Expertă:”Avem cod roșu de manipulare, dar cu regret autoritățile moldovene nu reacționează”

În R.Moldova se încheie campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, o campanie marcată de manipulări și falsuri.”Mai mulți candidați au venit cu informații uneori false, alteori manipulatorii. Sunt și candidați care încearcă să pună în lumină proastă partenerii de dezvoltare ai R.Moldova, Uniunea Europeană și SUA. Avem cod roșu de manipulare, dar cu regret autoritățile nu reacționează”, spune într-un interviu la RFI, Lilia Zaharia, jurnalistă la portalul StopFals din R.Moldova, proiect al Asociației Presei Independente din R.Moldova.

“Recent am dezmințit niște falsuri promovate Bogdan Țîrdea, candidat pe lista Partidului Socialiștilor din R.Moldova. El a declarat într-o conferință de presă că NATO ar sărăci bugetul R.Moldova. Totodată, Țîrdea a afirmat că 70 la sută dintre cetățenii moldoveni sunt împotriva NATO și că statele membre NATO ar fi avut acte teroriste. De fapt, toate aceste declarații conțin falsuri”, susține experta de la Chișinău.

”Aceste mesaje false sunt transmise intens de politicieni care, din păcate, atunci când sunt lansate asemenea declarații, nu se bazează pe fapte reale. Cetățenii nu au când să verifice informația. Într-adevăr, avem niște sperietori electorale, cu impact după alegeri”. 

”Iar dacă vorbim de Partidul Democrat, aflat la guvernare, formațiunea își atribuie toate proiectele de infrastructură din localități când de fapt, o bună parte din aceste proiecte, realizate în ultimii ani, inclusiv prin modernizarea grădinițelor, cu ajutorul suportului României, sunt realizate atât cu banii donatorilor externi, cât și din bugetul public. Sergiu Sîrbu a atribuit acești lauri partidului din care face parte ceea ce este un fals”, continuă Lilia Zaharia.

”Decizia Facebook de a bloca aproape 200 pagini false, binevenită în campania electorală”

Referindu-se la recenta decizie a Companiei Facebook de a bloca aproape 200 de conturi și pagini false, adresate publicului din R.Moldova și în spatele cărora ar sta și angajați ai Guvernului, experta de la Chișinău a declarat: ”Ne pare bine că acum în perioada electorală Facebook a venit cu o astfel de decizie. Pagina platformei StopFals.md a fost clonată. Este acum în mediul on-line o altă platformă StopFals.com care preia articolele noastre integrale. Totodată, printre aceste articole mai publică multe știri false, materiale denigratoare, în special la adresa oponenților politici și de laudă la adresa guvernării. În 2017 am sesizat autoritățile că există această problemă și că ne fură textele integral. Autoritățile nu au reacționat. După ce a fost clonat portalul nostru, pe pagina de Facebook a apărut și o pagină StopFals care, de asemenea, prelua articolele noastre, aceasta fiind pagina StopFals.com. În această procedură de blocare a paginilor false din R.Moldova de către Facebook, a fost vizată această pagină care publica multe știri false. Îmi exprim regretul față de autorități că nu reacționează prompt”, mai spune jurnalista de la portalul StopFals.

”Avem sperietori electorale, dar publicul e mai elevat, nu crede tot ce aude și citește”

Și în această campanie au fost sperietori electorale, dar de această dată, afirmă experta media de la Chișinău, publicul este mai elevat. ”Acum cetățeanul filtrează informația, nu crede tot ce citește, ce aude și vede. Dezinformarea cu invazia celor 30 de mii de sirieni cred că a avut un impact major, inclusiv la alegerile prezidențiale din 2016. În vara anului trecut, la alegerile locale am mai avut o sperietoare  - Andrei Năstase apăruse într-un reportaj trucat în care se spunea că dacă câștigă alegerile locale, atunci Chișinăul va fi dat în concesiune arabilor pentru 50 de ani. Ulterior, Năstase urma să construiască moschei, la Chișinău. Și acea dezinformare a avut un impact, dar nu atât de major. Oamenii încearcă să filtreze orice informație și acum oamenilor li se aprinde mai ușor beculețul roșu atunci când văd o dezinformare”.

”Recent, în spațiul informațional a mai fost aruncată o sperietoare electorală și aici vorbim de cei doi tineri din Bangladeș, care au fost reținuți, în timp ce treceau frontiera României cu R.Moldova. De fapt, erau doi minori care încercau să ajungă într-un stat european și au fost opriți la noi în țară. Presa pro-Kremlin a încercat să facă din această întâmplare o dezinformare majoră - în prag de alegeri iarăși ne vin imigranții, dar aici nu a avut impact”, susține Lilia Zaharia.

Trebuie spus că, pentru a combate știrile false, în R.Moldova a fost creat site-ul Stopals.md,  platformă online de informare privind fenomenul ”știrilor false”, demascarea informațiilor false și vădit tendențioase, de instruire și asistență privind verificarea faptelor și descoperirea tehnicilor de manipulare, cu rubrici interactive și module speciale prin intermediul cărora utilizatorii sunt încurajați să semnaleze falsuri în materialele jurnalistice, publicate de mass-media autohtonă sau din străinătate.

Platforma online stopfals.md  este un produs al API, creat pentru a asigura continuitatea Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de API, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Republica Moldova.

”În campania StopFals ne-am gândit că nu ar fi suficient doar să dezmințim informațiile apărute pe rețelele de socializare. Ne dăm seama, nu toți oamenii din R.Moldova stau în fața computerului. De aceea am mers și ”la firul ierbii”, prin localități să le vorbim cetățenilor despre cele mai simple metode de consum al informațiilor din media și de pe rețelele de socializare. Avem în fiecare raion din țară, inclusiv în Găgăuzia și Transnistria, câte un colaborator care periodic merge și vorbește cu oamenii, le dă sfaturi, ce site-uri sunt credibile, ce informație poate fi verificată, cum să discute cu vecinii o informație pe care a auzit-o la televizor sau la radio sau au citit-o în ziar. Inițial, oamenii erau reticenți, acum oamenii sunt optimiști”.

”Republica Moldova este în continuă campanie electorală. Dacă nu pentru parlamentare, atunci locale sau prezidențiale. Informația corectă este binevenită pentru cetățeni, indiferent dacă e în campania electorală sau nu”. ”Avem cod roșu de manipulare și beculețul roșu arde, cu regret, de câțiva ani în R.Moldova. Încercăm prin toate căile, atât prin colaboratorii noștri, cât și prin intermediul jurnaliștilor începători să-i învățăm cât mai multe tehnici de dezmințire a unei informații false și tendențioase astfel încât cetățeanul, alegătorul, cel care va merge în cabina de vot la 24 februarie să facă alegerea conștient, informându-se din surse credibile”, conchide la RFI, Lilia Zaharia, jurnalistă la portalul StopFals din R.Moldova. 

Interviul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului