Corupție

Cine conduce Republica Moldova?

Luni, Petru Bobu, procurorul municipiului Chişinău, şi Ion Vîzdoagă, procurorul 

sectorului Botanica al capitalei, au fost eliberaţi din funcţiile pe care le deţineau,

conform cererilor depuse.

 

La 10 iulie curent,  procurorul general a dispus, la solicitarea preşedintelui Vladimir Voronin, care, la rândul lui, a fost  sesizat de ministrul de interne, Gheorghe Papuc, desfăşurarea unei anchete de serviciu. Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că acest control nu a confirmat informaţia prezentată de Papuc, potrivit căreia Bobu şi Vâzdoagă ar fi interesaţi în acoperirea celor implicaţi în răpirea adjunctului departamentului Tehnologii informaţionale Piotr Dimitrov. Nu s-a confirmat, dar cei doi procurori au depus cereri de demisie! Mai mult chiar, în cererile acestora se solicită eliberarea nu numai din funcţiile pe care le deţineau, ci şi din organele procuraturii. Ce i-a determinat pe cei doi să-şi prezinte demisia, dacă, potrivit colegilor lor, sunt profesionişti, şi, până în prezent, nu s-au compromis cu nimic?

 

Aseară, ţi-am luat papuci…

 

În schimb, despre ministrul Papuc, cel care a determinat înlăturarea celor doi procurori, nu se poate afirma aşa ceva. Potrivit relatărilor din presă, el a fost adus în Moldova de ex-preşedintele Lucinschi, scăpând de răspundere penală pentru anumite crime care le-ar fi săvârşit în timpul activităţii sale într-o unitate militară din Kaukaz. Ministrul Papuc a continuat să protejeze, aşa cum o făcea şi când era în fruntea Departamentului cu destinaţie specială “Fulger”, activitatea unor ofiţeri de poliţie implicaţi în afaceri dubioase, inclusiv în patronarea unor bordeluri virtuale, care furnizau imagini porno pe Internet. Toate au durat până la momentul când cei doi procurori “l-au călcat pe coadă”.

 

În aprilie curent, Ion Vâzdoagă, pe atunci adjunctul superior al procurorului general pe misiuni speciale, a efectuat ancheta preliminară în cazul bordelului virtual, printre patronii căruia era Igor Balanuţ, ofiţer superior în cadrul Batalionului cu destinaţie specială “Fulger”, prieten la cataramă şi protejat al ministrului Gheorghe Papuc.  Mai târziu, dosarul a fost remis spre examinare la procuratura municipală, unde şef era Petru Bobu. Anume Bobu a fost cel care s-a împotrivit presiunilor exercitate de ministru pentru muşumalizarea cazului.

 

Ce urmăreşte Vorornin?

 

Ce înţelegeri au existat între Voronin şi Papuc şi cum acesta, cu o reputaţie pătată,  a devenit ministru de interne? Este cert că cineva din anturajul preşedintelui l-a promovat  în funcţia respectivă, deoarece avea nevoie de un asemenea poliţist-şef. Din câte am aflat, în cazul celor doi procurori, colonelul Papuc nu a acţionat din iniţiativă proprie. Scrisoarea adresată şefului statului i-a fost “dictată” de cei ale căror afaceri erau afectate de cele ale lui Piotr Dimitrov, afaceri despre care Jurnal de Chişinău a scris acum câteva săptămâni.

Tensiunile dintre Papuc şi procurori ajung la apogeu tocmai în momentul în care ei reţin două persoane suspectate în răpirea lui Dimitrov şi dau de urmele celui de-al treilea implicat în acest caz. Mai mult, ei descoperă că unii angajaţi din ministerul lui Papuc au interes să muşamalizeze lucrurile. Pentru a nu permite desfăşurarea anchetei, Papuc intervine pe lângă şeful statului, care-i satisface cererea. De ce, totuşi, Voronin a dat crezare unui ministru compromis şi nu procurorilor? Să îndeplinească oare şeful statului ordinele cuiva? Şi asta după ce dânsul a declarat război corupţiei şi crimei organizate! Contribuind la eliberarea celor doi din organele procuraturii, Voronin s-a compromis defenitiv şi a lăsat să se înţeleagă că este o marionetă în mâinile cuiva. E clar că acel  cineva face parte din partidul de guvernământ, din conducere chiar, el fiind cel cu banii şi cel care comandă muzica. În urma acestei gafe, Voronin nu mai poate mima lupta cu corupţia. Lupta cu corupţia pentru actuala conducere nu înseamnă altceva  decât eliminarea persoanelor incomode din organele de drept şi numirea în locul lor a unor funcţionari servili. Mulţi procurori ne-au declarat, în discuţii private, că, în felul acesta, şeful statului “a călcat în picioare imaginea organelor procuraturii şi a dat cu piciorul în cei mai devotaţi profesionişti”.

 

Abandonaţi şi terorizaţi

 

Toate încercările noastre de a obţine un interviu de la Bobu şi Vâzdoagă au suferit eşec. Ion Vâzdoagă ne-a spus doar că atât el, cât şi Petru Bobu, au fost ameninţaţi la telefon de persoane necunoscute, care le-au cerut să lase baltă  anchetele la care lucrează, altfel ei şi membrii familiei lor vor avea probleme grave. Vâzdoagă a evitat să ne spună dacă asupra sa au fost făcute presiuni din partea conducerii procuraturii sau a republicii în vedera părăsirii organelor de procuratură. Se ştie, însă altceva: unii dintre colegi i-au spus că o persoană din conducerea parlamentului ar fi declarat că cei doi nu trebuie admişi să lucreze în organele de drept, pentru că sunt periculoşi. Vâzdoagă a lăsat să se înţeleagă că în procesul anchetei în cazul Dimitrov s-a ajuns la afacerile extrem de sensibile ale unor persoane cu funcţii înalte în actuala guvernare. “Cea mai bună soluţie pentru noi a fost să depunem cererile şi să plecăm definitiv din organe”,  a declarat Ion Vâzdoagă. În ultimele două luni, procurorii au înţeles cât de odios poate fi clanul format în sânul partidului de guvernământ şi care ar putea fi reacţia lor, în cazul în care cineva le stă în cale. La propunerea unor colegi de a organiza o conferinţă de presă în care să fie dezvăluie fărădelegile în care sunt implicate persoane sus-puse în Partidul Comuniştilor, Bobu şi Vâzdoagă au declarat că au familii şi că se tem pentru viaţa apropiaţilor lor.

 

Dar ce vrea Mişin?

 

Şi dacă cei doi procurori se tem să dezvăluie fărădelegile, înseamnă că acestea au căpătat proporţii deosebit de mari. Sursele noastre susţin că cel cu banii în partidul de guvernământ ar fi  Vadim Mişin, vicepreşedintele Parlamentului. Aşadar, el este cel care comandă muzica, după care, probabil, este nevoit să joace Voronin. Şi dacă e aşa, cei rămaşi în procuratură vor mai avea oare curajul să lupte cu corupţia? Sau vor trebui mai întâi să se asigure că cei cu care luptă nu au carnet de partid? 

 

Ca  să înţelegem cine şi de ce l-a răpit pe adjunctului şefului DTI este nevoie să fie scoase la iveală afacerile lui, dar acest lucru, se pare, nu-l  doresc guvernanţii. Altfel cum poate fi explicată tăcerea de mai mult de o lună a organelor de drept şi înlăturarea celor doi procurori tocmai în momentul în care ei începuseră să  tragă firul? Aşa cum am mai spus, reţinându-i pe primii doi implicaţi în răpirea lui Dimitrov, procurorii au identificat şi cea de a treia persoană. Aceasta a fost găsită tocmai la Moscova. Pentru a-l reţine pe cel suspectat, procurorii numiseră, cu doar câteva zile înainte de înlăturarea lor, o comisie rogatorie, care s-a deplasat la Moscova şi ceruseră, totodată, ajutorul colegilor din Federaţia Rusă. În acest moment, însă, totul a fost suspendat.

 

Procurorilor “le-a intrat frica în oase”

 

Pentru a afla starea de spirit în sânul breslei, am solicitat părerea mai multor procurori. Unii ne-au  trimis la Serviciul de presă al PG, alţii ne-au rugat amabil să revenim peste o jumătate de oră, după care nu au mai fost de găsit. În fine, am înţeles că multora “le-a intrat frica în oase”, fiindcă după organele de justiţie autorităţile au început să “facă ordine” şi în organele procuraturii.

 

Totuşi cu unii procurori am reuşit să vorbim. Ex-procurorul  general Valeriu Catană, actualmente şef adjunct al direcţiei urmărire penală a PG a declarat că istoria cu Bobu şi Vâzdoagă s-a produs în condiţii misterioase. Rezultatele controlului de serviciu asupra activităţii celor doi nu au fost aduse la cunoştinţa procurorilor şi pare straniu că Bobu şi Vâzdoagă, cunoscuţi ca buni profesionişti şi devotaţi meseriei, au fost nevoiţi să depună cereri de eliberare în momentul în care începuseră anchetarea cazurilor de dispariţie a lui Cubreacov şi Dimitrov, a spus Catană. El nu a exclus că cei doi au fost obligaţi “de putere” să depună cereri de eliberare. “Este vorba de o prigoană, aşa cum se face şi în cazul altor procurori incomozi pentru “cei de sus”, a declarat Catană.

 

Victor Ababii, adjunct al procurorului municipiul Chişinău, a refuzat să comenteze ceva, dar şi-a exprimat convingerea că cei doi nu sunt compromişi. ”Sunt buni profesionişti, în special, dl Bobu, al cărui subaltern am fost”, a spus Ababii, “ şi nu cred că ei ar fi acceptat să depună cereri fiindcă aşa li s-a cerut. Ei au demnitate şi nu puteau să plece atât de uşor din organele procuraturii”. 

Larisa Miculeţ, şefa secţiei investigaţii financiare economice din cadrul PG, a declarat că nu a văzut materialele pe marginea controlului şi nu poate să-şi expună părerea. Un alt şef de secţie (Legislaţie, analiză şi statistică) din cadrul PG,  Valentin Coval, ne-a spus amabil că nu a încercat să discute cu Bobu, cu care locuieşte pe aceeaşi scară,  “pentru a nu-l trauma psihic”.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii