Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, intimidată după ce a afișat un banner prin care cere eliberarea jurnalistei Khadija Ismayilova

Joi, 21 aprilie, în semn de solidaritate cu jurnalista Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare, Centrul de Investigații Jurnalistice a afișat un banner la balconul oficiului său, aflat în imediata vecinătate cu Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, prin care cerea eliberarea ei. Echipa CIJM și-a propus astfel să protesteze față de controversata decizie privind întemnițarea jurnalistei.

Vineri, 22 aprilie, la solicitarea proprietarului clădirii în care se află sediul Centrului, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la această formă de protest și să scoatem bannerul. La scurt timp, un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a venit la oficiul CIJM insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă.

“În mod deschis și repetat ne-a amenințat că vom avea probleme mari. Discuția a avut loc în hol, între mine și el. Eu, spre deosebire de el, m-am prezentat”, a declarat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Cerem organelor de anchetă să investigheze acest incident. Solicităm ONG-urilor de media, Ministerului de Externe și Integrării Europene, dar și par­te­ne­ri­lor de dezvol­tare ai Republicii Mol­dova să ia act de acest caz. La fel, solicităm Ambasadei Republicii Azerbaidjan să confirme sau să infirme dacă a delegat un reprezentant la sediul CIJM pentru a cere scoaterea bannerului.

Echipa CIJM

Jurnalista Khadija Ismayilova, autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev, a fost condamnată pentru o pretinsă evaziune fiscală. Organizațiile din domeniul drepturilor omului au catalogat acuzațiile drept politice.