Justiție

Teroare în Procuratura Municipală

 

Pentru prima dată, imediat după publicarea unei investigaţii de către un organ mass-media independent, procurorul general a reacţionat, suspendându-l din funcţie pe procurorul municipiului Chişinău, Boris Lupaşco, vizat în articolul Departamentului de Investigaţii al API -„Procurorul Lupaşco în corzi”, publicat la 13 februarie curent.

În aceeaşi zi, procurorul general Valeriu Balaban a dispus iniţierea unui control de serviciu. Nu cunoaştem cu siguranţă însă care este scopul acestui control, de vreme ce un control privind cele relatate în articolul vizat a fost efectuat încă din octombrie trecut. Cu atât mai mult căm săptămâna trecută, în ziarul Moldova Suverană a fost publicată o scrisoare deschisă, adresată de un grup de procurori preşedintelui Voronin, în care îl rugau să intervină pentru a stopa fărădelegile care au loc în instituţia vizată. Faptul că o asemenea scrisoare a fost publicată în oficiosul guvernamental confirmă că cei de la Preşedinţie, care au aprobat publicarea, cunoşteau atmosfera din Procuratura Municipală. Analiza acestor circumstanţe ne face să credem că iniţierea unui control repetat nu ar urmări scoaterea adevărului, ci, mai degrabă, stabilirea persoanele care au furnizat presei amănunte despre ilegalităţile comise de procurorul municipiului Chişinău în cârdăşie cu deputaţi comunişti.

Sursele noastre au declarat că, după apariţia în presă a scrisorii, Lupaşco a fost chemat la procurorul general. Nu cunoaştem amănunte despre discuţia dintre cei doi, însă imediat după aceasta, Lupaşco le-a prezentat subalternilor săi o scrisoare în care dezminţea acuzaţiile ce i se aduceau, cerându-le tuturor să semneze precum că nu au scris scrisoare şefului statului. Din sursele noastre am aflat că toţi cei solicitaţi au semnat dezminţirea propusă de Lupaşco. Paradoxal, dar şi după ce fărădelegile admise de procurorul Lupaşco au fost făcute publice, teroarea în Procuratura Municipală a crescut în intensitate.

Autorii scrisorii spuneau că nu o semnează din motive de securitate, pentru că, în cazul unor procurori care au refuzat să îndeplinească ordinile ilegale ale procurorului Boris Lupaşco, s-au făcut presiuni, încât, până la urmă, au fost nevoiţi să se concedieze. Numai pe parcursul anului 2003, din Procuratura Municipală s-au eliberat, potrivit surselor noastre, peste 20 de procurori, mulţi dintre ei fiind profesionişti şi cu experienţă bogată.

Am încercat să verificăm la Serviciul de Presă al Procuraturii Generale informaţia privind suspendarea din funcţie a procurorului municipiului şi iniţierea controlului de serviciu iniţiat cu această ocazie. Acolo ni s-a răspuns că „nu au primit un astfel de ordin de la procurorul general şi că la telefon nu oferă astfel de informaţii”. Ni s-a spus că trebuie să facem un demers oficial în baza căruia am putea obţine un răspuns. Am solicitat telefonic mai mulţi angajaţi ai Procuraturii municipiului Chişinău, pentru a afla dacă cele descrise în scrisoarea adresată şefului statului corespund realităţii. Majoritatea celor cu care am discutat s-au eschivat să ne răspundă la întrebare, menţionând că li se interceptează telefoanele şi că nu ar dori să discute despre aceasta la telefon. Important este că nimeni din cei cu care am discutat nu s-au grăbit să dezmintă informaţiile apărute în presă.

Departamentul de Investigaţii al API a mai scris despre controale de serviciu demarate cu scopul de a depista persoanele care deconspiră afacerile ilegale ale unor procurori şi demnitari de stat. Vom insista să aflăm şi rezultatele acestui control şi dacă actualul procuror general va găsi motiv pentru sancţionarea celor certaţi cu legea.​

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii