Drepturile omului

Sanepidul contra businessului

http://www.michamber.com/

Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP) refuză cu încăpăţânare să-i elibereze unui agent economic din capitală autorizaţia de funcţionare. Asta după ce „Technolaser” SRL a câştigat concursul anunţat de Guvernul R.Moldova şi a beneficiat de un grant oferit de Guvernul Japoniei. De aici conchidem că Guvernul „ajută” agenţii economici să facă afaceri în R.Moldova, iar instituţiile ce aparţin de Executiv le pun beţe în roate. Dezgustat de ostilitatea cu care este tratat de către angajaţii CNŞPMP, businessmenul este decis să-i scrie premierului Japoniei pentru a-l informa despre soarta grantului.

 

Anul trecut, trei bărbaţi din Chişinău au abandonat propriile afaceri şi au decis să se asocieze şi să participe la un concurs anunţat de ministerul Economiei şi Comerţului. Guvernul Japoniei oferise Executivului de la Chişinău un grant în valoare de 3.000.000 de dolari pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu şi banii aceştia urmau să ajungă la agenţii economici din R.Moldova. 190.000 de dolari le-au revenit celor trei bărbaţi care au decis să facă ceva nou pentru R.Moldova.

Ca reprezentanţi ai firmei „Technolaser” SRL, ei au achiziţionat un aparat sofisticat din Germania, unic în tot spaţiul CSI, cu ajutorul căruia poţi face gravuri pe orice material.

 

Activitate suspendată

 

Deşi ar fi trebuit să producă, aparatul stă „înţepenit” deja mai bine de jumătate de an din cauza că CNŞPMP nu eliberează autorizaţia de funcţionare acestei firme. La puţin timp după instalarea aparatului, Centrul municipal de Medicină Preventivă le-a suspendat activitatea pe motiv că vecinii se plâng pe gălăgia care vine din încăperea unde este situat aparatul şi pe aerul poluat de la substanţele pe care le emană acesta. Iniţiatoarea acestor plângeri este o vecină care locuieşte în imediata apropiere a sediului firmei, Liliana Andriaş, judecătoare la Judecătoria Economică, cu care cei de la firma „Technolaser” se aflau într-un conflict mai vechi. „Zilnic, ni se făceau controale. Veneau de la primărie şi de la poliţie să vadă dacă nu activăm. Cei de la centrul municipal ne-au trimis la cel naţional”, spune Victor Oriol, directorul „Technolaser”.  

 

Chemat să ia rezultatele

 

Deşi s-au adresat din luna iunie curent la această instituţie, specialiştii CNŞPMP au efectuat prima expertiză abia la 13 septembrie. A doua zi după control, Victor Oriol a fost chemat la CNŞPMP să ia rezultatele. La telefon i s-a spus că rezultatele sunt bune, iar nivelul de poluare a aerului ajunge abia la jumătatea normelor admise. Ajuns acolo, Oriol a trebuit să constate că i se pregăteşte ceva. Directorul „Technolaser” ştia că, în ziua în care au fost efectuate analizele, judecătoarea Liliana Andriaş fusese în biroul directorului CNŞPMP.

 

O discuţie telefonică

 

„Am ajuns în dreptul biroului şefului secţiei de igienă a mediului, Ion Şalaru, ai cărui specialişti au venit să efectueze controlul. Uşa era deschisă şi domnul Şalaru vorbea la telefon. Am stat în coridor până a terminat discuţia. Involuntar, am auzit cum domnul Şalaru vorbea de firma noastră şi zicea că nu va semna nişte rezultate falsificate. Am intrat la el după ce a închis telefonul şi mi-a spus că nu poate să-mi dea rezultatele controlului, dar fără să argumenteze. M-a trimis la vicedirectorul centrului, Ana Volneanschi”, ne-a spus Victor Oriol. Solicitat de noi, Ion Şalaru ne-a spus că el nu se mai ocupă de cazul acesta şi că toate datele se află la Volneanschi. Aşa a hotărât conducerea centrului (!).

 

Încă un control

 

Ana Volneanschi nu i-a putut da niciun răspuns directorului „Technolaser”. S-au întâlnit toţi în aceeaşi zi în biroul directorului CNŞPMP, Ion Băhnărel. La întâlnire au participat şi specialiştii care au efectuat controlul. Băhnărel nu ştia, chipurile, de acel control şi a mai dispus efectuarea unuia, înlăturându-i pe primii cărora le-au ieşit rezultate pozitive (!). După ce i-a ţinut lui Oriol morală despre faptul că toţi îşi deschid afaceri şi vor să facă bani în ţara asta, Băhnărel i-a spus că nu are dreptul să activeze, fiindcă aşa tip de firmă nu poate să funcţioneze într-un bloc de locuit. Asta în pofida faptului că potrivit regulilor şi normelor sanitare în vigoare „la demisolul, parterul şi etajul tehnic al blocului locativ poate fi amplasată microîntreprinderea care nu degajează noxe – praf, aerosoli, vapori, gaze, germeni patogeni, factori microclimaterici nefavorabili, mirosuri, nu generează radiaţii ionizante şi neionizante, zgomot, trepidaţii etc., capabile de a influenţa negativ calitatea mediului ambiant şi condiţiile de trai ale locatarilor”. Or, asta vrea să afle şi agentul economic - dacă aparatul respectiv de producţie germană şi dotat cu filtru degajează sau nu noxe.

 

Băhnărel a trişat 

 

La începutul discuţiei, Băhnărel a spus că n-o cunoaşte pe Liliana Andriaş. Pe parcurs, însă, s-a scăpat cu vorba şi a recunoscut faptul că aceasta i-a călcat pragul biroului (!). Din surse demne de încredere, am aflat că Liliana Andriaş a lucrat cândva în domeniul medicinei preventive. Peste ani, a devenit judecător şi are pile puternice la Curtea Constituţională. La acea şedinţă, Băhnărel a dispus efectuarea a încă unui control general. Deşi a trecut o săptămână de la ultimul control, CNŞPMP refuză să-i comunice datele firmei. 

 

Firma e „ilegală”

 

Solicitat de JURNAL, Ion Băhnărel a declarat că această firmă este „ilegală”. „În casă de locuit, conform normelor sanitare, aşa întreprindere nu are dreptul să funcţioneze. Nu contează că a fost subsol mai înainte”, dă verdictul Băhnărel, deşi zice că nu a văzut încă rezultatele celui de-al doilea control. Directorul CNŞPMP mai susţine că nu ştie nimic despre rezultatele controlului din 13 septembrie şi neagă că judecătoarea implicată ar face presiuni pentru ca firmei „Tehnolaser” să nu i se elibereze autorizaţie de funcţionare. „Din câte am înţeles eu, doamna Andriaş e organizatorul tuturor plângerilor vecinilor”, afirmă Băhnărel. „Liliana Andriaş a adunat plângeri de la vecinii din împrejurimi, dar locuinţele lor nu se află în raza a 30 de metri de sediul nostru, aşa cum prevede legislaţia. Deci, plângerile lor nu au nicio valoare. Casa judecătoarei e mai aproape şi specialiştii au luat probe de aer chiar din pragul uşii ei. De ce nu spun dacă au fost sau nu depistate noxe?”, se indignează Oriol.

 

Pro şi contra

 

Liliana Andriaş n-a vrut să ne răspundă la întrebări. „De ce mă întrebaţi pe mine? Petiţia e semnată de 23 de oameni. Nu numai eu sunt deranjată, ci toată lumea”, ne-a spus femeia accentuând că este judecător şi ne-a închis telefonul. În schimb, Nicolae Mihail, 74 de ani, care locuieşte chiar deasupra încăperii unde este situat aparatul german spune că nu are nimic împotriva firmei. „Nu se aude nimic, aerul e curat, doamnă. Eu am lucrat toată viaţa în transporturi şi ştiu ce înseamnă aer poluat. De când s-a instalat firma aceasta la parterul casei, e mult mai cald în apartamente”, ne-a spus bătrânul. Parterul blocului respectiv era, până la procurarea acestuia de către firma „Technolaser”, adăpost pentru boschetari. „Apa era până la genunchi, nu erau ferestre. Am schimbat totul, inclusiv ţevile, şi locatarii blocului sunt mulţumiţi”, se apără Victor Oriol. Acesta, dezgustat de experienţa care îi aminteşte de cazul Jumbo, este decis să-i scrie premierului Japoniei să-l informeze despre ceea se întâmplă în ţara asta.

 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

www.investigatii.md

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii