Club de presă // Drepturile refugiaților: realizări și perspective, la 20 de ani de la ratificarea Republicii Moldova a Convenției ONU privind refugiații

Peste 80 de milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească casa din cauza persecuțiilor, războiului sau conflictului. În ultimii cinci ani, autoritățile Republicii Moldova au redus considerabil numărul de apatrizi, prin oferirea pentru 150 de străini a dreptului de cetățean. Subiectul refugiaților la nivel global și regional a fost pus în discuție la Clubul de presă „20 de ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind drepturile refugiaților: realizări și perspective în context regional și internațional”, organizat de Agenția ONU pentru Refugiați UNHCR, în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 3.800 de persoane recunoscute ca fiind refugiați, cei mai mulți vin din Turcia, Siria, Ucraina și alte 40 de țări. 

Roland Sebastian Schilling, directorul Oficiului Central Europe UNHCR, este de părerea că din 1951 Convenția privind drepturile refugiaților este un exemplu de „resetare a vieților oamenilor, a demnității și speranței”. Schilling accentuează că este important atunci când vorbim despre refugiați și migranți să avem nume și istorii concrete.

„Noi celebrăm un instrument internațional grozav, Convenția ONU privind drepturile refugiaților. Acest instrument chiar salvează viețile oamenilor. Noi ne dorim ca refugiații să nu mai fie refugiați după un timp și să poată să se întoarcă acasă sau să devină cetățenii unei țări. Eu cred că Moldova are un cadru legal foarte bun. Cred că aceasta e ceva ce poate fi mereu îmbunătățit, apropo sunt trei angajamente față de ONU cum să fie îmbunătățit, în special, sectorul de sănătate și noi sperăm că și acesta va fi implementat.

În afară de partea legală a lucrurilor cred că mai importantă este percepția generală despre refugiați. Cred că trebuie să discutăm mai mult despre refugiați, mai clar și mai concret. Evitarea acestui subiect nu este cea mai bună decizie, nu doar în Moldova, dar și în alte țări din Europa unde refugiații emigrează”, a declarat directorul Oficiului Central Europe UNHCR, Roland Sebastian Schilling.

Foto: CIJM

La clubul de presă au fost prezenți și reprezentanți de la Biroul Migrație și Azil. Eugenia Gurițenco, directoarea interimară a Biroului Migrație și Azi, a apreciat suportul și implicarea UNHCR în instruirea și ghidarea specialiștilor de la nivel național. Gurițenco a mai spus că în Republica Moldova sunt proceduri clare de oferire a statului de refugiat și un sistem național de azil bine pus la punct.

„Persoane din peste 40 de state ale lumii sunt în prezent în Republica Moldova înregistrați în sistemul național de azil. Totodată, pe parcursul anilor, peste 2.000 de persoane au solicitat protecția autorităților de la Chișinău. Unele persoane au venit în Moldova, iar apoi s-au stabilit cu traiul în alte state. Rata de acordare a protecției internaționale este în limita 35% – 45%, raportat la numărul cererilor care se depun anul în țară”, a declarat șeful Direcției Azil și Integrare, Iulian Popov.

În anul 2021, din cele 61 de cereri de azil, aproape 30 la sută din persoane au fost recunoscute ca refugiați. Cei mai mulți solicitanți de azil, în anul 2021, sunt din Turcia (17), Siria (8), Georgia (7), Federația Rusă (5).

Comunitatea internațională, în 2021, celebrează a 70-a aniversare a convenției din 1951 privind statutul refugiaților. Pe data de 10 decembrie, Republica Moldova sărbătorește 20 de ani de la ratificarea Convenției ONU privind drepturile refugiaților. 

Clubul de presă poate fi urmărit online pe pagina de Youtube a Centrului de Investigații Jurnalistice.