat radical. Acum nici o persoană care este de origine turcă, nu are nici o siguranță. Nu contează, a făcut sau nu a făcut ceva. Foarte simplu poate să fie un dosar fabricat sau poate să fie forțat, luat din casă, din școală, din stradă și să fie extrădat”.

”Toți oamenii care au venit din Turcia și lucrează aici ca profesor, ca administrator, nu au nici o siguranță în ziua de mâine. Cinci din cei șapte cetățeni turci expulzați așteptau să li se acorde azil politic, solicitat acum cinci luni. Și în mod normal, era imposibil ca aceste persoane să fie extrădate în Turcia. Chiar dacă era demonstrată vreo crimă, trebuia să fie judecata în R.Moldova, și dacă era cazul trebuiau să fie extrădate în Turcia”, susține reprezentantul instituției private de la Chișinău.

”Acum s-a acționat în stil mafiot, banditesc, au fost luați cu forța și în câteva ore erau deja în Turcia. Soțiile rămase aici sunt încă șocate de cele întâmplate, nu și-au revenit. Cred că această stare va continua. Soții au lucrat în Moldova de mult timp, ele vedeau că ei erau aici respectați, susținuți, avea un statut. Este greu de crezut că s-a ajuns la așa etapă. Am aflat în aceste zile, după reținerea lor că acum că răspunsul este negativ în ceea ce privește acordarea azilului politic”.

”Până în prezent nimeni nu ne-a dat asigurări că scenariul din 6 septembrie nu se va repeta. Noi vrem să continuăm activitățile noastre. Noi vrem să contribuim la procesul educațional din R.Moldova. Noi vrem să creștem generații bune. Avem mii de absolvenți care ocupă astăzi posturi importante”, continuă angajatul liceului.

În 2017, din cele 43 de medalii obţinute de către elevii R.Moldova la olimpiadele internaţionale, 33 au fost câştigate de elevii Liceului Teoretic „Orizont”. Totodată, statisticile acestui liceu arată că anul trecut, peste 65 la sută dintre absolvenţi au plecat să-şi facă studiile în străinătate, la cele mai prestigioase universităţi din lume.

”Noi ne mândrim cu acești elevi care ajung să învețe și să muncească în toate colțurile lumii. Ei sunt copii noștri, asta este mândria noastră. Noi vrem să continuăm, dar într-o atmosferă sănătoasă. Este însă prematur să spunem dacă vom obține aceste șanse să lucrăm mai departe în așa mod sau nu. Timpul o să ne arate.Noi nu vrem să învinuim pe nimeni pentru că nu avem dovezi, dar situația deocamdată nu este prea bună. Dar ne bucurăm de un lucru care este foarte important pentru noi. Oamenii sunt cu noi, ne susțin”.

”În cele cinci filiale, copii vin zilnic la școală, profesorii sunt la ore. Noi vom respecta și mai departe legislația R.Moldova, așa cum am făcut-o până acum. Lucrăm în conformitate cu cerințele Ministerului Educației, deși suntem o instituție privată. Vom face lucruri mai frumoase în continuare. Suntem încrezuți în puterile noastre și vom face față și mai departe. Presiunile asupra administrației liceului au apărut încă acum 5 ani. S-a tot vehiculat că liceul va fi închis, dar nu va fi. Se merge acum pe două căi, ori sunt închise liceele sau profesorii sunt expulzați”.

 ”Deși sunt niște acuzații împotriva acestor profesori turci, lumea nu crede aceste minciuni pentru că ne cunoaște. Foarte mulți demnitari, oameni de elită, oameni simpli și-au adus copiii la ”Orizont”. Mulți au și astăzi tangențe cu liceele noastre, cu acești profesori minunați care vor confirma că acești oameni, ajunși în Turcia, nu sunt decât profesori. Nici vorbă de teroriști sau criminali”, afirmă angajatul ”Orizont”.

Întrebat dacă liceele din rețeaua ”Orizont” riscă să fie închise, reprezentantul administrației instituției ne-a asigurat că din punct de vedere juridic, acest lucru este imposibil. Ba mai mult, conducerea liceului a primit asigurări din partea Ministerului Educației că instituția își ca continua activitatea, întrucât respectă normele legale.

”Monica Babuc, dar și încă vreo doi reprezentanți ai ministerului ne-au spus că ne vor susține și în continuare. Procesul de studii nu trebuie să fie întrerupt. Copiii trebuie să aibă parte de studii de calitate și de acum încolo. Suntem un liceu cu performanțe. Acest lucru ne bucură mult, dar faptul că nu s-a putut să fie luate niște măsuri în cazul profesorilor reținuți, asta pe noi ne-a descurajat. Ne facem mari griji pentru cei cca 30 de profesori turci, rămași în R.Moldova, ne facem griji pentru familiile lor, pentru copii”.

”Noi în mod juridic, democratic vom apăra drepturile cetățenilor noștri care au fost expulzați din Turcia.Este datoria noastră să apărăm drepturile copiilor, care acum au rămas fără tați. Pentru cei care au rămas aici, trebuie de făcut ceva, aceasta greșeală nu trebuie să se repete”. Noi nu cedăm, vom lucra mai departe pentru că copii au venit aici să facă carte, noi o să facem acest lucru”.

”În mod foarte insistent cerem cineva să ne explice de ce au fost luați profesorii, unde au fost duși, unde au fost reținuți, când au fost urcați în avion, cu ce avion au fost duși, unde au ajuns. Tot ce știm e ce citim din presă. Nici un oficial nu ne-a răspuns până acum, nu ne-a oferit informații”, ne-a declarat reprezentantul liceului ”Orizont” care a solicitat anonimatul.

Cazul cetățenilor turci, expulzați din R.Moldova a ajuns și la CEDO, iar autoritățile ar trebuie să vină cu explicații, până pe 5 octombrie.  

Materialul a fost difuzat la RFI Romania.

Mai jos găsiți varianta audio a interviului. 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului