Declarația reprezentanților mass-media și ai societății civile, participanți la dezbaterea publică „Datele cu caracter personal, între protecţia demnitarilor şi limitarea accesului la informaţie”

13 februarie 2017

Subsemnații, participanți la dezbaterea publică „Datele cu caracter personal, între protecţia demnitarilor şi limitarea accesului la informaţie” din 13 februarie 2017, constatăm cu îngrijorare tendința mai multor autorități publice de interpretare abuzivă a prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal prin refuzuri nejustificate de a oferi informații de interes public solicitanților, în special jurnaliștilor. La dezbatere au fost prezentate un șir de exemple prin care autoritățile publice au refuzat oferirea informațiilor jurnaliștilor, avocaților și organizațiilor neguvernamentale, motivându-și refuzul prin faptul că informațiile solicitate constituie date cu caracter personal care nu pot fi divulgate fără consimțământul persoanei vizate. Cele mai frecvente plângeri ale reporterilor privind limitarea accesului la informație vizează Ministerul Justiției şi în special Portalul instanțelor de judecată, Procuratura Generală, Autoritatea Naţională de Integritate, Ministerul Afacerilor Interne, Preşedinţia, dar și numeroase întreprinderi cu capital de stat (Moldtelecom, Metalferos, Registru, Poșta Moldovei, Moldovagaz etc).

Ținem să amintim tuturor autorităților publice că art. 10 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal prevede excepții de la regulile generale de prelucrare a datelor cu caracter personal în situațiile în care „prelucrarea datelor cu caracter personal se face exclusiv în scopuri jurnalistice, artistice sau literare, dacă aceasta se referă la date care au fost făcute publice în mod voluntar şi manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau la date care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a subiectului datelor cu caracter personal sau de caracterul public al faptelor în care acesta este implicat, în condiţiile Legii cu privire la libertatea de exprimare”. Interesul public prevalează asupra interesului individual, așa cum este expres prevăzut de art. 10 al legii citate mai sus, dar și de legislația europeană, inclusiv CEDO, a cărei membră este și Republica Moldova.

Rolul mass-media și al organizațiilor neguvernamentale este să vegheze felul în care funcționează autoritățile statului, prezentând acea contrabalanță absolut necesară pentru o democrație funcțională. Mass-media are nu doar dreptul, dar și obligația să aducă informație de interes public societății și nicio autoritate publică sau privată nu are dreptul să-i interzică sau să împiedice exercitarea acestui rol. Mai mult, în state cu un nivel înalt al corupției, reporterii au datoria civică să releve cazuri de averi obţinute în mod dubios, interese şi afaceri obscure, care afectează interesul public, prezentând, inclusiv, date exacte despre schemele frauduloase și persoanele implicate.

Solicităm tuturor autorităților publice să aplice în spiritul standardelor europene Legea privind protecția datelor cu caracter personal, la procesarea oricărei solicitări de informații.

Solicităm Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal să se ocupe de informarea instituțiilor publice privind prevederile art.10 din Lege, dar și să explice responsabilitatea instituțiilor care încalcă acest articol al legii.  

Cerem Guvernului Republicii Moldova să asigure accesul real la informații de interes public şi să împiedice interpretarea abuzivă a Legii privind protecția datelor cu caracter personal de către responsabilii din instituţiile publice.

Cerem Parlamentului Republicii Moldova să exercite controlul parlamentar privind realizarea practică a Legii privind protecția datelor cu caracter personal şi să identifice soluţii legislative şi normative pentru problemele semnalate de jurnalişti şi organizaţiile negivernamentale la dezbatere publică „Datele cu caracter personal, între protecţia demnitarilor şi limitarea accesului la informaţie”.

Solicităm partenerilor de dezvoltare să se implice în dialog pentru a informa instituțiile din Republica Moldova cu privire la importanța accesului la informație pentru un stat care s-a asociat cu UE.

Semnează:

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova

Transparency International Moldova

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Newsmaker.md

TV7

Ziarul de Gardă

Amnesty Internatinal Moldova

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Juriști pentru Drepturile Omului

Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției

Institutul de Politici Publice

Fundația Est-Europeană

Report.md

RISE Moldova

Asociatia Femeilor Avocate

Centrul de Resurse „DIALOG-Pro”

Centrul de Analiză, Supraveghere şi Protecţie în Domeniul Energetic