Corupție

La Departamentul Vamal, persoane cercetate penal sun promovate

www.publika.md

Mult trambitata de actuala guvernare lupta cu coruptia pare a fi mai degraba o butaforie. Nici o persoana cu functii de raspundere despre care s-a scris in mediile de informare in ultimii doi ani ca ar corupta, asa si nu a fost trasa la raspundere, iar anchetele pornite in cazuri de coruptie, protectionism si alte infractiuni din aceasta categorie nu au mai fost duse la bun sfarsit. De regula, cei implicati in afaceri dubi-oase sunt "pedepsiti" prin transferul in alta fun-ctie, nu mai putin importanta. Culmea e ca in ultimul timp se intampla tot mai des sa fie promovate in posturi de raspundere persoane cercetate penal. Iata un caz evident de corup-tie, protectionism si promovare intr-o functie de raspundere a unei persoane cautate de or-ganele de drept din tara vecina pentru abuz in serviciu si sustragere de fonduri in proportii destul de mari.

Prietenul la nevoie se cunoaste 

La 29 iulie 2002, prin ordinul directorului general al De-partamentului Vamal Nicolae Valcu in functia de sef al sec-tiei administrarea regimurilor vamale a Directiei control vamal (o subdiviziune foarte importanta in cadrul Depar-tamentului Vamal) este numit Valeriu Ignat, in varsta de 50 de ani. Prin acelasi ordin, lui V.Ignat i se confera gradul spe-cial de locotenent-colonel al serviciului vamal. Aceasta nu-mire are loc in pofida faptului ca, inca din anul 1999, la De-partamentul Vamal a Moldovei a parvenit o scrisoare din partea organelor de drept din orasul ucrainean Rovno, prin care se solicita ajutorul vamesilor moldoveni in retinerea cetateanului Ucrainei Valeri Raicovici, nascut la 17 ianu-arie 1953 in localitatea Cervovii Iar din regiunea Odesa. Acesta este cautat de justitia ucraineana pentru unele infractiuni grave comise, potrivit reprezentantilor or-ganelor de drept din Rovno, in perioada cand Raicovici era seful vamei din acest oras. Ce legatura are Valeriu Ignat cu Valeri Raicovici? Pur si simplu, este vorba de una si aceeasi per-soana. De ce a fost numit sef de sectie la Departamentul Vamal? Si mai simplu: potrivit informatiilor de care dispu-nem, cei doi, directorul Departamentului Vamal N.Valcu si V. Ignat (tot el Raicovici) sunt prieteni buni si timp de mai multi ani au avut afaceri comune. 
  
Pentru a scapa de urmarire penala, Raicovici "devine" Ignat 
  
Valeri Raicovici provine dintr-un satuc de langa orasul Chilia. Dupa absolvirea unei institutii de invatamant superior, a lucrat mai multi ani in structurile vamale ale Moldo-vei, Rusiei si Ucrainei, cu numele de familie Raicovici. Timp de sase ani (1990-1996), a detinut functia de sef al Servici-ului vamal din orasul Rovno. Anume in aceasta perioada, el a sustras, abuzand de functia pe care o detinea, sume considerabile de bani care ar fi trebuit sa ajunga in bugetul statului ucrainean. Dar, cum ulciorul nu merge de multe ori la apa, afacerile ilegale ale lui Raicovici au fost descoperite, si justitia din Ucraina a pornit, in 1996, un proces penal, se-ful vamei din Rovno fiind retinut in arest preventiv si demis din functie. Ulterior, el a fost eliberat cu conditia sa nu paraseasca locul de trai pe perioada desfasurarii anchetei. Insa, decum s-a vazut eliberat, Raicovici se stabileste la Chisinau, in pofida interdictiei impuse de organele de jus-titie. Aici este angajat in calitate de manager la intreprin-derea cu capital privat "Hellis-M", al carei sef la acel moment era Nicolae Valcu, actualul director general al Depar-tamentului Vamal. Peste un an, din motive necunoscute, fir-ma respectiva isi schimba denumirea in Helis-MPT. Intre timp, organele de justitie din Ucraina il anunta pe Raicovici in urmarire internationala, solicitand ajutorul organelor de drept din Moldova in retinerea acestuia. Oricat ar fi de paradoxal, organele de drept din Moldova nu l-au retinut pe Raicovici. S-au facut a nu-l vedea si cei din serviciul vamal cand, V.Rai-covici a trecut, de mai multe ori, prin punctele vamale. Este adevarat ca intre timp Raicovici si-a schimbat numele de familie, dar nu si infatisarea! Iar poza acestuia s-a aflat, in tot acest rastimp, la serviciul vamal. Iesit din comun este mai ales faptul ca nici unul din angajatii Departamen-tului Vamal nu a reactionat nici atunci, cand Valeriu Ignat le-a fost prezentat in calitate de coleg. Acest caz denota indiferenta si atitudinea iresponsabila a celor care, prin functia pe care o detin, sunt obligati sa contribuie la retinerea infractorilor. 
  
Ajuns in Moldova, Raicovici si-a facut un pasaport fals, conform caruia el se numeste Valeriu Ignat. A facut rost de el in regiunea transnistreana, unde oricine poate obtine un act de identitate de tip sovietic, contra unei sume bunicele, bine-inteles. Astfel ca, in baza pasaportului fals, Raicovici-Ignat a obtinut cetatenia Republicii Moldova, fara sa re-nunte la cetatenia Ucrainei. Apoi, Ignat isi perfecteaza, la biroul de evidenta si documentare a populatiei (BEDP) din Hancesti, un buletin de identitate si un pasaport de tip nou. Informatia de care dispunem indica ca aceste acte au fost obtinute in mod fraudulos. BEDP Hancesti a eliberat buletinul de identitate si pasaportul pe numele lui V. P. Ignat la 21 iulie 1998, in baza cererii si a pasaportului de tip sovietic XX-BM nr.678345, eliberat la 18 iunie 1991 de SAI Camenca, localitate aflata, din 1992, sub jurisdictia administratiei de la Tiraspol, fara a verifica legalitatea actelor prezentate. Solicitati de noi, functionarii de acolo au motivat ca nici nu puteau verifica actele emise de o subdiviziune care se subor-doneaza autoritatilor separatiste. Din datele Sectiei afacerilor interne Camenca, pasaportul cu seria XX-BM nr.678345 (cel pe care l-a prezentat Ignat la BEDP Hancesti) a fost eliberat, la 16 iunie 1998, pe numele lui Formusatii Ivan Grigorievici, nascut la 12 mai 1982 in orasul Camenca, iar in baza de date a acestei subdivi-ziuni nu figureaza nici cetateanul Raicovici V.P., nici Ignat V.P. Respectiv, nici unuia dintre acestia nu i-a fost eliberat pasaportul XX-BM nr. 678345. 
  
Pentru Ignat se creeaza o sectie speciala la Departamentul Vamal 
  
La scurt timp dupa numirea sa in functia de director general al Departamentului Vamal, Nicolae Valcu il aduce in serviciul vamal si pe vechiul sau prieten. Mai mult, infiinteaza pentru acesta o sectie speciala in cea mai importanta directie a Departamentului. Acum Valcu afirma ca nu a stiut nici cu spatele ca V.Ignat e cautat de organele de drept din Ucraina si ca l-a an-gajat pentru ca este un profesionist si are experienta de lucru in structurile vamale. In ce priveste faptul ca Ignat si-a schimbat numele, Valcu spune ca a stiut despre aceasta, dar a considerat ca e o chestiune personala care-l priveste doar pe Ignat. 
  
Greu de crezut ca directorul general al Departamentului Vamal nu stia ca prietenul lui este cercetat penal in Ucraina si ca la Departament exista circulara nr. 50/4-6822 expediata de sectia oraseneasca a afacerilor interne din orasul Rovno la data de 11.08.99, avand atasata fotografia acestuia... Cu atat mai mult cu cat insusi Ignat declara ca l-a informat pe di-rectorul Departamentului Vamal in Rovno e pornit un proces penal impotriva sa. Ignat mai afirma ca acest dosar i-a fost fabricat pentru ca nu a acceptat, la cererea unor persoane suspuse din administratia de la Rovno, sa se implice in niste afaceri dubiose. Iar numele Ignat si l-a luat pentru ca acesta este numele pe care l-a avut in copilarie dar, la cere-rea bunicului sau de pe mama, l-a schimbat in Raicovici. 
  
Organele de drept din Moldova au pornit o ancheta penala impotriva lui Ignat
 
  
Departamentul Investigatii al API a inceput sa inves-tigheze acest caz la sfarsitul lunii noiembrie trecut. Deoarece nimeni din Departamentul Vamal si de la Procuratura Gene-rala nu ne-a putut oferi detalii referitor la acest caz, am apelat la organele procuraturii din Ucraina. Intre timp, am aflat ca si organele de drept din Moldova au inceput cercetarea ca-zului Ignat-Raicovici. 
  
Solicitat se pronunte asupra acestui caz, Vasile Flotea, anchetator pentru cauze exceptionale in Sectia anticoruptie a Procuraturii Generale din R. Moldova, ne-a comunicat ca procesul penal pe cazul obtinerii de catre Valeriu Ignat a buletinului de identitate si a cetateniei Republicii Moldova a fost pornit la sfarsitul anului trecut, in baza art. 189, alineat 1, Cod Penal, adica "fals in actele publice ale R. Moldova". La 9 ianuarie curent Sectia anticoruptie a Procuraturii Generale a preluat spre cercetare si procesul penal pornit de MAI in baza articolului 209, al.2, Cod Penal, pentru utilizarea ilegala a documentelor oficiale ale Republicii Moldova (pasaportul de tip sovietic XX-BM nr.678345) de catre cetateanul Ucrainei Rai-covici V.P. In cadrul procesului penal, urmeaza sa fie stabilita legalitatea acordarii cetateniei Moldovei lui V.Ignat si a perfec-tarii actelor de identitate pe numele lui de catre BEDP Hancesti. 
  
Intrucat cunoastem mai multe cazuri cand persoane cu functii de raspundere cercetate de organele de drept pentru diverse infractiuni grave s-au ales, pana la urma, doar cu mus-trari, revenind in plina forma la functiile pe care le-au detinut, vom continua sa investigam cazul Ignat-Raicovici in paralel cu organele de drept.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii