Chișinău: CSJ a invalidat alegerile locale, pe fundalul protestelor masive

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut, luni, hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care au fost declarate nule alegerile locale, astfel fiind invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Decizia este definitivă. Imediat după pronunțarea hotărârii, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a declarat că în R.Moldova a fost instaurată oficial dictatura. „Hotărârea a fost luată cu mult timp înainte.Am spus că decizia e scrisă și păzită din greu. Ceea ce a contat în această țară este frica diabolică a acestui personaj. Îi este frică de noi”, a declarat Andrei Năstase.

Andrei Năstase:”R.Moldova va fi cunoscută de acum încolo și pentru furtul votului, nu doar pentru furtul miliardului”

”Ceea ce ne-am propus cu toții era să eliminăm haosul. În haos, mafia prinde pește bine, adică miliarde pe care le fac ei din scheme din domeniul imobiliar. I-am călcat pe bătătură când am depistat cel puțin 12 cazuri de demolări și scheme ilegale. Asta însemna zeci de milioane de euro, care ar fi venit în bugetul municipal. I-am depistat cum din patrimoniul din primărie se vând pe-un cap tot ce e acolo. Nimeni intervine, de ce? Pentru că beneficiarul marelui jaf e Plahotniuc, iar Dodon e complicele său, care tace și se plimbă pe la Moscova. A fost scuipat nu doar în poporul nostru, dar și a comunității internaționale, a partenerilor externi. De acum încolo, R.Moldova nu va fi cunoscută prin furtul miliardului, pentru spălătoria banilor rusești murdari, dar și prin invalidarea unor alegeri, pentru furtul voturilor”, a mai spus liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Oamenii au scandat ”Jos mafia” aproape o oră, în fața Curții Supreme de Justiție. Protestatarii, veniți la CSJ, spun că nu renunță până când Andrei Năstase nu este învestit în funcția de primar. Oamenii susțin că decizia magistraților este nedreaptă întrucât Andrei Năstase a fost ales de popor. Mulțimea a tot scandat ”Năstase e primarul”, ”Noi nu cedăm”, ”Victorie”, ”Noi rezistăm”.

Recursul avocaților lui Andrei Năstase privind invalidarea scrutinului local a fost examinat de judecătorii Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh. Ședința la CSJ a durat mai bine de cinci ore. Potrivit instanței, postările video ale lui Andrei Năstase, pe Facebook, în ziua scrutinului, prin care oamenii au fost îndemnați să iasă la vot, au fost calificate drept agitație electorală care au influențat rezultatele scrutinului. Anterior, Judecătoria și Curtea de Apel au invalidat scrutinul.

Astăzi, a fost respinsă cererea de recuzare a completului de judecători de la CSJ, după aproape două ore.„Argumentele lui Andrei Năstase referitor la judecătorul Ion Druță precum că în privința acestuia a formulat mai multe plângeri penale, deconspirându-l în careva acțiuni ilegale, Colegiul le apreciază ca fiind neîntemeiate, ori aceste plângeri au fost examinate de către organele competente, primind aprecierea corespunzătoare”, susțin Tatiana Vieru, Iuliana Oprea și Maria Ghervas în încheierea cu privire la cererea liderului PPDA privind recuzarea președintelui CSJ, Ion Druță, scrie Ziarul de Gardă.

Reacție dură a Ambasadei SUA în R.Moldova, după invalidarea mandatului primarului

”Ambasada SUA în Moldova a luat cunoștință de decizia Curții Supreme de Justiție de a menține hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău. Alegerile libere, corecte și transparente sunt fundamentul oricărei democrații și trebuie să se conformeze normelor internaționale. Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.

Ambasadorul UE în R.Moldova:”Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ” 

După invalidarea alegerilor din Chișinău, și ambasadorul Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko a venit cu o reacție.”Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidării alegerilor pentru primăria orașului Chișinău. Voința oamenilor, exprimată în alegeri libere si corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE, nu au fost respectate”, susține ambasadorul Uniunii Europene în R.Moldova.   

Purtătorul de cuvânt al PD:”Rămân sigur că justiția în R.Moldova este independentă”

Și purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari a comentat hotărârea magistraților CSJ."Eu rămân sigur că justiția în R.Moldova este independentă. Pentru mine opinia judecătorului este definitivă.Tot ce se face în jurul acestei hotărâri este vorba de aspectul politic și partidele politice se expun, este dreptul lor să o facă. În contextul în care hotărârea a fost adoptată, înțeleg care a este nemulțumirea altor partide. Eu în calitatea mea nu-mi permit sa comentez această decizie.  Sunt anumite probleme, dar am încredere în justiție. Sunt niște acuzații tradiționale.Toate acuzațiile aduse trebuie probate", a declarat Vitalie Gamurari, în cadrul emisiunii In Profunzime de la ProTv. 

Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale ordinare din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi. Primăria va fi condusă de un primar interimar. Acum, această funcție o deține Ruslan Codreanu, din partea Partidului Popular European, formațiune condusă de fostul premier moldovean, Iurie Leancă, în prezent vicepremier pentru integrarea europeană.Totuși, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Veaceslav Agrigoroae, citat de Ziarul de Gardă, susține că după luarea deciziei de către CSJ, CEC urmează să analizeze hotărârea luată și să stabilească acțiunile ulterioare. Agrigoroae a precizat că nu există o soluție deja stabilită.

Silvia Radu, fost primar interimar, care a participat la alegerile locale ca și candidat independent, dar susținută masiv de Partidul Democrat, afirmă că nu are de gând să revină la Primărie.„Văd că există speculații în presa privind revenirea mea la Primărie, deși am spus clar deja că nu voi reveni. Mi-am dat demisia din funcția de viceprimar imediat după alegeri tocmai pentru că așa mi s-a părut corect, odată ce s-au organizat alegeri primarul ales să poată conduce și să poată să își facă echipa așa cum vrea. Nu revin la primărie și sper ca orașul să aibă o conducere legitimă cât mai curând”, a scris Radu pe pagina sa de Facebook.

Materialul a fost difuzat la RFI România

Mai jos găsiți și reportajul audio de la CSJ.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului