Chișinău: Aproape 1000 de candidați, înregistrați pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova anunță că perioada pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, atât în circumscripția națională, cât și în circumscripțiile electorale uninominale s-a încheiat la 31 ianuarie. În total, 954 de candidați vor lupta pentru un fotoliu de deputat din cele 101 în Parlamentul R.Moldova. 

În circumscripția națională au fost înregistrate 14 partide și un bloc electoral, cu un total de 628 candidați. Alți 321 candidați găsim în circumscripțiile uninominale -  57 de candidați la funcția de deputat sunt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică. Cei mai mulți candidați la funcția de deputat, câte 13, se atestă în circumscripția uninominală nr.50 la Vest de Republica Moldova și în circumscripția uninominală nr.51 SUA și Canada. Cei mai puțini au fost înregistrați, 3 la număr, în circumscripția uninominală nr.4 or Râșcani.

Totodată, CEC anunță că 37 de candidați au fost respinși pentru a fi înregistrați în cursa electorală în circumscripțiile electorale uninominale.

Pentru circumscripția națională, la scrutinul din 24 februarie participă:Partidul Democrat din Moldova ( 53 de candidați);Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” ( 54 de candidați); Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (50 de candidați);Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (54 de candidați); Partidului Politic „Șor”  (51 de candidați); Partidului politic Mișcarea Populară Antimafie (32 de candidați); Partidul politic Partidul Nostru (54 de candidați);Partidul Naţional Liberal (40 de candidați); Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI (30 de candidați);Partidul Regiunilor din Moldova (43 de candidați);Partidul Politic „Democraţia Acasă” (37 de candidați);Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда” (34 de candidați);Partidul Politic „PATRIA” (35 de candidați);Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist (31 de candidați); Partidul Liberal (30 de candidați). 

La alegerile parlamentare din 24 februarie va fi aplicat pentru prima dată sistemul electoral mixt, criticat dur de opoziție neparlamentară, societatea civilă și oficiali europeni. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 51 pe circumscripții uninominale. Sistemul electoral mixt, susținut și promovat masiv de socialiști și democrați, a fost adoptat de deputați în vara anului 2017, pe fondul protestelor de stradă.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului