Corupție

Casă de un milion, cu banii "Moldova-Gaz"

Agora.md

Societatea pe Actiuni cu capital mixt moldo-rus "Moldova-Gaz", distribuitorul de gaze rusesti in Moldova, se afla in vizorul presei de mai multi ani. Cei care s-au perindat la conducerea acestei intreprinderi au tot facut jocul Moscovei in asa fel, incat Rusia sa tina Moldova in pozitie de sah din cauza datoriilor, mentinute mereu "la nivel". Desi consumatorii in mare parte achita facturile pentru gazul consumat, datoriile Moldovei fata de Moscova cresc din an in an. Se pare ca autoritatile nu transfera intentionat platile pentru consumul de gaze, astfel incat Moldova sa ramana in permanenta vasalul Moscovei. Altfel cum am explica faptul ca de la obtinerea indepedentei, Moldova nu si-a instalat contoare la hotare pentru a controla volumul de gaze intrat in tara, multumindu-se cu datele pe care le prezinta ucrainenii. Mai mult, in pofida relatiilor foarte bune intre Moscova si Chisinau, moldovenii platesc cel mai mare pret din spatiul CSI - 80 USD pentru 1000 metri cubi de gaze. Aceasta in pofida faptului ca au fost oferte de a cumpara gaz cu 57 USD. Se vede ca situatia incerta in sistemul respectiv convine pe deplin unor conducatori care au admis nenumarate delapidari de fonduri, atestate in cadrul controalelor efectuate de Curtea de Conturi, dar si de vreo doua comisii parlamentare. Actualul Parlament nu a catadicsit sa se apuce de verificarea activitatii celor de la "Moldova-Gaz", chiar daca presa a dezvaluit cu lux de amanunte despre delapidarile comise la aceasta intreprindere. In urma tranzactiilor ilegale, statul a fost prejudiciat de peste 2 miliarde de dolari, suma de cateva ori mai mare decat cea pe care o datoreaza Moldova furnizorului de gaze. Delapidarile si fraudele admise in sistemul aprovizionarii cu gaze va face subiectul unor investigatii pe care le-a initiat API. Pentru inceput va propunem un subiect ce tine de delapidare de fonduri in interese personale admisa de ex-directorul SA "Moldova-Gaz", Simion Furdui.

 

Despre incalcarile admise de ex-directorul SA "Moldova-Gaz" ne-au sesizat persoane din cadrul Consiliului de Administratie al SA "Moldova-Gaz", pe care Simion Furdui i-a implicat, fara stirea lor, in aceasta "afacere". La 8 februarie 2000, Consiliul de observatori al "Moldova-Gaz" (din care fac parte reprezentanti de la concernul rus "Gazprom", "Moldova-Gaz" si "Transgaz" din Tiraspol) a aprobat propunerea Consiliului de administratie al societatii privind procurarea a doua apartamente cu trei si patru odai pentru repartizare membrilor consiliului de administratie. Ulterior, Consiliul de administratie al SA "Moldova-gaz" s-a intrunit in sedinta la 20 februarie, la care a discutat o singura chestiune, cea privind procurarea unor active de lunga durata. Abia peste jumatate de an, membrii Consiliului de administratie aveau sa afle ca directorul de atunci al intreprinderii, Simion Furdui, a falsificat hotararea din 20 februarie a Consiliului, precum si alte acte, pentru a procura o casa de un milion de lei si un apartament cu trei odai de aproximativ 600 mii lei. Apartamentul era destinat adjunctului sau, Mihail Gorecencov care se presupune ca l-a ajutat sa realizeze "tranzactia" respectiva. Astfel, Simion Furdui a emis si semnat in mod ilegal extrasul din hotararea Consiliului de administatie al societatii cu nr.57 din 20 februarie 2002, in baza carora intreprinderea urma sa deconteze o suma de peste 126 mii de dolari SUA pentru procurarea unei case de locuit in strada Aerodromului 15/8 si a unui apartament cu trei odai in strada Alexandru cel Bun, 188, din Chisinau. Casa, pentru procurarea careia a fost alocata suma de 80 mii dolari, urma sa-i fie repartizata directorului intreprinderii, iar apartamentul in valoare de 46 mii dolari - adjunctului sau.

 

O luna mai tarziu, Furdui opereaza o alta tranzactie, pentru a sterge urmele banilor delapidati. La 26 martie 2002, acesta incheie cu directorul SRL "Diuran", Alexei Buzenco, un contract de vanzare-cumparare a casei de locuit nefinalizata din strada Aerodromului 15/8, la pretul de 1.080.000 lei. Aceasta suma, potrivit documentelor de care dispunem, a fost transferata la 27 martie 2002 de catre SA "Moldova-Gaz". Conform dispozitiei de plata cu nr.213, tranzactia respectiva s-a facut in temeiul hotararii cu nr.57 din 20 februarie a Consiliul de administratie al SA "Moldova-Gaz", prin transfer bancar. Respectivul contract de vanzare-cumparare a permis ca imobilul din strada Aerodromului 15/8 sa nu fie transmis la balanta SA "Moldova-Gaz", ci sa devina proprietate privata a lui Simion Furdui.

 

Intre timp, membrii Consiliului de administratie afla despre tranzactia respectiva si ii cer explicatii directorului intreprinderii, cu atat mai mult cu cat nici unuia dintre membrii Consiliului de administratie nu le-au fost prezentate, asa cum cere regulamentul intreprinderii, materialele privind procurarea imobilelor respective. La scurt timp, mai exact la 5 septembrie 2002, Consiliul de administratie al SA "Moldova-Gaz" il elibereaza din functie pe Simion Furdui. Serviciul de presa al intreprinderii a anuntat ca acesta a depus cerere de eliberare. Nu stim cu siguranta daca Furdui a plecat de buna voie de la intreprindere, dar stim cu certitudine ca majoritatea membrilor Consiliului de adminisratie au criticat dur unele actiuni ale conducatorului SA "Moldova-Gaz". Pe Simion Furdui nu am reusit sa-l contactam, intrucat el nu raspunde la telefon. Ceea ce am reusit sa aflam, e ca la 30 octombrie 2002, Simion Furdui a vandut casa respectiva la pretul de numai 95 mii de lei cetateanului Gheorghe Vasile Colceac (probabil, pentru a pierde definit urma banilor delapidati).

 

Conform prevederilor Legii privind societatile pe actiuni, orice tranzactie in care exista conflict de interese poate fi incheiata de societate numai prin decizia consiliului societatii sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor. Asadar, presedintele Consiliului de administratie Simion Furdui, fiind persoana interesata in efectuarea de catre SA "Moldova-Gaz" a tranzactiei de procurare a imobilului, era obligat, in conformitate cu art.85 al 4 din Legea privind societatile pe actiuni, sa comunice in scris interesul sau organului de conducere al societatii, de competenta caruia tine incheierea unei astfel de tranzactii. Furdui a neglijat intentionat prevederile legii si este pasibil de pedeapsa penala. Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat ca, la inceputul anului curent, impotriva ex-directorului "Moldova-Gaz" Simion Furdui, a fost pornit un proces penal in baza articolelor 189 si 123 ale Codului Penal pentru sustragere in proportii deosebit de mari din avutul proprietarului si uz de fals in actele publice. In prezent, dosarul este examinat de sectia Cazuri speciale a Procuraturii Generale si in timpul apropiat urmeaza a fi trimis in judecata. Ultimul cuvant in acest caz il va spune instanta de judecata.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii