Tutorial video // Cum ajung banii publici în bugetele partidelor politice în campaniile electorale

Tutorialul arată că sunt utilizate tot felul de scheme frauduloase pentru ca banii publici să ajungă în haznaua partidelor politice. Una dintre scheme a fost decoperită de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Dacă e să analizăm anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice realizate înainte de alegerile parlamentare din 2014 și înainte de alegerile locale din 2015, vom vedea cum ajung banii publici în haznaua formațiunilor politice. Ca să găsim legătura dintre achizițiile publice și partidele politice am analizat cine au fost donatorii partidelor aflate la guvernare în anii 2014 și 2015. Informația o putem găci în rapoartele financiare ale formațiunilor politice, care se găsesc pe portalul Comisiei Electorale Centrale www.cec.md. Am analizat unde activează sponsorii care au scos din buzunar sume mai mari de 50 de mii de euro pentru a-și susține partidul favorit. După ce am grupat donatorii după locul de muncă am constatat că administratorii și mai mulți șefi de la anumite companii au făcut donații generoase către anumite anumite partide politice. În majoritatea cazurilor totți reprezentanții unei companii au donat bani către unul și același partid.

Ca să găsim o legătură dintre banii publici și partidele politice, am analizat dacă firmele, angajații cărora au făcut donații mari către partidele aflate la guvenare, au avut contracte cu statul, adică dacă au fost câștigători ai licitațiilor, tenderelor publice. Infomația am cules-o de pe portalul Agenției Achiziții Publice www.tender.gov.md unde poți căuta după denumirea agentului economic.

În felul acesta am descoperit că o bună parte din susținătorii partidelor sunt fondatorii, administratorii sau simplii angajați ai unor firme care au încheiat contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului: primării, ministere sau consilii raionale.

Următoarea etapă a fost să vedem cine sunt persoanele de la conducerea instituțiilor care au organizat licitațiile câștigate de companiile, angajații cărora au făcut donații mari la partidele aflate la guvernare. Pe portalul Comisiei Electorale Centrale am căutat apoi cine se află în fruntea primăriilor respective și din ce partid fac parte primarii care au organizat licitații. Și aici am găsit cireașa de pe tort: persoanele conectate la companiile care au câștigat contracte de achiții publice la o anumită primărie sau instituție publică au făcut donații substanțiale către partidul din care face parte șeful primăriei respective sau a instituției publice. Deci, „otkaturi-le” despre care se vorbește că le plătesc neoficial agenții economici pentru că au luat un contract sau altul pe bani publici, ajung sub formă de donații la partidele politice. O schemă de legalizare a mitei. Iar asta nu înseamnă altceva decât sume din banii publici care sunt furate de la construcția unui spital sau a unei grădiniție, reparația unui acoperiș, procurarea utilajului medical de calitate îndoielnică. Pentru a nu admite să fim furați prin scheme frauduloase, trebuie să fim cu ochii în patru și să monitorizăm achizițiile publice. Despre orice nereguli pe care le dipistați legate de achizițiile publice, comunicați pe Harta Corupției pe portalul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md. O echipă de jurnaliști independenți va investiga cele mai relevante cazuri.    

Schema respectivă este valabilă pentru cele mai mari partide care au participat la alegerile locale din 2015.

Întâmplător sau nu, la următoarele alegeri, sub paravanul protecției datelor cu caracter personal, Comisia Electorală Centrală a blurat în rapoartele financiare ale concurenților electorali, plasate pe site-ul său, datele despre locul de muncă al donatorilor.