Silvia Radu neagă că a semnat vreun contract de procurare a energiei electrice prin Energokapital pe când era la șefia Gas Natural Fenosa

Silvia Radu, candidată la funcţia de președinte al statului în alegerile din 30 octombrie 2016, neagă că a semnat vreun contract de achiziționare a energiei electrice prin Energokapital, intermediarul transnistrean prin care statul procură energie electrică de la Centrală Electrică de la Cuciurgan. Presa a scris anterior că Energokapital, cu sediul la Tiraspol, este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

„Când eram președintele Gas Natural Fenosa, reprezentanții Energokapital s-au apropiat de noi cu propunerea de a încheia un contract de livrare a energiei electrice. Poziția mea a fost un «nu» categoric, pentru că o companie internațională, care respectă legislația și transparența în această țară nu-și poate permite să încheie un contract cu un intermediar înregistrat într-o zonă off-shore. Atunci, am decis că vom continua să avem contracte cu furnizorul principal - stația electrică de la Cuciurgan. Pentru mine și pentru companie era foarte important ca toate contractele ce țin de livrări către consumatorii Republicii Moldova să fie transparente, cu persoane juridice înregistrate și recunoscute legal, evitând interpretări de tipul off-shore sau altele, care nu corespund cu politica de etică și corectitudine a unei companii internaționale”, a comentat Silvia Radu în cadrul unui club de presă, desfășurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în cadrul campaniei „Prezidențiale transparente”. 

„Până în momentul când am plecat din funcția de președinte, Gas Natural Fenosa nu a avut nicio relație juridică cu Energokapital, personal niciodată nu am semnat niciun contract”, a mai dat asigurări candidata la postul de șef al statului.  

Radu a mai adăugat că nimeni altcineva nu ar fi putut să semneze contracte în locul ei, pentru că doar ea deținea dreptul de semnătură unică, dar și că plecarea sa de la Gas Natural Fenosa nu are nicio legătură cu informațiile apărute în presă.

Portalul Anticoruptie.md a descris anterior schema prin care compania intermediară, Energokapital, transferă banii primiți pentru energie pe conturile firmelor off-shore fondatoare, iar Republica Moldova este pusă în situația de a achita nu doar energia livrată, dar și datoriile acumulate în stânga Nistrului pentru gazul utilizat la producerea acestei energii. Numai în 2015, pierderile suportate de Moldovagaz de la funcționarea acestei scheme s-au ridicat până la 258,4 milioane de dolari. Profitul net al Energokapital a reprezentat 38,8 milioane de dolari. Anterior, un fost angajat al așa-ziselor instituții de drept din stânga Nistrului a prezentat mai multe documente care confirmă că banii din profitul companiei intermediare erau transferați pe contul firmei off-shore Ornamental Art Limited, prin filiala 17 a Victoriabank, unde Energokapital are deschis un cont.

O investigație a proiectului media The Black Sea a scos la iveală că Energokapital este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.