Iurie Leancă: „Vlad Plahotniuc are probleme de imagine. Să-și refacă credibilitatea”. Ce a spus politicianul despre relația cu PD, Maia Sandu și Vlad Filat

Dacă ar ajune în funcția de președinte al țării, Iurie Leancă, liderul PPEM, nu l-ar propune pe democratul Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru pentru că, așa cum arată sondajele, are probleme de imagine. Fostul premier a făcut declarația în cadrul unui club de presă cu participarea mai multor jurnaliști de investigație, parte a Campaniei „Prezidențiale transparente”. 

„Exclus. Unul dintre obiectivele viitorului președinte e să-și folosească calitățile diplomatice nu doar în exteriorul țării, dar în mod special în interior. Domnul Plahotniuc are problme de imagine. Uitați-vă în sondaje. Să-și refacă credibilitatea și apoi discutăm. Situația în societate este foarte gravă. Avem nevoie de fețe și oameni care ar întruchipa această tentativă de a depăși divizarea în societate”, a comentat politicianul fiind întrebat dacă l-ar propune pe Vlad Plahotniuc premier.

Politicianul a afirmat că are cu PD doar o comunicare instituțională. În context, Iurie Leancă a vorbit și despre acordul politic de parteneriat pentru integrare europeană pe care PPEM l-a semnat cu coaliția majoritară în iulie 2016. „Multă lume m-a întrebat de ce am semnat acordul de parteneriat privind integrarea europeană cu coaliția majoritară. Mereu am pornit de la ideea că poți avea un rol de opoziție dură, dar cu efecte minime asupra situației din țară și am mai spus că poți avea și o atitudine foarte critică față de ceea ce se întâmplă în țară, dar să încerci să schimbi anumite realități. Nu cred că în Republica Moldova, să admitem peste doi ani, ar putea să vină o forță cu 55 sau 78 de deputați care va porni de pe o foaie curată și va face reformele absolut necesare. Așa ceva nu va exista. Știu însă că vom avea mereu coaliții și știu că trebuie să încerci să folosești anumite dependențe în raport cu Occidentul, să folosești pe cei care sunt astăzi influenți. Dependența noastră financiară de Occident este enormă. În iulie înainte de a semna acest acord am întrebat prietenii mei din Occident dacă e bine să fiu în opoziție sau e bine să am o platformă de pe care să pot influența. (...) Atunci când a trebuit să discut despre acordul respectiv  m-am văzutși cu Vlad Plahotniuc. Mă văd cu Candu în Parlament, cu Lupu ne cunoaștem de 25 de ani”, a spus Iurie Leancă. 

Liderul PPEM neagă că i-a spus Maiei Sandu să nu-l critice pe Vlad Plahotniuc

Totodată, candidatul la alegerile prezidențiale a infirmat faptul că i-ar fi sugerat Maiei Sandu să nu-l critice pe Vlad Plahotniuc. Președinta PAS a făcut această declarație acum câteva săptămâni în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV. „Îmi pare rău să fac acest lucru în public, dar trebuie să infirm categoric că i-aș fi spus vreodată Maiei Sandu așa ceva. Maia Sandu care mi-a fost o colegă bună și cu care, de altfel, discutam multe subiecte în toamna anului 2014, inclusiv despre situația din sistemul bancar. Știa de la mine despre situația în sistemul bancar și de ce sunt nemulțumit de mai multe evoluții sau involuții. Erau discuții private și acestea, după mine, ar fi trebuit să rămân private. Chiar și în cadrul acestor discuții, nu i-am spus niciodată așa ceva. Am discutat despre rolul PD-ului și rolul anumitor persoane din cadrul PD”, a subliniat prședintele PPEM.

„Pe Maia Sandu am ajutat-o foarte mult în reforma Educației. Nerugat de nimeni am adus o sută de autobuze școlare, nesolicitat de nimeni am adus 23 de milioane de euro de la București datorită relației pe care o aveam cu prim-ministrul României de atunci pentru a schimba 800 de grădinițe. Pe miliardarul Soros l-am convins la el în apartament, la New York, și ne-a dat un milion de dolari pentru curriculă, pentru clase multimedia”, a mai declarat Iurie Leancă.

„Constat cu regret că domnul Leancă spune neadevăruri. Nu-i cunoșteam această latură. Nu am avut acces, nici în discuții private, nici în discuții publice, la date despre sistemul bancar. Atunci când au apărut primele zvonuri în presă despre situația proastă de la BEM, i-am recomandat domnului Leancă să-și ia un consultant internațional care să-l ajute pe această dimensiune. Îmi dau seama ca domnul Leancă nici acum nu înțelege lucrurile grave care s-au petrecut în sistemul bancar. Într-adevăr, mai multe sectoare au beneficiat de resurse financiare pe perioada mandatului domnului Leancă. Reforme, în schimb, s-au făcut doar într-un singur sector – în Educație. Să înțeleg că domnul Leancă sugerează că meritele pentru aceste reforme îi revin lui, iar dezastrul din sistemul bancar ar fi din cauza Ministrului Educației?”, a replicat Maia Sandu.

Igor Dodon, singurul contracandidat pe care îl critică

Totodată, politicianul susține că singurul contracandidat pe care are îl critică este Igor Dodon, liderul PSRM. „Dacă vine la putere, Doamne ferește, asta înseamnă că toată paradigma noastră se schimbă. Pe Dodon îl critic, și nu atât pe el personal, ci tentativa de a induce în eroare o bună parte a societății. Din păcate, se prind aceste nostalgii. Uită că între noi și Rusia e Ucraina, uită că nu e primul care a încercat așa ceva. Până la urmă am învățat la Moscova. Dacă vine la putere, cu el nu mai poți face nimic”, a mai punctat deputatul.

Iurie Leancă a vorbit, între altele, și despre relația sa cu Vlad Filat, fostul prim-ministru condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupție. Politicianul a spus că și-ar dori ca dosarul fostului prim-ministru liberal-democrat să fie judecat în ședințe publice. „Și dânsul și eu am vorbit nu o singură dată că avem relații mai mult decât relații colegiale. Am apreciat anumite chestii ale lui Vlad Filat, mai ales în primii ani de după 2009. Din momentul în care am intrat eu la etajul cinci al Guvernului, la insistența lui, peste o lună, două, trei, relațiile au început să se răcească și după asta au urmat o traiectorie nu neapărat favorabilă. Am avut mai multe discuții privind sistemul bancar pentru că anumite chestii le auzeam, îl întrebam, verificam”, a mai comentat Iurie Leancă.