Corupție

Iarăşi Tarlev!

 

După câţiva ani de lucru în Italia, în iulie curent, Pavel Malic din localitatea Zubreşti, raionul Străşeni (fostul judeţ Chişinău), a revenit cu soţia acasă pentru a-şi mai ridica gospodăria. Bucuria de a-şi revedea baştina şi rudele s-a transformat, în câteva zile, într-un adevărat coşmar.  

 

La puţin timp de la sosire, la poartă a oprit un automobil. Patru necunoscuţi l-au somat pe capul familiei să urce în maşină, după care au plecat într-o direcţie necunoscută. Pavel Malic a fost dus în satul Başcalia, raionul Basarabeasca (fostul judeţ Lăpuşna), baştina premierului Vasile Tarlev, unde a fost închis într-un subsol. Cei care l-au sechestrat, au pretins de la el o sumă de bani pe care acesta ar fi luat-o de la Ion Tarlev, originar din Başcalia, cu care mersese din Italia până în R. Moldova. Ion Tarlev era şoferul unui microbuz care făcea naveta Italia-Moldova, transportând bagajele moldovenilor aflaţi la muncă acolo. Nu ştim dacă Ion Tarlev e rudă a premierului, pentru că în Başcalia, după cum am aflat, numele Tarlev e foarte răspândit. Potrivit unei versiuni, aproape de vama moldovenească, Ion Tarlev, care avea asupra sa o sumă mare de bani, a împărţit-o celor doi pasageri din microbuz - Pavel şi soţia sa - pentru a nu plăti taxele vamale. Ajuns acasă, Tarlev a constatat că din suma respectivă lipseşte o parte din bani. Imediat s-a gândit la cei doi pasageri. I s-a părut ciudat că ei au coborât la Cahul, şi nu la Comrat, de unde puteau lua mai uşor un transport spre Străşeni.

A povestit întâmplarea găştii sale din sat. Liderul acesteia, Vasile Tarlev, s-a angajat imediat să-şi ajute consăteanul în recuperarea banilor. O altă versiune ar fi că Ion le-a povestit cu cine a mers împreună din Italia şi ciracii săi s-au gândit că ar fi bine să se pricopsească cu nişte bani. Tizul premierului este cunoscut în Başcalia pentru năzdrăvăniile pe care le face. El îi este premierului, după cum am reuşit să aflăm, nepot din partea unui văr. A doua zi, cei doi, împreună cu alţi doi consăteni, au mers cu o maşină în Zubreşti unde, fără probleme, l-au găsit pe Pavel Malic. L-au îmbarcat cu forţa în maşină şi l-au dus la Başcalia. Acolo l-au bătut zdravăn, cerându-i cele câteva mii de dolari. Bănuim că acesta ar fi încercat să spună că nu a luat banii şi că nu avea cum să le returneze suma. Ziua următoare, Malic a promis să le dea suma cerută. Ei însă nu s-au mulţumit cu atât. I-au mai cerut să sune în Italia la rudele sale, să-i trimită bani pe un anumit cont. A sunat în Italia de la telefonul lui Vasile Tarlev. Peste două zile, au ajuns şi banii din Italia – 1.300 de euro, pe contul lui Vasile Tarlev, care i-a şi ridicat de la bancă. Malic a fost ţinut închis între 19 şi 21 iulie, în subsolul casei unei mătuşe de-a lui Pavel Bolun, unul dintre cei patru complici. A fost eliberat doar după ce le-a dat toţi banii solicitaţi.

 

Premierul influenţează ancheta

 

Soţia lui Pavel, speriată că i-a fost răpit soţul, a alertat Poliţia. Făptaşii au fost  depistaţi în câteva zile. Vasile şi Ion Tarlev au fost arestaţi, iar cel de-al patrulea - dat în urmărire generală. Dar, aşa cum se întâmplă la noi atunci când după gratii riscă să ajungă rudele unor funcţionari sus-puşi, a început agitaţia în jurul cazului. Din surse demne de încredere, am aflat că premierul Tarlev a cerut unor funcţionari din organele de drept să facă tot posibilul pentru a şterge urmele acestei infracţiuni şi a-l scoate basma curată pe nepotul său. În felul acesta, au început presiunile asupra celor care anchetau cazul şi a judecătorilor pentru a clasa dosarul. Nu este exclus că, până a fi clasat, dosarul va merge din mână în mână -  de la un anchetator la altul. Acest procedeu este utilizat atunci când se doreşte să se minimalizeze gradul de vinovăţie al celui cercetat. Adică în felul acesta “dispar” documente, probe, astfel încât, până la urmă, se constată lipsa probelor şi dosarul este clasat.

După 20 de zile de arest preventiv, judecata l-a eliberat pe Vasile Tarlev, însă lui Ion Tarlev i-a prelungit mandatul de arest. Avocatul lui Ion Tarlev a rămas surprins că unul din cei doi, şi anume cel care era mai grav implicat în acest caz, a fost eliberat, iar celălalt continuă să se afle la „răcoare”. A trimis o cerere către instanţă, în care a lămurit situaţia şi a solicitat eliberarea clientului său. Până la urmă, instanţa i-a satisfăcut cererea.

 

MAI refuză să vorbească

 

Am încercat să aflăm detalii despre acest caz la Ministerul de Interne. Iniţial, am solicitat informaţii despre alte dosare aflate în anchetă, pe care le-am obţinut fără mare greutate. Însă, când am încercat să aflăm ceva despre dosarul lui Vasile Tarlev, poliţiştii au început să ne trimită de la unul la altul. Ofiţerul care anchetează cazul lui Vasile şi Ion Tarlev, Vadim Mariinciuc, nu a vrut să ne vorbească, indicându-ne să cerem permisiunea şefului său, deşi nu a infirmat existenţa dosarului respectiv.

L-am sunat şi pe şeful Secţiei urmărire penală din cadrul MAI, Victor Petrache. Acesta a refuzat să ne vorbească, trântindu-ne brutal receptorul în nas, imediat ce a auzit despre ce dosar este vorba. Şi pentru că oficialii de la MAI nu au binevoit să ne răspundă, deşi, conform legislaţiei, trebuie să ne ofere informaţia solicitată, am încercat să aflăm despre soarta acestui dosar din alte surse. Potrivit lor, dosarul în cazul răpirii şi sechestrării lui Pavel Malic a fost iniţiat la cererea soţiei acestuia. Dosarul a fost pus pe rol, dar imediat cum au început să se facă presiuni, direcţia nominalizată din cadrul MAI a început să lucreze la muşamalizarea cazului.    

 

Poliţia şterge urmele

 

Sursele API au mai spus că Pavel Malic ar fi fost contactat de reprezentanţii organelor de drept, care i-ar fi cerut să se întoarcă repede în Italia. Totodată, acesta a fost atenţionat că, dacă va continua să-şi caute dreptatea, va avea mari necazuri. I s-a spus că i se vor returna toţi banii, numai să plece cât mai repede din ţară.

Faptul că Pavel a plecat mai repede decât şi-a dorit la început, ne-a fost confirmat şi de socrul şi tatăl său. Tatăl lui Pavel, Gheorghe Malic, a spus că nu ştie nimic despre acest caz. Şi-a amintit că, vara trecută, la scurt timp după ce a sosit din Italia, fiul său a venit într-o zi plin de vânătăi. Se vedea că fusese bătut. L-a întrebat ce s-a întâmplat, dar el i-a răspuns că a căzut de pe bicicletă. „Nu am înţeles de ce m-a minţit, pentru că nu putea să fie atât de vânăt de la o căzătură de pe bicicletă”, a spus Gheorghe. La despărţire, şi-a amintit că, după ce fiul său a plecat în Italia, pe la el a trecut poliţistul de sector şi s-a interesat dacă Pavel într-adevăr îşi luase tălpăşiţa. I s-a părut ciudat acest fapt, pentru că nu ştie ca fiul său să fi avut vreodată de furcă cu Poliţia. Socrul lui Malic, Tudor Popa, a confirmat că, la 19 iulie curent, ginerele său a fost luat de câţiva indivizi şi dus undeva. A venit peste trei zile, plin de vânătăi. Nu le-a spus socrilor nici motivul dispariţiei sale, nici cel al vânătăilor. „Atâta doar că a plecat foarte repede înapoi în Italia, deşi iniţial intenţiona să stea mai mult acasă”, a spus Tudor Popa. 

După cum am aflat, Poliţia a recuperat de la Vasile Tarlev banii estorcaţi de la Pavel Malic. Suma de 1.300 de euro a fost transmisă prin Pavel Bolun, unul din participanţii la sechestrare, care i-a dat unui verişor de-al lui Pavel, care a şi semnat o recipisă precum că nu are pretenţii faţă de estorcatori. Cel puţin două lucruri par ciudate în acest caz: de ce, după 20 de zile de arest preventiv, judecata îl eliberează pe Vasile Tarlev şi prelungeşte mandatul de arest pentru Ion Tarlev, cu toate că, în baza probelor existente, s-a dovedit că vina primului este mai mare?; de ce poliţia care anchetează cazul l-a lăsat pe Malic să plece în Italia, o dată ce ancheta nu fusese finalizată, iar el era cel care i-a reclamat pe cei patru.

Anchetatorii au ştiut cu bună seamă că el va pleca înapoi, de vreme ce i-au cerut să le spună cui trebuie să transmită banii ridicaţi de la estorcatori. Aici se confirmă şi ipoteza că Poliţia a făcut presiuni asupra sa ca să plece repede din ţară. Puse cap la cap, mai multe detalii din acest caz conturează planul de muşamalizare a dosarului. În lipsa lui Malic, ancheta nu va putea fi continuată. Banii returnaţi nu vor putea servi drept probă. În final, dosarul va fi clasat din lipsă de probe. După cum se vede, Poliţia a avut grijă să şteargă urmele infracţiunii nepotului premierului cât mai repede, astfel încât acesta, deşi este bănuit de sechestrarea unei persoane, cauzarea de leziuni corporale şi estorcare de bani, să nu ajungă după gratii. De aici şi explicaţia valului de tăcere care s-a lăsat peste dosar.

 

Papuc face exces de zel

 

Cazul lui Vasile Tarlev nu este singurul în care primul ministru încearcă să-şi protejeze rudele. Un altul la fel de interesant a avut loc anul trecut. De la staţia de alimentare cu benzină din Başcalia, care-i aparţinea fratelui primului ministru, Petru Tarlev, actualul primar de Başcalia, s-a furat o maşină şi suma de 24.000 lei. Proprietarul benzinăriei fie că s-a plâns primului ministru, fie că i-a cerut ajutorul, dar la scurt timp un pluton de poliţişti a descins la Başcalia. Au fost arestate, potrivit martorilor din sat, 60 de persoane, unele din ele fiind ţinute închise timp de 24 de ore. Nici un reţinut nu a scăpat fără a fi bătut. După cum am reuşit să aflăm, pe atunci, actualul ministrul de Interne Gheorghe Papuc era proaspăt numit în funcţie şi, dacă i-a cerut primul ministru să verifice acest caz, a făcut tot posibilul pentru a-şi dovedi fidelitatea.

L-am sunat pe primarul de Başcalia, Petru Tarlev. El ne-a spus că, până nu demult, staţia de alimentare îi aparţinea lui, însă acum are alt proprietar. Tarlev a confirmat că, anul trecut, la benzinărie a avut loc un jaf şi că vinovaţii au fost găsiţi. Despre metodele de lucru ale poliţiştilor, el spune că sătenii care au povestit cazul au exagerat, că totul s-a făcut în limitele legii. Şi în general, el „nu poartă răspundere pentru acţiunile Poliţiei”. Vinovaţii, potrivit primarului de Başcalia, s-au dovedit a fi dintr-un sat vecin.    

În final, am vrea să-l întrebăm pe premierul Tarlev, proaspăt ales în fruntea unei comisii de luptă cu corupţia: de ce se tem angajaţii MAI să vorbească atunci când aud de dosarul Tarlev şi de ce nepotul său, care a sechestrat un om şi l-a estorcat de bani, se mai află în libertate? 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii