Integritate

Pe ai cui bani se odihneşte Gurbulea la Antalya?

Ziar de Cluj

În timp ce mulţi dintre procurori nu pot lega tei de curmei cu salariul foarte mic pe care-l ridică lunar, neavând cu ce-şi întreţine familiile, cei „maziliţi” îşi permit concedii de mii de euro. Pe banii cui?

Ne-am pus această întrebare, când am aflat că prim-adjunctul procurorului general, Valeriu Gurbulea, ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă Preşedinţie, se pregăteşte să plece cu familia, al doilea an la rând, la odihnă în Antalya, Turcia.

Răsturnare de planuri
Potrivit ordinului semnat de procurorul general, Valeriu Gurbulea urma să plece în concediu la 27 iulie. Centrul de Investigaţii a decis să verifice în compania cui va pleca al doilea om în Procuratura Generală spre însoritul litoral mediteranian. Gurbulea însă ne-a dat peste cap operaţiunea. A plecat la odihnă cu patru zile înainte. La 23 iunie, el s-a aflat la serviciu doar câteva ore, după care, fără să-l anunţe pe procurorul general, a luat cursa Chişinău-Antalya.

„Filantropie” de nevoie
Odihna familiei Gurbulea pe litoralul Mării Mediterane a costat 3570 de euro. El a ales staţiunea Kemer din apropierea oraşului Antalya. Hotelul Queen’s Park unde a fost cazată familia prim-adjunctului procurorului general este unul dintre cele mai moderne de pe litoral, fiind dat în exploatare anul acesta. După cum am reuşit să aflăm, familia Gurbulea nu a plecat la odihnă singură, ci în compania unor oameni de afaceri, care ar fi „sponsorizat” acest sejur. Foaia turistică a fost procurată de la Agenţia Sky Alliance. Nu a fost greu să verificăm la această firmă locul unde s-a odihnit prim-adjunctul procurorului general şi costul biletului de odihnă, însă reprezentanţii agenţiei turistice nicidecum nu au putut găsi, la momentul solicitării noastre, documentele care confirmau achitarea plăţii pentru foaia turistică.

Şi anul trecut a fost bine!
Vara trecută Gurbulea şi familia sa s-au odihnit timp de două săptămâni în staţiunea Belek, la hotelul „Rixos”, tot în apropierea oraşului Antalya. Cazarea pentru o săptămână în staţiunea respectivă costă între 700 şi 1000 de euro pentru o persoană /!/.

Pe banii cui?
Nu putem să nu ne întrebăm pe banii cui se odihneşte un funcţionar în asemenea staţiuni, unde nu întotdeauna îşi pot permite acest lux oamenii de afaceri prosperi. Salariul prim-adjunctului procurorului general este de aproximativ 3 mii de lei pe lună, iar venitul său anual ajunge la 35 mii de lei. Dacă e să calculăm, odihna din vara aceasta l-a costat pe Gurbulea două bugete anuale. Nu ştim care este venitul soţiei, dar, judecând după faptul că este pedagog de profesie, nu credem că are mai mult de o mie de lei pe lună. În plus, familia Gurbulea are la întreţinere doi copii. Din câte am reuşit să aflăm, nici unul dintre soţi nu au avut rude bogate peste hotare care le-ar fi lăsat moşteniri de milioane ca să-şi permită un trai pe picior larg. În plus, familia Gurbulea, de doi ani, locuieşte într-un apartament luxos, întreţinerea căruia costă.

Moftul de a fi VIP
Cu o zi înainte de a pleca spre Turcia, Gurbulea a avut o discuţie, în biroul său, cu directorul Companiei AIR Moldova, Dorin Timciuc. Nu cunoaştem subiectul convorbiri, dar ştim că la plecare şi la întoarcere, familia Gurbulea a trecut prin sala VIP a Aeroportului Chişinău. Trecerea pasagerilor prin sala VIP se face contra plată: 490 lei pentru o persoană la plecare şi 200 - la întoarcere. De regulă, numai businessmanii îşi permit acest lux. Dar, iată, şi un procuror îşi satisface moftul de a fi VIP. Din registrele sălii VIP am constatat că Gurbulea nu a achitat plăţile necesare. Presa de la noi a dezvăluit nu o dată despre năravul lui Gurbulea de a obţine ce-şi doreşte fără ca să plătească. De data asta, l-a “ajutat” Timciuc?

Pe timpuri, cerea ţigări
De la foştii lui colegi din procuratura municipală am aflat că, acum câţiva ani, Gurbulea era un procuror de rând şi deseori cerea ţigări de pe la colegi. Însă din momentul în care a fost promovat la Preşedinţie, în funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Gurbulea s-a distanţat considerabil de lumea în care s-a format. La scurt timp, el şi-a mutat familia într-o locuinţă luxoasă din strada Creangă.

Apartament de 60 mii de dolari
Apartamentul cu două nivele costa pe atunci aproximativ 60 de mii de dolari. Să-i fi scos Gurbulea din buzunarul său? Locuinţa aparţinuse fostului preşedinte al consiliului director al Băncii Municipale, Vasile Ştirbu, care, potrivit organelor de drept, şi-a însuşit-o în mod abuziv pe când deţinea funcţia de director general al SA „Termocom”.

O tranzacţie dubioasă
Curios, dar Gurbulea a devenit proprietarul apartamentului în timpul când Ştirbu se afla în arestul organelor de drept. Prin urmare, tranzacţia nu a fost chiar curată. De asemenea, pe când era la Preşedinţie, un timp, Gurbulea venea la serviciu cu un superb automobil BMW. Sursele noastre ne-au spus că această maşină i-ar fi fost „dăruită” de către un om de afaceri în schimbul unor servicii, însă până la urmă Gurbulea nu şi-a îndeplinit angajamentele. Se vorbeşte că acum se fac presiuni asupra celui de al doilea om în PG pentru a returna cadoul, însă el nu prea vrea să se despartă de automobil.

Nici măcar la Vadul lui Vodă…
Am solicitat mai mulţi procurori pentru a afla unde-şi petrec concediile şi dacă veniturile lor le permit să se bronzeze pe litoraluri exotice. Am constatat că în Procuratura Generală doar câţiva şefuleţi îşi pot permite concedii de mii de euro, în rest, marea parte a angajaţilor nu se poate duce nici măcar la Vadul lui Vodă.

Procurorii mor cu dosarele în mână
Cu o lună în urmă, regretatul Ştefan Ştogrea, recunoscut pe timpuri drept cel mai bun anchetator din Moldova, într-o discuţie cu reporterul Centrului de Investigaţii, se plângea că, imediat după pensionare, la indicaţia şefilor, a fost privat de dreptul de a se trata la policlinica MAI. Şi asta tocmai când avea cea mai mare nevoie de tratament, pentru că toată viaţa nu a ştiut de odihnă. Cu această tângă la inimă, după cum au confirmat şi colegii săi, Ştefan Ştogrea s-a şi stins din viaţă. Cu puţin timp înainte, un alt procuror, Dumitru Cornei, care, la fel ca şi Ştogrea, a muncit toată viaţa, fără să aibă concedii, a murit lucrând asupra unui dosar. Soţia sa spune că era stresat de reorganizările care au loc în prezent în PG şi se temea că va rămâne fără slujbă în situaţia în care i se va cere, aşa cum s-a întâmplat cu judecătorii, să plătească o taxă de câteva mii de dolari, pentru a fi reangajat.

O altă deturnare de planuri
Dacă Gurbulea ne-a scăpat la plecare spre însorita Turcie, nu am ratat şansa de a-l întâlni la întoarcere. La 6 august, cursa Antalya-Chişinău a întârziat cu o oră. L-am aşteptat în sala VIP. Când ne-am apropiat pentru a-i solicita răspunsuri la câteva întrebări, soţia sa a exclamat: „Ţi-am spus că te vor aştepta!”, iar Gurbulea, puţin dezorientat, a îngânat: „Încâ în Antalya am înţeles care-i chestiunea”.

„Eu sunt stăpân şi fac ce vreau...”
Derutat de insistenţa noastră, Gurbulea s-a încurcat de-a binelea. Ba că nu vine de la odihnă, deşi ne-a confirmat că a fost în Antalya, ba că nu acordă interviuri. Până la urmă, a început să atace. Că el ştie ce facem noi ziariştii, cine şi cât ne plăteşte. Ne-a avertizat că o să se apuce de capul nostru, „că va fi el revizorul, nu noi” şi dacă la Preşedinţie nu putea face declaraţii, atunci, „la Procuratură, el este stăpân şi face ce vrea”. N-a vrut să ne spună pe bani cui s-a odihnit, dar a zis că numai „concedialele” îi sunt de 1000 de dolari şi îşi poate permite aşa ceva.

Gaşca veselă
Sursele noastre, care au încercat să identifice cercul persoanelor cu care s-a odihnit Gurbulea în Antalya, ne-au spus că au mai întâlnit pe acolo şi alţi demnitari cu funcţii importante la Preşedinţie şi în alte structuri de stat. Deci, Gurbulea nu este singurul care-şi permite să trăiască în lux, fără să dea socoteală celor care-l plătesc pentru a stârpi corupţia. Nu e rău să fii funcţionar de stat în actuala conjunctură.

Unde-s declaraţiile pe venit ale demnitarilor?
Am solicitat şefului Cancelariei de Stat, Pantelei Tâltu, care este şi preşedintele Comisiei centrale de control cu privire la declaraţiile pe venit şi proprietate, să ne spună care sunt veniturile şi proprietatea primelor persoane în stat şi a conducătorilor ministerelor şi organelor de drept, dar, probabil, pentru Tâltu şi acest tip de informaţii reprezintă secret de stat, pentru că nu ne-a răspuns până în prezent. Constatăm, cu regret, că pentru acest demnitar, dar şi pentru mulţi alţii, plătiţi din banii noştri, ai contribuabililor, nu există lege, or, vorba lui Gurbulea, „eu sunt stăpân şi fac ce vreau”.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii