Club de presă // Jurnaliștii de investigație și riscurile profesiei. CIJM la Comrat

Studenții școlii de jurnalism Alternativa din Comrat au discutat cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice despre cum se identifică subiectele de investigație legate de drepturile omului și corupție, procesul de documentare, dar și despre avantajele și riscurile profesiei de jurnalist. Viitorii jurnaliști au aflat și despre activitatea portalului Anticoruptie.md, care are o harta interactivă pe care cetățenii pot sesiza cazuri de corupție, abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. Despre toate acestea s-a discutat, sâmbătă, în cadrul Clubului Jurnaliștuilor de Investigație, desfășurat la Comrat. 

Președinta CIJM, Cornelia Cozonac, a împărtășit detalii din propria experiență de investigare, iar studenții s-au interesat despre riscurile care pot apărea după publicarea investigației și cum trebuie jurnalistul să verifice sursele de informare și veridicitatea faptelor. În cadrul discuției au fost prezentate mai multe investigații jurnalistice, inclusiv pe subiecte de discriminare. 

Directoarea școlii de jurnalism Alternativa, Elizaveta Rotar, spune că în UTA Găgăuzia sunt multe probleme cu care se confruntă populația și care ar putea fi subiectul unor investigații jurnalistice, însă puțini jurnaliști se încumetă să demareze anchete de presă. Aceasta pentru că redacțiile nu întotdeauna au resurse suficiente pentru investigații, dar și jurnaliștii nu au pegătirea necesară. Elizaveta Rotar a apreciat experiența Centrului de Investigații Jurnalistice de a face echipe comune dintre jurnaliști de investigație cu experiență și jurnaliști din regiuni și de a lucra la anchete de presă mai dificile. CIJM a realizat câteva astfel de anchete de impact împreună cu jurnaliști din UTA Găgăuzia. 

Elizaveta Rotar este și directoarea postului de televiziune ATV din Comrat. Ea a precizat că „ATV, de-a lungul activității, a realizat câteva investigații cu impact regional ce țin de construcția blocurilor de locuit și lucrările traseului Congaz – Baurci. De-a lungul anchetei ne-am confruntat cu aceleași situații despre care a vorbit Cornelia Cozonac: riscuri, intimidări, refuzul de a ne oferi informații”. 

În UTA Găgăuzia sunt aceleași probleme și situații de discriminare, spune Elena Ianic, care mai precizează că în autonomie jurnalistul obține foarte anevoios informația de la autorități și structurile de stat. „Eu am aflat în cadrul clubului cum se documentează jurnaliștii de investigației și cum lucrează jurnaliștii experimentați. Ne-au relatat cât le este de dificil jurnaliștilor să obțină informația veridică și să deconspire scheme. Studenților noștiri le-a trezit curiozitatea și faptul că jurnalistul își asumă riscuri în procesul în care vrea să ajungă la adevăr”, a spus Elena Ianic, administratoarea Școlii de jurnalism Alternativa.

Viitorii jurnaliști au fost curioși să afle mai multe detalii despre documentarea înainte de stabilirea interviului, la ce trebuie să atragă atenția când merge pe teren, cum trebuie să scrie ca să fie corect, cum să folosească datele, dar și cum să abordeze subiecte legate de victime ale violenței și traficului de persoane, copii, cetățeni din categorii defavorizate.   .

Clubul Junraliștilor de Investigație a fost organizată în cadrul campaniei „Jurnaliștii pentru oportunități egale și diversitate”, realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București.