R.Moldova, gravă criză demografică. Ce e de făcut?

R.Moldova trece prin schimbări demografice profunde, rata fertilității fiind scăzută, sub nivelul de înlocuire a generațiilor. În 2017 s-au născut cei mai puțini copii de când R.Moldova a devenit stat independent. ”Fără măsuri concrete de susținere a femeilor și bărbaților să aibă numărul dorit de copii, până în 2035 rata natalității ar putea scădea cu 4 la sută anual”, atenționează experții. 

Acestea sunt doar câteva date prezentate, joi, la Chișinău în contextul lansării Raportului Fondului ONU privind Starea Populației Lumii 2018 care examinează tendințele fertilității în lume și factorii, care influențează deciziile oamenilor de a avea sau nu copii.

În Europa, inclusiv R.Moldova, de regulă, familiile își doresc în medie cel puțin doi copii. În realitate, este dificil să aibă măcar unul. În R.Moldova, cea mai scăzută fertilitate este înregistrată la Chișinău, la Bălți și Ocnița, în nordul țării. La celălalt pol, cu cea mai înaltă rată găsim raioanele Telenești, Cantemir și Sângerei.

Republica Moldova face parte din categoria țărilor cu fertilitate scăzută, alături de Portugalia, Singapore, Grecia, Coreea de Sud. În aceste țări cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca susține că pentru a îmbunătăți situația demografică în R.Moldova, au fost elaborate mai multe politici. „În prezent Republica Moldova trece prin transformări demografice cu o natalitate scăzută, mortalitate la vârstă aptă de muncă, îmbătrânire a populației și flux migrațional în special a persoanelor de vârstă reproductivă. Acest raport ne va ajuta să realizăm politici, care să contribuie la îmbunătățirea situației demografice în țara noastră. Cu suportul partenerilor de dezvoltare vom depune efort în asigurarea populației cu servicii de îngrijire medicală, educație și locuri de muncă decente pe tot parcursul vieții”, a menționat Boris Gîlca.

Autoritățile susțin că raportul va servi drept platformă de dialog pentru stabilirea parcursului țării în abordarea provocărilor demografice, ca parte a Strategiei naționale de dezvoltare "Moldova 2030" și Obiectivelor Globale.

Potrivit autorilor Raportului Fondului ONU pentru Populație, cauzele fertilității scăzute în Moldova sunt emigrarea tinerilor, în special cu vârsta de 24-29 ani, situația financiară precară. De asemenea, experții vorbesc de folosirea redusă a metodelor de contracepție, ce duce la infecții cu transmitere sexuală, avorturi și infertilitate. Totodată, concediu prea lung de maternitate, ceea ce face ca femeile să-și piardă abilitățile profesionale și să revină mai greu la locul de muncă sau numărul insuficient de creșe.

Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova, Rita Columbia susține că realizarea dreptului femeilor și bărbaților de a alege câți copii își doresc poate schimba lumea. ”Astăzi drepturile reproductive sunt limitate la nivel global. În țările din Europa, unde se atestă o fertilitate scăzută, oamenii adesea nu pot tot timpul să aibă numărul de copii pe care și-l doresc. Politicile familiale sensibile la gen, serviciile de îngrijire a copiilor mici, pot schimba situația, oferind părinților posibilitatea de a combina viața profesională cu cea de familie”, a declarat reprezentanta Fondului ONU pentru Populație în R.Moldova.

O problemă semnalată de Constanța Popescu Mereacre, director de programe la Centrul Expert Grup este că ”65% dintre copiii până la trei ani nu sunt asigurați social”. ”Părinții se confruntă frecvent cu insuficiența de locuri în grădiniță și cu servicii proaste de îngrijire. 65% dintre copiii până la trei ani sunt copii cu părinți neasigurați, care nu au un loc de muncă sau sunt la studii și astfel primesc o îndemnizație foarte mică. Avem date alarmante. În anul 2017, a fost o scădere semnificativă a numărului de nașteri în R. Moldova",  susține Constanța Popescu.

În 2017 în R.Moldova s-au născut peste 30.000 de copii, cu 4 mii de copii mai puțin decât în 2016. 

Potrivit Raportului, la nivel global se observă o scădere a ratei fertilității cu circa 50 la sută față de mijlocul anilor 60. Dacă mai mulți ani în urmă exista o singură rată a fertilității în lume, astăzi există descrepanațe mari între țări - de la țări cu fertilitate foarte înaltă, până la țări cu fertilitate scăzută. Aici vorbim de țări cu fertilitate mare, unde femeile au mai mult de patru copii, fiind vorba în special de țările sărace din Africa sub-sahariană, Nigeria fiind țara cu cea mai mare fertilitate din lume, o femeie are, în medie, șapte copii. De asemenea, sunt țări cu fertilitate, care a scăzut rapid și apoi a început să crească din nou, state cu fertilitate în scădere, dar și țări cu fertilitate scăzută mai mulți ani la rând, în special Asia, Europa și America de Nord. 

Reportajul a fost difuzat la RFI România.

Mai jos găsiți și varianta audio a materialului. 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului