Chișinău:Ultima zi pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de deputat

În R.Moldova, astăzi, 4 ianuarie expiră termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlament, în circumscripțiile uninominale. Potrivit ultimelor date de la Comisia Electorală Centrală, 50 de candidați au fost înregistrați până acum pe circumscripții uninominale și 275 de grupuri de inițiativă.

Potrivit prevederilor legale, pentru înregistrarea grupului de inițiativă, candidatul la funcția de deputat în Parlament va depune dosarul personal, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, la Consiliul electoral de Circumscripție. Candidații trebuie să prezinte liste de subscripție cu semnături de la 500 la 1000, în cazul bărbaților, și între 250 - 500 în cazul femeilor.

Timp de trei zile, Consiliul electoral de Circumscripție electorală uninominală va decide dacă înregistrează sau nu grupul de inițiativă.Agitația electorală pentru concurenții înscriși în cursa pentru alegerile din 24 februarie va începe la 25 ianuarie.

Să spunem că joi, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze în calitate de concurent electoral Partidul Șor, condus de Ilan Șor, condamnt în dosarul fraudei bancare. Potrivit membrilor CEC, ”ar fi unele neconformități în actele prezentate de formațiune”. Președintele CEC, Alina Russu a declarat însă că problema ar putea fi soluționată, până pe 24 ianuarie.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a întregistrat în cursa pentru parlamentare Partidul Democrat, care va ocupa prima poziție pe buletinul de vot, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS, Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor din R.Moldova.

9 ianuarie, termenul limită pentru înregistrarea prealabilă a moldovenilor din diasporă

Cetățenii moldoveni, cu drept de vot aflați peste hotare sau cu domiciliul în stânga Nistrului, se pot înregistra prealabil, până pe 9 ianuarie.Ei pot completa un formulat de înegistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior. ”Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective”, susțin membrii CEC.

Până în prezent s-au înregistrat prealabil în jur de 7 mii de persoane.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a anunțat că va candida în diasporă și va participa pe circumscripția 50, Europa de Vest. Maia Sandu mizează pe votul celor peste 138 000 de cetățeni moldoveni care și-au dat votul pentru ea la alegerile prezidențiale din 2016.

În circumscripția în care candidează președintele PAS, scrie Ziarul de Gardă, și-au anunțat intenția de a candida și activistul civic Oleg Brega, fosta șefă a Biroului pentru relații cu diaspora, Olga Coptu, care va candida din partea Partidului Democrat din Moldova Moldova , Ana Macari, candidat independent, dar și Vadim Rotari, din partea Partidului Socialiștilor R.Moldova.

La 24 februarie, va fi aplicat în premieră sistemul mixt de vot, criticat dur de opoziție neparlamentară, societatea civilă și oficiali europeni. Astfel, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 pe circumscripții uninominale. Noul sistem de vot, susținut și promovat masiv de socialiști și democrați, a fost adoptat de deputați în vara anului 2017, pe fondul protestelor de stradă. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului