Corupție

Mafia alcoolului şi contrabandiştii (IV)

http://www.igp.gov.md/

Fostul şef al grupului de anchetă spune că succesorului său îi trebuiau cel puţin trei săptămâni pentru a verificate toate materialele obţinute în procesul anchetei, însă în această perioadă pe dosar „s-a pus cruce”.

De aici şi concluzia că presiunile pentru clasarea dosarului s-au făcut de la nivel înalt. Surse care au solicitat anonimatul au spus că asupra clasării dosarului respectiv s-a influenţat direct de la Moscova. Persoana care a transmis banii a recunoscut că a dat 100.000 dolari pentru clasarea dosarului şi 10.000 dolari pentru eliberarea transportului cu alcool sechestrat unei persoane care, în prezent, se află la Moscova, dar care are destule pârghii pentru a influenţa organele de drept din Moldova. Potrivit surselor noastre, acesta ar fi actualul ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă. Că Ţurcan are legături cu mafia alcoolul ne-o confirmă mai multe convorbiri telefonice, între care şi cea pe care am redat-o numărul trecut. Mai mult, atunci când transporturile cu alcool erau reţinute de organele de drept, Cotorobai telefona imediat la Ministerul de Interne condus pe atunci de Ţurcan. Amintim doar cazul de la 6 octombrie 2000, când, la Leuşeni, a fost reţinut un camion cu 33.485 litri cu alcool. Pentru a-şi elibera alcoolul, a doua zi, Cotorobai a telefonat la numerele 213569, 221201, 228273, 255621 şi 255185. Primele două numere sunt speciale, de regulă, directe la ministru sau viceminiştri, al treilea număr fiind de la Direcţia Poliţie economico-financiară, iar ultimele două – de la Direcţia pentru combaterea contrabandei /!/. Comentariile, credem, sunt de prisos.

Protecţie la SIS
Gruparea lui Cotorobai, potrivit surselor noastre, avea protecţie şi în cadrul SIS. Una din secretarele lui Cotorobai a recunoscut, în cadrul anchetei, că, pe vremea când Pasat era ambasador la Moscova, Cotorobai discuta foarte des cu el la telefon. Practica de protecţie a continuat şi după ce Pasat a devenit şeful SIS, unii dintre angajaţii serviciului nefăcând altceva decât să se ocupe de protecţia contrabandiştilor.

Procurorii tac                         
A încerca să afli pe cale oficială ceva despre un dosar de talia celui care face obiectul investigaţiei noastre înseamnă să te laşi păgubaş. Pentru că, pe cale oficială, de la PG nu afli nimic, chiar dacă ai dreptul să fii informat. Nici unul dintre procurorii pe care i-am contactat la telefon nu a vrut să vorbească despre acest caz. Discreţia cu care procurorii încearcă a se eschiva de la comentarea acestui caz spune multe. L-am contactat şi pe Andrei Bălan, care l-a succedat pe Tudor Guţu la anchetarea cazului de contrabandă cu spirt şi care a dispus clasarea dosarului. Am solicitat să ne spună în baza cărui articol a fost clasat dosarul privind contrabanda cu alcool în care era implicat Alexandru Cotorobai. După ce ne-a întrebat ce ne trebuie şi pentru ce, ne-a spus să sunăm la ora 14.00, că trebuie să ridice materialele. La ora stabilită nu l-am mai găsit. Într-un târziu, a răspuns la telefon, dar a spus că nu este dl Bхlan, să sunăm mai târziu, deşi i-am recunoscut vocea. Am aflat că este singur în birou şi altcineva nu putea să ridice receptorul. Până la urmă ne-a spus că toate întrebările referitoare la acest caz să le adresăm procurorului general.

Cotorobai este arestat
Insistenţele noastre de a afla, de la procurorii care au investigat afacerile lui Cotorobai, unde se află acum acesta, au eşuat. Tot încercând să dăm de Cotorobai, am aflat că el se află în arest preventiv pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari din avutul proprietarului. Şeful adjunct al Secţiei Anchetarea cazurilor penale excepţionale a PG, Sergiu Carabagiu, care a anchetat acest caz, a spus că dosarul a fost trimis în judecată. Este interesant faptul că o persoană fizică, care a fost escrocată de Cotorobai, a reuşit să-l aducă în faţa instanţei, iar statul, care a fost păgubit cu milioane de dolari, a închis ochii la afacerile lui.

Ghicitul în bobi i-a prezis „chidăneală”
De fiecare dată când Cotorobai pornea o „afacere”, soacra lui, Maşa, mergea la o ghicitoare care-i dădea în bobi sau în cărţi, să vadă ce-l aşteaptă. Când cărţile îi arătau de rău, soacra îşi suna ginerele şi îl prevenea. La început, acesta o asculta, dar mai apoi, când îi mergea totul bine, nu prea ţinea cont de sfaturile ei. Acest lucru este confirmat şi de o convorbire telefonică în care soacra sa îl avertiza că prezicătoarea i-a spus că-l aşteaptă „chidăneală de la un om de verde”. Ginerele însă îi răspunde sigur: „Ia taci, că eu prin vamă trec ca vântul!”.

(sfârşit)


Dosarele clasate ale grupării lui Cotorobai 
- În iulie 1996 a fost intentat un dosar pentru trecerea ilicită, prin Vama Leuşeni, a unui lot de 378.000 pachete de ţigări
- La 31 octombrie 1996, în Vama Aeroport, a fost reţinut Abas Ziad, care a încercat să scoată din Moldova 100.500 dolari pe care Cotorobai i-a dat în sala de aşteptare.
- La 26 iunie 1997, prin Vama Leuşeni, a fost expediat un lot de 480.000 pachete de ţigări pe care vameşii, la indicaţia factorilor de decizie, nu l-au înregistrat.
- La 26 iulie 1997, la Vama Leuşeni a fost reţinut un camion cu 300.000 pachete de ţigări.
- La 28 iulie 1997, la Vama Albiţa a fost intentat un dosar penal în legătură cu introducerea prin contrabandă a 525.000 pachete de ţigări cu documente false.
- La 18 octombrie 1997, au fost reţinute două camioane cu mobilă românească, ce plecau spre Federaţia Rusă. Marfa avea documente fictive.
- La 11 august 1998, în baza materialelor Departamentului Vamal, a fost intentat un dosar penal pentru contrabandă cu mobilă românească de peste 70.000 dolari.
- În martie 1998, Comisariatul de Poliţie Buiucani intentează un dosar penal pentru tentativă de contrabandă a 3.485 lăzi cu ţigări.
- În aprilie 1998, DCCOC al MAI intentează un dosar penal pentru transportarea nelegitimă a 1.830 lăzi cu ţigări „Rodopi”.
- În aprilie 1998, Procuratura Buiucani anchetează un dosar penal pentru tentativă de contrabandă cu ţigări.
- La 22 aprilie 1998, DCCOC intentează un dosar penal pentru contrabanda a 457.500 pachete de ţigări sub un lot de mobilă românească.
- La 23 februarie 1998, CSP Anenii Noi intentează un dosar penal şi reţine un camion „Volvo” ce transporta 490.000 pachete de ţigări de import.
- La 16 decembrie 1999, prin Vama Leuşeni a trecut un camion gol, care, după linia de control vamal, a agăţat o remorcă cu 450.000 pachete de ţigări „Carpaţi”, anterior exportate din România spre Centrul de Construcţii Inginereşti din Federaţia Rusă.
- La 27 ianuarie 2000, Alexandru Cotorobai şi trei complici au trecut ilicit prin Vama Leuşeni 50.000 dolari.
- În noaptea din 18 mai 2000, reprezentantul grupării lui Cotorobai, Oleg Chiperi, având documente vamale, inclusiv carnet TIR fictive, a încercat să introducă în Moldova un lot de 350.000 pachete de ţigări „Carpaţi”, destinat CCI din FR.
- În septembrie 2000, PG intentează un dosar penal pentru contrabandă cu ţigări cu documente fictive.
- În august 2000, CSP Botanica intentează un dosar penal pentru uz de fals în documente la trecerea unui lot de ţigări „Super-King” şi „LM”.
- La 8 septembrie 2001, poliţia română a reţinut un camion cu perete dublu în remorcă, în care erau dosite circa 20.000 pachete cu ţigări „Super-King”.
- La 22 octombrie 2001, grupul de anchetă penală a depistat, în timpul percheziţiei la domiciliul lui Andrei Ştirbu, membru al grupării lui Cotorobai, un pistol-automat Kalaşnikov calibrul 5,45, păstrat ilegal şi 300 de cartuşe calibrul 5,45 mm şi 7,62 mm.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii