ONG-urile de media dezaprobă îngrădirea accesului presei la ședința de validare a alegerilor locale noi din Chișinău

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă regretul în legătură cu decizia de a restricționa accesul mass-mediei la ședința instanței de judecată privind validarea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, care a avut loc marți, 19 iunie 2018.

Astfel, magistrata Rodica Berdilo, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a permis accesul jurnaliștilor în sală abia după încheierea deliberărilor, care au durat patru ore, iar hotărârea a fost pronunțată la ora 22.00.

Reprezentanți ai numeroaselor organizații de presă care au venit să reflecte acest subiect de interes public s-au arătat nedumeriți de faptul că au fost somați să părăsească sala de judecată.

Amintim că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența viața, drepturile și interesele, iar una din obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective. În acest scop, mass-media are dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la şedinţele publice ale instanţelor de judecată de orice nivel.

Subliniem, pe această cale, că în subiectele cu o rezonanță socială deosebită nu doar hotărârile de judecată sunt de interes public, ci și dezbaterile judiciare și argumentele părților. Or, în acest caz, nu doar jurnaliștilor li s-a îngrădit dreptul de a-și exercita meseria liber, dar și cetățenilor li s-a îngrădit dreptul de a avea acces la informație – drept prevăzut și în Constituție.

Facem apel către Consiliul Superior la Magistraturii, organ cu atribuții de administrare a sistemului judecătoresc, să mențină un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei   
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info”