Absolvenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism semnează Codul deontologic al jurnalistului

Absolvenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ), promoția 2019-2020, au semnat în cadrul ceremoniei de primire a diplomelor de absolvire, Codul deontologic al jurnalistului și s-au angajat solemn să respecte deontologia și etica profesională pe parcursul carierei de jurnalist. ȘSAJ este a doua instituție, absolvenții căreia au răspuns apelului campaniei naționale „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului”, lansată la 3 mai curent de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din Republica Moldova.

„Pentru mine, semnarea Codului deontologic al jurnalistului înseamnă să îmi asum dubla responsabilitate pentru încrederea pe care o are publicul față de jurnalist și să păstrez interesul public drept prioritate. Fiind la început de cale, Codul deontologic îmi va fi ghid și pilon în exercitarea profesiei”, a spus Maria Ivanov, absolventă ȘSAJ.

Directoarea ȘSAJ, Aneta Gonța, a subliniat că tinerii jurnaliști trebuie să înceapă cu deontologia, pentru că celelate aspecte se învață: „Unii dintre studenții noștri sunt deja jurnaliști, având în vedere faptul că lucrările finale ale acestora au fost publicate de portaluri de știri importante de la noi. Dar ei sunt la început de cale și dacă nu vor înțelege și conștientiza importanța Codului deontologic, înseamnă că degeaba au trecut prin ȘSAJ. Codul trebuie să stea la căpătâiul fiecărui jurnalist, începător sau nu, și, înainte de orice cuvânt scris sau rostit, anume acest document trebuie să le risipească îndoielile”, a spus Aneta Gonța.

Și Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, i-a asigurat pe absolvenți că semnarea Codului deontologic îi va ajuta să devină buni profesioniști: „La fel ca și în alte domenii, în jurnalism reputația bună se câștigă greu, prin ani de muncă. O condiție de bază pentru a o menține este respectarea normelor deontologice. Tinerii care intră în profesie trebuie să își facă un obicei din a consulta Codul ori de câte ori au dileme legate de materialul pe care îl scriu. Semnarea Codului este un gest asumat, care te responsabilizează și îți oferă șansa să devii un bun profesionist”.

Anterior, în cadrul ceremoniei de înmânare a diplomelor de absolvire au semnat Codul deontologic al jurnalistului și absolvenții de la specialitatea Jurnalism a Facultății Relații Internaționale, Șiințe Politice și Jurnalism de la ULIM. 

În cadrul campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, sunt invitați să-și asume public principiile deontologiei profesionale, prin semnarea Codului deontologic al jurnalistului, toate redacțiile instituțiilor mass-media care nu au făcut acest lucru până acum, dar și jurnaliștii ca persoane fizice, la fel și studenții absolvenți ai facultăților și școlilor de jurnalism din țară. Codul deontologic al jurnalistului poate fi semnat pe pagina web a Consiliului de Presă, iar lista semnatarilor – atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice – va fi actualizată de către Secretariatul Consiliului.