Chișinău: Prima ședință a Parlamentului nou ales va avea loc joi. Dodon a semnat un decret în acest sens

Președintele moldovean, Igor Dodon a semnat decretul privind convocarea ședinței de constituire a Parlamentului nou ales. Cei 101 deputați care au fost votați, la 24 februarie, în baza sistemului mixt, urmează să se prezinte, joi, la ora 13.00, la ședința Legislativului de la Chișinău.

”Astăzi, în temeiul art. 63, alin (2) din Constituția Republicii Moldova și al art. 1 alin.(5) din Regulamentul Parlamentului, am semnat Decretul privind convocarea Parlamentului nou-ales. Astfel, Parlamentul ales la data de 24 februarie 2019 – se convoacă în ziua de 21 martie, 2019, ora 13.00”. ”Totodată am decis ca în cadrul ședinței de constituire a Parlamentului să vin cu un discurs în fața deputaților și o adresare către concetățenii noștri. Am rugat secretariatul Parlamentului să asigure o bună desfășurare a primei ședințe a Parlamentului, cu invitarea corpului diplomatic”, afirmă Igor Dodon.

Şedinţa de constituire a Legislativului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Ca și în legislatura precedentă, decanul de vârstă este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. La prima ședință, Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleși.

Legislativul se consideră legal din data şedinţei de constituire. Ulterior, este ales speakerul Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite grupurile parlamentare.

În viitorul Parlament, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți.

Trebuie spus că, negocierile privind viitoarea coaliție de guvernare continuă să fie în impas. Liderii blocului ACUM refuză să discute cu democrații și socialiștii. Maia Sandu și Andrei Năstase declară că orice coaliție cu PSRM și PD este inacceptabilă. De partea sa, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahontiuc acuză liderii blocului ACUM de provocarea unei crize în R.Moldova, odată ce nu acceptă un dialog cu democrații. Blocul ACUM a refuzat și invitația la dialog, lansată de socialiști.

În actualele condiții, experții de la Chișinău vorbesc tot mai mult de o alianță PD - PSRM, dar și candidații independenți, iar Blocul ACUM în opoziție.Totodată, scenariul alegerilor anticipate trebuie luat în calcul dacă nu se ajunge la un consens, cred politologii moldoveni.

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului