CEC:Peste 800 de mii de cetățeni moldoveni au votat la alegerile parlamentare, la ora 13.00

Comisia Electorală Centrală anunță că aproape 30 la sută dintre cetățeni sau peste 800 de mii de alegători și-au exercitat dreptul la vot, la ora 13.00. Peste 27 de mii de cetățeni moldoveni au votat în străinătate.Trebuie spus că, nu există un prag de validare a scrutinului parlamentar,dar avem prag de validare a referendumului consultativ privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și revocarea din funcție a aleșilor poporului.O treime dintre alegătorii inscriși în Registrul Alegătorului trebuie să participe la plebiscit. 

Cifrele se schimbă mult de la o oră la alta. De dimineață, au votat masiv cetățenii aduși organizat din stânga Nistrului la secțiile de votare de pe teritoriul R.Moldova. La Căușeni, Rezina, Dondușeni, Ștefan-Vodă. Coadă mare e și la Coșnița, la această oră, unde zeci de oameni așteaptă să voteze. Unii alegători ajunși acolo zic că vor primi bani, promiși de Partidul Șor, condus de Ilan Șor, primarul de Orhei, condamnat în dosarul fraude bancare. Și la secția de votare din Doroțcaia, raionul Dubăsari acum e mare îmbulzeală. Oamenii sunt aduși organizat să voteze.

Maia Sandu, copreședintele Blocului ACUM DA PAS s-a arătat îngrijorată de faptul că alegătorii din stânga Nistrului au fost aduși în mod organizat la secțiile de votare. În cazul în care alegerile vor fi fraudate, Maia Sandu nu exclude posibilitatea organizării unui protest.

Pe de altă parte, Igor Dodon, șeful statului susține că „deține informații foarte clare că „Sheriff” (cel mai mare holding din stânga Nistrului, fondată în anii 90 de foști membri ai serviciilor speciale) dă indicații să vină transnistrenii să voteze pentru Partidul Democrat”, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit lui Dodon, peste 10 mii de cetățeni cu dreptul de vot din Transnistria, au votat în R.Moldova. O asemenea prezență nu a fost niciodată.

Între timp, și moldovenii din diasporă merg să-și exercite votul. Spre exemplu în orașul Treviso, din Italia sute de cetățeni au votat, până la această oră și continuă să vină la secția de votare, mi-a spus Victor Plotnicu, un moldovean, stabilit de mai mulți ani în Italia, dar care a fost nevoit să facă cale întoarsă întrucât nu a putut vota cu pașaportul expirat. Doar soția sa și-a exercitat dreptul la vot pentru că ”vrea o viață mai bună pentru cei rămași acasă”.

Scrutinul de duminică e decisiv, cu miză importantă. În R.Moldova, alegerea cetățenilor nu e dominată acum de geopolitică, ci de calitatea vieții, cred experții. Dacă la scrutinele anterioare era predominantă componenta geopolitică, de această dată se pare că alegerea cetățenilor ține de percepțiile pe care le au în raport cu nivelul de viață. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului