Clubul Jurnaliștilor de Investigație // Iniţiativele în domeniul anti-corupţie ce ţin de Procuratura Generală, ANI şi CNA, discutate de jurnaliști și experți Transparency Internațional - Moldova

Iniţiativele recente în domeniul anti-corupţie ce ţin de Legea Procuraturii, Centrului Național Anticorupție (CNA) și Autorității Naționale de Integritate (ANI) au fost prezentate de experta Transparency International – Moldova, Mariana Kalughin, în carul unui club de presă organizat în colaboarre cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM). Mai exact, au fost puse în discuții riscurile adoptării legilor enunțate și încălcările procedurale care au fost admise.

„Proiectele de lege ce vizează procuratura, ANI și CNA au fost votate în prima lectură de majoritatea parlamentară PAS în lipsa expertizelor obligatorii. Deficiențile din legislaturile anterioare se  repetă. Procesul de consultare a proiectelor legislative cu ONG-urile trebuie să fie un proces asumat cu discernământ. Proiectele nu sunt suficient de fundamentate, așa cum cere legea”, a declarat Mariana Kalughin la clubul de presă.

La discuţia publică în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație cu tema Iniţiativele recente în domeniul anti-corupţie ce ţin de Procuratura Generală, ANI şi CNA a fost discutată și votarea legilor. Votarea acestor legi a fost, potrivit expertei Transparency, în neconformitate cu standardele legale naționale. Unele prevederi sunt discutabile, iar timpul acordat pentru pregătirea opiniilor societății civile a fost prea scurt.

Proiectul de modificare a legii CNA, dezechilibrează normele legale, declară Kalughin. Experta spune că excluderea procedurii de concurs și numirea de Parlament a directorului CNA ar politiza acestă instituție. Mai mult, oricât de bune ar fi intențiile Guvernării, oricum politizarea CNA ar afecta imaginea republicii Moldova și pe plan extern, mai crede Kalughin.

Eficiența ANI a fost discutată de nenumărate ori, iar modificările care sunt în Legea ANI nu descriu foarte clar partea practică a lucrurilor. În lege se cere ca persoană care declară bunurile să indice valoarea de piață a acestora. De cealaltă parte este un contract care indică suma de comercializare. Modificările legale propun extinderea controlului pe persoanele afiliate subiectelui declarării și dreptul expertului de a solicita valoarea de piață a bunului.

Precizăm că majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate a adoptat în prima lectură mai multe legi fără avize și fără consultări publice. Printre acestea sunt și modificările la Legea ANIProiectul de lege cu referire la Procuratură, alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)