Valeria Vițu

”O sută de idei pentru creștere”, conferință dedicată parteneriatelor de afaceri România-R.Moldova

Antreprenori, bancheri, economişti, manageri din România și R.Moldova s-au adunat, la Chișinău, pentru a discuta cele mai bune idei pentru creşterea economică, dar şi dezvoltarea culturii antreprenoriale şi de business. Ziarul Financiar a organizat, joi, conferinţa ”O sută de idei pentru creștere”, cu sprijinul Băncii Transilvania şi Victoriabank. Este prima iniţiativă de acest tip dedicată parteneriatelor de business dintre companiile din cele două ţări şi vine în contextul în care R.Moldova devine tot mai atractivă pentru antreprenorii români.

Ce urmează în domeniul antreprenoriatului românesc, cum facem ca R.Moldova să îşi dezvolte mai mult cultura antreprenorială şi cultura de business, cum ajungem la o economie sănătoasă pe termen lung sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să găsească un răspuns participanții la conferința ”O sută de idei pentru creștere”.

Iată ce spune, directorul editorial la Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc despre evenimentul de la Chișinău: ”Acest format îl avem și în România. Este un format în care vrem să dăm voce antreprenorilor, să spună punctul de vedere, să spună lucrurile negative dar și pozitive ca ulterior cu ajutorul nostru, în fața opiniei publice, în fața cetățenilor și în fața autorităților să putem exprima problemele”.

Directorul BERD pentru R. Moldova, Angela Sax și-a exprimat speranța că prezența Băncii Transilvania în R. Moldova va face mai ușor accesul pe piață a investitorilor români.”Sperăm că va deschide oportunitatea companiilor din România să acceadă pe piața din R. Moldova și să aibă mai multe oportunități pentru cooperare transfrontalieră. Suntem susținători ai mediului privat, domeniu în care, de altfel, vedem foarte multe oportunități, la fel ca și în sistemul bancar”, a subliniat Angela Sax.

Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, prezent la eveniment a vorbit despre relațiile speciale dintre cele două țări, menționând că ”România este poate cel mai vocal avocat al susținerii parcursului european al Republicii Moldova, ca modalitate sigură de implementare a standardelor democratice și de promovare a principiilor și valorilor noastre comune, cele europene”.

Totuși, spune ambasadorul,”R.Moldova are nevoie și în continuare de progrese în unele domenii sensibile, cum ar fi sistemul judiciar, are nevoie de instituții reziliante, capabile să facă față diverselor provocări, să asigure aplicarea unitară a normelor. Are nevoie și în continuare de susținerea  noastră pentru consolidarea democrației și a statului de drept. Doar așa poate să transmită semnale potrivite către potențialii investitori, care la rândul lor au nevoie să aibă încredere în R.Moldova”.

Daniel Ioniță a subliniat că România urmărește cu consecvență și seriozitate să susțină și să promoveze interesele oamenilor de afaceri români, a capitalului românesc în Republica Moldova, precum și să contribuie la îmbunătățirea climatului investițional originar din România în Republica Moldova. 

În plus, diplomatul român, susține că interesul manifestat de companiile românești pentru piața Republicii Moldova este reflectat și prin crearea Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova. Ambasadorul i-a invitat pe toți cei interesați să se înscrie în această asociație profesională, astfel beneficiind de o serioasă expertiză de operare pe piața din Republica Moldova, ”câștigată prin trudă de membrii asociației, dintre care unii activează aici de peste 20 de ani”.

“Avem cu toții nevoie de modele de bune practici, în care să fie respectate pe deplin principiile responsabilității sociale corporative și care să contribuie în mod decisiv la susținerea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv la implementarea componentei sale de liber schimb - DCFTA. De asemenea, cred că orice investitor străin serios are nevoie, înainte de a investi pe un nou spațiu, de două plase de siguranță. Una de natură legislativă – care presupune nu numai un set stabil de legi clare și predictibile, dar și o justiție independentă, care să funcționeze transparent, corect și imparțial, iar altă plasă de siguranță de natură financiară – adică un sistem bancar sănătos și concurențial, care să-ți securizeze investiția” a menționat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

România este primul partener comercial al R.Moldova, reușind să devanseze Federația Rusă și Ucraina. La finele anului trecut, comerțul bilateral s-a ridicat la valoarea de 1,7 mlrd USD. R.Moldova este a patra piață necomunitară de desfacere a mărfurilor românești, după Turcia, Rusia și SUA.

Potrivit Ziarului Financiar, companii româneşti puternice precum Arabesque (bricolaj), Betty Ice ( îngheţată), Ion Moş (condimente), Preţuri pentru Tine (retail de îmbrăcăminte), Teraplast (tâmplărie PVC) sunt doar câteva exemple de businessuri româneşti care s-au extins în Republica Moldova. În plus, franciza lanţului de restaurante KFC din Republica Moldova este deţinută de aceiaşi antreprenori care contro­lează businessul din România, Nicolae Badea, Lucian Vlad şi Radu Dimofte.

De asemenea, conform celor mai recente date disponibile, franciza McDonald’s din Republica Moldova este deţinută de omul de afaceri român Ilie Năstase. Totodată, Ministerul Sănătăţii, acţionarul majoritar al Antibiotice Iaşi, principalul producător de medicamente generice din România, a decis ca societatea să îşi deschidă reprezentanţă în Republica Moldova. În domeniul bancar, Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă locală după active, a devenit în acest an acţionar al Victoriabank, prima bancă înfiinţată în Re­publica Moldova şi a treia în funcţie de active.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Varianta audio poate fi ascultată mai jos.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului