Corupție

Corupţia înfloreşte în sistemul de acordare a gradelor de invaliditate

Agora.md

Procuratura Generală a anunţat că a depistat sute de cazuri în care angajaţii Departamentului de Expertiză Medicală a Vitalităţii (DEMV) au acordat neîntemeiat, în ultimii ani, grade de invaliditate. În acelaşi timp, şeful DEMV, Leonid Zaharia, care a condus instituţia în ultimii cinci ani şi, prin urmare, a tolerat această situaţie, este scos basma curată.

 

 

Invalizi perfect sănătoşi

 

Primvice-procurorul republicii Valeriu Gurbulea a declarat, într-o conferinţă de presă, că procurorii au pornit 106 cauze penale, 74 dintre care pe numele unor factori de decizie din întreaga republică, care au acordat grade de invaliditate în mod fraudulos. Unele dintre acestea au trecut în lista invalizilor şi câte 80 de persoane perfect sănătoase, prejudiciind, astfel, bugetul de stat cu sute de mii de lei. Pseudo-invalizii au plătit, la rândul lor, pentru a beneficia de indemnizaţii de la stat, mită de la 500 lei la 500 de dolari şi riscă acum să fie cercetaţi penal. În aceeaşi conferinţă de presă, şeful DEMV, Leonid Zaharia, a spus că de la începutul acestui an au fost depistaţi 438 de invalizi de gradul întâi şi doi (primii, dacă ar fi invalizi pe bune ar nevoie de îngrijiri permanente – n.r.) care au plecat la muncă în străinătate. Alte 729 de persoane au refuzat să se prezinte la reexaminare, semn că au ceva de ascuns. Şeful DEMV a mai anunţat că în unele raioane, 2/3 din gradele de invaliditate acordate sunt neîntemeiate. Controlul procurorilor a mai scos la iveală lipsa a peste o mie de dosare de invaliditate.

 

Zaharia dădea indicaţii

 

Gurbulea a afirmat că este conştient de faptul că încălcările depistate sunt o picătură în ocean în ce priveşte corupţia de la DEMV, dar a ţinut să-i mulţumească lui Zaharia pentru „atitudine şi principialitate”. De parcă nu Zaharia a condus această instituţie coruptă în ultimii cinci ani, fiind numit în funcţie de către comunişti, şi, se ştie, peştele de la cap se strică. Medicii experţi din cadrul consiliilor republicane specializate care au fost recent lichidate ne-au arătat mai multe foi cu semnătura lui Zaharia prin care acesta le dădea indicaţii din oficiu cui şi ce grad de invaliditate să-i acorde, în special, fiind vorba de funcţionari publici sau rude ale acestora. Şi medicii acordau gradele, ca să nu-şi supere şeful.

 

Conflict intern

 

Scandalul între şeful DEMV, pe de o parte, şi majoritatea medicilor experţi, pe de altă parte, a pornit în toamna anului trecut când, se pare, ultimii au început să fie înlăturaţi tacit de la „treuca” businessului ilegal din instituţie. Imediat ce au început revoltele la DEMV, ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au descins, în luna octombrie 2005, în incinta departamentului, în instituţiile municipale şi raionale subordonate DEMV, sigilând de la arhivă până la birouri. JURNAL a scris la vremea respectivă că acţiunea CCCEC nu a fost întâmplătoare. Medicii care erau în conflict cu Zaharia tocmai descoperiseră prin dovezi clare că o angajată a departamentului, Elena Erhan, care este protejata lui Zaharia, şi-a falsificat legitimaţia precum că ea ar deţine categorie superioară în profesie. Acest lucru a fost infirmat de secţia de management al resurselor umane din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale (MSPS) şi de către preşedintele Comisiei de atestare a medicilor internişti, doctorul Liliana Groppa. 

 

Soţul angajat la CCCEC

 

Scriam că descinderea ofiţerilor nu a fost o întâmplare, pentru că soţul Elenei Erhan, Vladimir, este controlor revizor principal în cadrul direcţiei generale control şi revizie a CCCEC (!). Întâmplător sau nu, Elena Erhan a plecat în concediu medical cu câteva zile înainte de operaţiunea CCCEC aruncând colegilor în faţă „o să vă pară rău şi o dă fiţi daţi afară”. Lucru care s-a şi întâmplat. În pofida actelor false, Erhan şi Zaharia activează bine-mersi, datorită pilelor de la CCCEC. Prin falsificarea legitimaţiei, Erhan a furat statul, în ultimii trei ani de când lucrează la DEMV, cu câte peste 500 lei lunar, bani care se dau ca supliment la salariu pentru deţinerea gradului respectiv, având protecţia lui Zaharia, care o aducea personal în fiecare zi cu maşina la serviciu şi o copleşea cu flori în aproape fiecare dimineaţă.

 

Băţ cu două capete

 

Deşi s-au apucat să scoată gradele de invaliditate la persoanele care nu le merită, victime ale acestei campanii au căzut şi invalizii care merită grade. Este şi cazul a două femei din raionul Rezina (fostul judeţ Orhei), Silvia Pistrui şi Stela Petraşcu, cărora le-au fost anulate gradele de invaliditate acordate pe viaţă, deşi se confruntă cu probleme grave de sănătate. JURNAL a scris anterior şi despre cazurile Tatianei Molochişan şi al medicului Tudor Felicico care au rămas fără grade de invaliditate din iniţiativa lui Zaharia. În schimb, sora Elenei Erhan, Valentina Gherman, angajată a Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, beneficiază de grad de invaliditate confirmat chiar de către Elena Erhan (!).

 

Grade donate

 

Gherman ia de la stat mai bine de 8.000 lei pe an, deşi medicii olftalmologi care au examinat-o susţin că ea nu necesită grad de invaliditate. Pentru a măslui faptul că şi-a falsificat legitimaţia şi a-şi atrage sprijinul MSPS, aceasta a mai „donat” un grad de invaliditate pe viaţă soţiei lui Liviu Vovc, şef de direcţie la acest minister. Grad de invaliditate mai deţine şi Anastas Moldovanu, ruda consilierului preşedintelui ţării, Oxana Domenti. Totodată, un şir de rude apropiate şi unii lucrători ai expertizei medicale deţin grade de invaliditate. Numele lor au fost publicate în JURNAL. Curios, dar nici Elena Erhan, nici ceilalţi angajaţi ai DEMV nu au comis, în opinia procuraturii şi CCCEC, acţiuni reprobabile. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii