Chișinău: ACUM și PSRM critică decizia privind deschiderea secțiilor de vot.”O batjocură față de diasporă”

La Chișinău, Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS, dar și Partidul Socialiștilor critică decizia Guvernului legată de numărul și deschiderea secțiilor de votare în străinătate pentru scrutinul din 24 februarie. Liderul opoziției pro-europene de la Chișinău, Maia Sandu califică drept ”o batjocură ceea ce face guvernarea și anume că nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni”. Iar socialiștii sunt indignați că în Federația Rusă vor fi deschise doar 11 secții de votare.

Cifra de 125 de secții de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016, anunțată vineri de Guvern, ”este o cifră de manipulare”, susține Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune ce face parte, alături de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, din Blocul electoral ACUM. ”Asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de cetățenii moldoveni care locuiesc în afara țării”, susține Maia Sandu.

”Din cele 28 de secții de votare care trebuiau obligatoriu deschise conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și prin raportare la cifrele înregistrării prealabile, regimul a deschis doar 2. Este vorba de o secție pentru Bruxelles (Belgia) și una pentru Ravena (Italia). Cea mai gravă situație este în Italia – în loc de 12 secții de votare necesare, au deschis doar una singură (Ravena). Alte 3 deschise sunt doar pentru ”statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1269 de alegători, Bolzana – 3339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secții de vot, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în Parma, Padova (2 secții), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secții), Roma”, susțin membrii ACUM care au efectuat o analiză detaliată a secțiilor de votare, deschise peste hotare.

PSRM: ”Regimul euro-unionist blochează posibilitatea sutelor de mii de moldoveni să-și exercite dreptul la vot”

Socialiștii s-au arătat indignați de decizia autorităților de la Chișinău privind deschiderea birourilor electorale în străinătate, în special în Rusia.”În cele 11 secții de votare pe care guvernarea Republicii Moldova intenționează să le deschidă în Federația Rusă, vor putea vota nu mai mult de 10 la sută din numărul total al concetățenilor noștri care se află pe teritoriul Rusiei.Ținând cont de distribuția geografică a acestor secții de votare, putem spune că nu mai mult de 3 la sută dintre moldovenii aflați permanent sau temporar în Federația Rusă, vor putea vota. Astfel, regimul eurounionist din Republica Moldova blochează încă o dată posibilitatea sutelor de mii de concetățeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse, să-și îndeplinească datoria de cetățean și să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile parlamentare. Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor constituționale ale cetățenilor țării”.

PSRM, care a cerut 100 secții de votare în Rusia, i-a îndemnat pe moldoveni să revină acasă în ajunul alegerilor, să voteze pe teritoriul țării și să se adreseze instanțelor de judecată ”privind încălcarea gravă a dreptului la vot”.

Amintim că, Guvernul de la Chișinău a decis săptămâna trecută că în afara țării vor fi deschise 125 de secții de vot, iar pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite 5000 de buletine, și nu 3000 cum a fost până în prezent.”Astfel, numărul secțiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă  cu circa 40%, în Portugalia și Spania - cu 25%, în Franța și Italia - cu câte 16%, iar în România - cu 9 la sută. Pentru alegerile din acest an, în secțiile de votare din străinătate vor fi distribuite 2,5 milioane de buletine, un număr record”, susțin reprezentanții Guvernului de la Chișinău.

Decizia Executivului vine după ce moldovenii cu drept de vot, aflați în străinătate, au lansat o petiție on-line prin care au solicitat autorităților de la Chișinău deschiderea a cel puțin 28 secții de votare suplimentar la cele deschise în 2016. „Pornind de la rezultatele participării în turul doi la alegerile prezidențiale din 2016 și pentru evitarea organizării dezastroase a scrutinului electoral așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2016, diaspora cere Guvernului R.Moldova deschiderea a cel puțin 28 de secții de vot suplimentar. În 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în petiția diasporei. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului