Expert media: ”În campania electorală moldovenii vor asista la manipulări foarte grosolane”

”În această lună de campanie electorală până în 24 februarie, cetățenii R.Moldova vor asista la manipulări foarte grosolane și la diverse fake-uri pe segmentul electoral pentru a discredita o parte a oponenților sau a-i promova pe alții. În aceste condiții, cetățenii trebuie să fie mai vigilenți, să nu creadă chiar tot ce li se spune, să-i asculte pe politicieni, dar să-i verifice foarte minuțios”, spune într-un interviu la RFI, Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente din R.Moldova. 

API a organizat, joi, conferința “Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”, cu o zi înainte de startul oficial al campaniei electorale.

”Chiar am intenționat să facem acest eveniment în ajunul campaniei electorale pentru că dezinformarea și știrile false au devenit, din păcate, pentru R.Moldova dar și pentru alte țări din regiune un element aproape indispensabil al luptei politice și asta este foarte regretabil. Or, politicienii din țara noastră nu înțeleg să facă jocurile cinstit, nu înțeleg să lucreze cu argumente, mai puțin fac acest lucru, dar mai mult utilizează tot felul de dezinformări pentru a-și discredita oponenții și de fapt a manipula cetățeanul. Pentru noi este foarte important ca atunci când merg la urna de vot să gândească limpede, să facă alegerea cântărind argumentele acestora, înțelegând cât de realizabile sunt promisiunile care se fac în această campanie care se lansează vineri oficial, dar care a început cu mult înainte”, afirmă Petru Macovei, directorul API.

”Autoritățile nu înțeleg să lupte cu fake-urile prin metode legale”

Potrivit expertului media de la Chișinău, ”am avut și o să avem în continuare parte de foarte multe fake-uri, foarte multe minciuni care se spun despre anumiți candidați și din păcate autoritățile din țara noastră nu sunt receptive, nu înțeleg să lupte cu asta prin metode legale. Așa cum se întâmplă în mai multe țări, autoritățile cărora au înțeles cât de importantă este să consolideze capacitatea cetățenilor de a face față valului de dezinformări și fake news-uri”.

Dar cum am putea combate dezinformarea, știrile false în R.Moldova, l-am întrebat pe Petru Macovei. ”Nu există o soluție care rezolvă problema momentan. De lungă durată este educația, spiritul critic de consum al media. Este important să avem politici publice, adică legi în baza cărora să poată fi blocați cei care cu rea intenție distribuie știri false sau cu asta se ocupă. În unele țări din Europa aceste legi au început să fie aplicate. Să nu confundăm libertatea de exprimare cu libertatea de a distribui fake-uri. Sunt două lucruri total diferite”, precizează Macovei.

”Sunt convins că R.Moldova este lider în regiune după numărul de site-uri fake”

În opinia sa, este important să înțelegem că propagandă nu neapărat este una de proveniență rusească. ”Avem o multitudine de site-uri fake în R.Moldova. Chiar sunt convins că R.Moldova este lider în regiune după numărul de site-uri fake. Iar pentru a încerca să stopăm știrile false este nevoie de un efort conjugat al jurnaliștilor de bună credință și a Ong-urilor care pot să explice foarte clar cum stau și noi avem câteva proiecte bune în R.Moldova pe acest segment”.

”Este nevoie să se lucreze în școli, cu tinerii consumatori de internet care sunt deseori victime ale diferitor fake-uri prin rețelele de socializare. Este nevoie să se lucreze și cu persoanele adulte. Chiar și cu persoanele în vârstă care sunt cei mai activi votanți și care sunt din păcate cei mai activi consumatori de fake news-uri. Să ne amintim minciuna din ultima campanie electorală cu 30 de mii de sirieni. A fost înghițită această nadă de foarte mulți oameni în vârstă care s-au obișnuit să aibă încredere în tot ce spune media”.

”Vom avea și de această dată sperietori electorale”

 Există câteva sperietori electorale la modă în R.Moldova care trec dintr-o campanie în alta, afirmă expertul. ”Pericolele geopolitice sunt la ordinea zilei. Tancurile rusești pe de o parte și Europa cu homosexualii pe de altă parte, iar Moldova în centru ca fiind buricul pământului în toată povestea. Sigur că este o încercare foarte stângace de a simplifica până la absurd lucrurile. A doua sperietoare foarte utilizată în campanie este pericolul că dacă nu vor fi realeși cei care sunt la putere va interveni neapărat haosul pentru că toți oamenii vor fi disponibilizați și se vor schimba cardinal lucrurile în R.Moldova. Sigur că sperietoarea cu migranții este încă la ordinea zilei. Nu sunt foarte sofisticate aceste mecanisme și tehnici de manipulare. Este important ca oamenii să înțeleagă și să nu se lase prostiți. Încercăm să consolidăm capacitatea cetățeanului să aleagă grâul de neghină”, conchide la RFI, Petru Macovei, directorul API.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Găsiți și interviul audio cu expertul media, Petru Macovei.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului