Eurodeputați cer eliberarea urgentă a profesorilor turci, reținuți la Chișinău

Un grup de eurodeputați, printre care și Monica Macovei, solicită eliberarea urgentă a angajaților liceului moldo-turc ”Orizont”, reținuți de Serviciul de Informații și Securitate și declarați indizerabili pe teritoriul R.Moldova. Europarlamentarii au trimis o scrisoare președintelui prorus, Igor Dodon și premierului moldovean, Pavel Filip prin care solicită să fie respectate drepturile omului, iar persoanele reținute, eliberate.Între timp, părinții și profesorii de la liceul ”Orizont” anunță un nou protest, în fața Parlamentului, la 14.30, pentru a cere eliberarea profesorilor turci.

”Vrem profesorii înapoi” au scandat de dimineață, în curtea liceului ”Orizont”, filiala Ciocana dar și la Durlești mai mulți părinți și profesori, indignați de faptul că șase angajați ai instituției au fost reținuți abuziv de către Serviciul de Informații și Securitate, iar ulterior, cum anunță SIS, au fost și expulzați de pe teritoriul R.Moldova.

Trebuie spus că, până la această oră nu se știe exact unde se află cetățenii turci reținuți și dacă totuși au fost expulzați.

Între timp, șapte eurodeputați au cerut autorităților moldovene să oprească ”extrădarea abuzivă a cetățenilor turci”, menționând că sunt șocați de cele întâmplate la Chișinău. Ei le-au reamintit oficialilor moldoveni că trebuie să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului, subliniind că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei.

Monica Macovei susține că i-a scris imediat deputatului european Andi Cristea, președintele Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, ca să intervină pentru a opri deportarea profesorilor în Turcia, ”unde riscă tortură, tratamente inumane, arestarea sau orice îi vine în cap lui Erdogan”. ”Dl Cristea nu a răspuns nici la scrisoare, nici la telefon. De altfel, nimeni din cabinetul său nu a răspuns în vreun fel”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

”Convenția Consiliului Europei și Convenția ONU prevăd că este interzisă expulzarea sau deportarea oamenilor în țări în care riscă să fie torturați și supuși la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiți pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o “lovitură de stat”. ”Am invocat și Carta Fundamentală a Drepturilor Omului și Convenția europeană de extrădare, care conțin prevederi similare. Am trimis ulterior mesajul tuturor membrilor din Comitet și am scris și autorităților din Republica Moldova să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci într-o țară în care viața le este pusă în pericol. Am scris și raportorului Parlamentului pentru Moldova, care a răspuns, am scris și altor eurodeputați, care au răspuns și au co-semnat scrisori alături de mine”.

”Dl Cristea și Guvernul lui Dragnea ce fac pentru a opri aceste încălcări extreme ale dreptului la viață, libertate și integritate personală și fizică și pentru a opri abuzurile politice ale lui Erdogan, care nu este la prima acțiune de acest fel?”, se întreabă Monica Macovei.

În contextul reținerii și expulzării profesorilor de la ”Orizont”, comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn a scris pe contul său de Twitter că așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova să respecte procedurile judiciare.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului