Corupție

Mafia poliţiştilor

http://www.ziuaconstanta.ro/

Patru ofiţeri de la Comisariatul de Poliţie Drochia, intraţi în cârdăşie cu lumea interlopă de la Moscova, care şi-au făcut averi de zeci de mii de dolari sechestrând şi şantajând doi tineri moldoveni reveniţi acasă cu un sac de bani, au fost condamnaţi de justiţie. La o amendă de 2.000 de lei!!!

În septembrie 2002, în articolul „Mafioţii de la Drochia”, scriam despre faptul că doi moldoveni – Oleg Ţurcanu şi Simion Vescu - care lucrau la un şantier din Moscova s-au trezit bogaţi peste noapte, după ce au găsit într-o grămadă de nisip un pachet burduşit cu dolari. Fără a sta mult pe gânduri, au împărţit banii şi au apucat-o pe la casele lor cu gândul să-şi întremeze gospodăriile, astfel încât să nu mai ducă povara sărăciei. Visul putea deveni realitate, dacă nu se abătea asupra lor mânia unor oameni ai legii din Drochia, care au pus mâna pe “verzişori”. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a urmărit cum a decurs procesul în cazul poliţiştilor din Drochia.

Comoara din nisip

Să o luăm “da cappo”. În vara lui 2002, Oleg Ţurcanu din satul Jeloboc, Orhei, împreună cu un compatriotul său, Simion Vescu, dintr-un sat din raionul Basarabeasca, munceau pe un şantier din Moscova. În timp ce transpira din greu să dea gata o grămadă de nisip de câteva zeci de tone, Oleg a dat cu lopata într-un pachet. L-a desfăcut. Nu putea să-şi creadă ochilor: era o cutie din metal burduşită cu dolari. A numărat la repezeală o sută şaizeci de mii de dolari. L-a chemat pe camaradul său, au împărţit banii şi şi-au luat rămas bun. Oleg spune că de atunci nu s-au mai văzut. El însă a mers la o soră ce locuia într-o suburbie a Moscovei. I-a povestit toată întâmplarea şi au convenit să îngroape banii. Şi-a oprit 10.000 dolari şi i-a dat surorii vreo două mii dolari. Cu banii „de buzunar”, Oleg a plecat spre Moldova. S-a înţeles cu însoţitorul de vagon să-i ascundă banii, ca să nu aibă probleme la vamă, plătind pentru acest serviciu 500 dolari. Ajuns acasă, le-a povestit soţiei şi socrilor cum a găsit comoara şi şi-a zis că o să-şi facă o casă mare şi frumoasă. Pentru început, şi-a cumpărat un VAZ-2109 şi materiale de construcţie. La numai o lună de la revenirea de la Moscova, i-au rămas doar 1.700 dolari.

La cheremul mafioţilor

La 13 iulie 2002, Oleg şi soţia se aflau la rude, în satul Holercani, raionul Dubăsari. Dimineaţa, Oleg a fost trezit de cumnata sa pentru că la poartă îl aşteptau doi bărbaţi. Cei doi s-au prezentat drept “cadre de la Comisariatul de Poliţie Drochia”. După cum avea să afle mai târziu, cei doi se numeau Valeriu Bardari şi Ruslan Cotoneţ. Sub pretextul că îi interesează maşina, l-au chemat în drum. La poartă, unul dintre ei i-a pus pistolul la tâmplă, cerându-i să-i urmeze fără să facă gălăgie. L-au somat să urce într-o maşină de culoare albă, cu numere de înmatriculare în Chişinău. Pe bancheta din spate, se mai afla o persoană, de origine caucaziană. Când au pornit, Oleg a observat că îi urma un alt automobil de culoare verde, cu numere nemţeşti. Au oprit în pădurea de lângă sat. Din maşina care îi însoţea au coborât alţi doi bărbaţi. Cei doi se numeau, după cum a aflat mai târziu, Aurel Marcu şi Vitalie Ţenti, ambii poliţişti la acelaşi comisariat. În pădure, oamenii legii au început să-l tortureze pe Oleg, cerându-i să spună unde sunt banii. L-au legat de un copac. După ce i-au pus o mască de gaze, i-au legat degetele cu un cablu conectat la o sursă de curent electric. Îl electrocutau pe rând. După cum a povestit Oleg, Vitalie Ţenti îl lovea cu podul palmei peste urechi şi cu pumnul în rinichiul stâng. L-au torturat aşa jumătate de oră, după care au început să-l ameninţe cu moartea. La un moment dat, Ţenti i-a scos masca de gaze, a adus din maşină o grenadă, i-a scos inelul şi i-a aruncat-o în pantaloni, spunându-le celorlalţi să se îndepărteze. Speriat de-a binelea, Oleg le-a spus poliţiştilor unde ascunsese banii. Aceştia, însă, nu l-au crezut şi au continuat să-şi bată joc de el. Când au obosit să-l tortureze, poliţiştii au mers la Oleg acasă, adică la socrii din satul Jelaboc. În prezenţa acestora, Oleg le-a dat “oaspeţilor” cei 1.700 dolari rămaşi. Poliţiştii nu i-au dat nici o hârtie care să ateste că ar fi luat banii. Mai mult, i-au confiscat şi maşina, declarând, tot în prezenţa socrilor, că vehiculul se află în căutare, deoarece fusese furat. După aceea, i-au ordonat lui Oleg să meargă cu ei la Drochia.

Dosar “fabricat”

Acolo, poliţiştii i-au “fabricat” un dosar potrivit căruia “a făcut pipi pe gardul gării din Drochia”, cu toate că, până atunci, Oleg Ţurcanu nu călcase niciodată în acel oraş. În ziua când l-au închis, Oleg a văzut prin geamul celulei cum unul dintre poliţiştii care l-au torturat schimba numerele germane ale maşinii de culoare verde cu altele – “DR Pol 002”. Până la proces, a stat două zile în arest preventiv. Pentru încălcarea incriminată de poliţişti, judecătorul i-a dat, la 15 iulie, 10 zile de detenţie. Într-una din zile, Bardari l-a scos din cameră, spunându-i că va trebui să meargă la Moscova cu un om de-al său, ca să aducă banii. Înainte de plecare, i s-a spus că ar fi bine dacă va aduce măcar 60.000 dolari.

Dolarii “evaporaţi”

Ajunşi la Moscova, nu au găsit banii în locul unde au fost ascunşi. Oleg s-a gândit că putea să-i ia sora lui. Au mers la ea a doua zi, după ce poliţistul care-l însoţea a chemat în ajutor nişte caucazieni, pentru a-l băga în speriaţi pe soţul acesteia. Cei doi însă s-au făcut că nu ştiu nimic. După un schimb de replici ameninţătoare, oaspeţii nepoftiţi l-au luat la bătaie pe bărbatul Galinei, cerându-i banii. Speriată că-l vor ucide, Galina le-a spus, printre lacrimi, că banii sunt în garaj. După ce au recuperat 30.000 de dolari, la 25 iulie, Cotoneţ şi Ţurcanu au plecat înapoi spre Moldova. Pe drum, Cotoneţ i-a zis să-i spună lui Bardari că au găsit doar 18.000 dolari, dintre care 3.000 dolari i-au plătit unui gruzin ce i-ar fi ajutat, iar alţi 5.000 dolari - unor poliţişti ruşi. La Chişinău, acesta a depănat povestea aşa cum îl învăţase poliţistul. Bardari însă era îngrijorat, pentru că la Comisariatul din Drochia, în acel moment, venise un control de la minister şi erau probleme cu maşina lui Oleg, ce se află pe teritoriul Comisariatului. Poliţiştii s-au dovedit a fi destul de ingenioşi şi i-au spus lui Oleg să declare la poliţie că i-a vândut maşina unui oarecare Bardari din satul Bulbuceni şi că şeful Poliţiei Judiciare l-a scos din detenţie, permiţându-i să se ducă acasă. La Comisariat, reprezentanţii de la Direcţia pentru Combaterea Crimei Organizate a Ministerului de Interne i-au cerut lui Oleg Ţurcanu explicaţii privind maşina. Dezorientat, el a început să înşire povestea cu Bardari, însă cei de la minister i-au arătat actele ce atestau faptul că maşina era pe numele său. Atunci a fost nevoit să povestească totul de la capăt, aşa cum s-a întâmplat.

Vescu a scăpat mai uşor

Cel de-al doilea moldovean, Simion Vescu, a scăpat mai uşor, deoarece îşi luase cu el toţi banii găsiţi la Moscova. După cum am reuşit să aflăm, el a fost identificat primul. Bardari şi Cotoneţ l-au găsit pe acesta la Nisporeni, înainte de a-l sechestra pe Oleg Ţurcanu. Poliţiştii i-au luat toţi banii pe care-i avea. Nu ştim cu siguranţă ce sumă au ridicat de la el, însă, din cele aflate de la „detectivul” moscovit, este vorba de 24.000 dolari. Din această sumă, potrivit detectivului, Bardari s-a ales cu un onorariu de 6.000 dolari, iar Cotoneţ – cu 4.000 dolari.

Ofiţeri cercetaţi penal

Procuratura Anticorupţie a intentat un dosar penal pe numele şefului Poliţiei Judiciare Drochia, Valeriu Bardari, inspectorilor superiori Ruslan Cotoneţ, Valeriu Ţenti şi Aurel Marcu. În paralel, Ministerul de Interne a efectuat o anchetă de serviciu la Comisariatul de Poliţie Drochia, în cadrul căreia cele povestite de Oleg Ţurcanu s-au adeverit.
Ancheta de serviciu a stabilit că poliţiştii de la Drochia fuseseră informaţi despre banii găsiţi de tânărul din Orhei de către un clan mafiot de la Moscova. Mai mult, în cadrul controlului au fost depistate alte ilegalităţi comise de şeful Poliţiei Judiciare şi subalternii săi, precum şi de şeful Comisariatului de Poliţie, Ion Boico. La scurt timp, cei patru ofiţeri de poliţie au fost destituiţi din funcţie. În urma acestui caz, dar şi a altor nereguli admise în activitatea Comisariatului de Poliţie Drochia, a fost destituit din funcţie şi comisarul Ion Boico.
Din surse sigure am aflat că, în timpul instrumentării dosarului penal, mai multe persoane au încercat să exercite presiuni asupra procurorilor pentru a-i scoate basma curată pe „bravii” poliţişti. Pentru a asigura examinarea obiectivă şi echidistantă a cauzei penale, procurorii Anticorupţie au insistat ca procesul să se desfăşoare într-o altă judecătorie decât cea de la Drochia. Până la urmă, cazul dat a fost examinat de Judecătoria sectorului Râşcani al capitalei.

Poliţiştii se declară nevinovaţi

Procesul împotriva celor patru poliţişti a durat aproape doi ani, timp în care Procuratura şi-a schimbat poziţia în favoarea poliţiştilor, în pofida faptului că probele acumulate pe durata urmăririi penale dovedeau contrariul.
Poliţiştii au susţinut în cadrul procesului de judecată că Ţurcanu a furat suma respectivă şi că proprietarul banilor, un oarecare Balaşov din Federaţia Rusă, s-a adresat organelor de drept ruseşti, care au demarat o anchetă penală şi a cerut extrădarea pretinsului infractor. Tot ei au susţinut că Balaşov a mai solicitat asistenţa unei firme de detectivi particulari „Omega”, al cărei reprezentant a şi apelat la Comisariatul de Poliţie din Drochia. Această versiune a fost descrisă şi într-o scrisoare adresată de către Valeriu Bardari redacţiei JURNAL de Chişinău. Bardari susţine că el şi foştii săi subalterni nu au nici o vină în acest caz şi că şi-au făcut datoria. O poveste cusută cu aţă albă, deoarece afirmaţiile poliţiştilor şi probele acumulate în cadrul urmăririi penale se bat cap în cap. După cum am reuşit să aflăm, în Federaţia Rusă nu a fost începută nici o anchetă în legătură cu acest caz şi nu avea cum să se ceară extrădarea lui Oleg Ţurcanu. Mai mult, Constituţia R. Moldova interzice extrădarea cetăţenilor moldoveni pentru a fi traşi la răspundere penală în alte state.

Ce interese apără procurorii?

În pofida faptului că în cadrul urmăririi penale s-a dovedit prin probe incontestabile că cei patru ofiţeri de poliţie au comis un şir de infracţiuni grave precum violarea domiciliului, percheziţie neautorizată cu ridicarea nelegitimă a bunurilor personale în proporţii deosebit de mari, sechestrarea, maltratarea şi privarea de libertate a persoanei, falsificarea actelor publice (fabricarea unui dosar), coalizarea cu elemente ale lumii interlope şi altele, procurorul Mihai Burlacu a renunţat la majoritatea capetelor de acuzare, iar pe marginea unora nici nu s-a pronunţat. Mai mult, judecătorul care a examinat cauza a indicat că procurorul a renunţat şi la alte capete de acuzare, despre care, de fapt, acesta nici nu pomenise în cadrul susţinerii acuzării. De exemplu, în cadrul procesului, procurorul nu a pomenit despre acuzaţiile privind violarea de domiciliu înaintate lui Ţenti şi Marcu, însă în sentinţă figurează faptul că pe marginea acestor acuzaţii procurorul a renunţat la învinuire.

O simplă amendă

La 24 iunie curent, Judecătoria Buiucani i-a recunoscut vinovaţi pe Valeriu Bardari, Ruslan Cotoneţ, Vitalie Ţenti doar de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Nu fără concursul procurorului, aceştia au fost eliberaţi de răspundere penală, alegându-se doar cu o amendă de 2.000 lei fiecare. Cel de-al patrulea poliţist - Aurel Marcu - care avea antecedente penale a fost condamnat la doi ani privaţiune de libertate, cu suspendarea pedepsei pe un termen de probă de un an.

Cerc închis

În încercarea de a lămuri cum au reuşit poliţiştii să scape de condamnare penală, am solicitat opinia procurorului sectorului Râşcani al capitalei, Anton Cardaniuc, să se pronunţe asupra acestui caz şi mai ales a faptului că subalternul său, Mihai Burlacu, a renunţat la învinuire. El ne-a tăiat-o scurt, spunând că dosarul respectiv „a venit din altă parte” şi nu a fost instrumentat de Procuratura Râşcani. Nu a vrut să ne spună nici dacă a fost atacată decizia judecăţii de către Procuratura Râşcani, deşi a recunoscut că „despre acest caz s-a discutat la Procuratura Generală”. Serviciul de Presă al Procuraturii Generale, la rândul său, ne-a „pasat” înapoi la Procuratura sectorului Râşcani, spunându-ne că toată informaţia se află la ei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii