Filat: Un apropiat al lui Plahotniuc, creierul furtului miliardului, iar Șor, principalul beneficiar

”Serghei Iaralov, persoană apropiată ex-liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este creierul care a zămislit furtul miliardului din sistemul bancar al țării, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Ilan Șor”. Declarația îi aparține fostului premier moldovean, Vlad Filat și a fost făcută într-un interviu, acordat postului TV8, din penitenciarul nr 13 unde își ispășește pedeapsa pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Vlad Filat susține că întreg puzzle-ul în ce privește furtul miliardului a fost cunoscut de Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și Ilan Șor, acesta din urmă fiind și principalul beneficiar al furtului miliardului. „Eu cred că cei mai mulți bani s-au dus la Ilan Șor. Restul beneficiarilor sunt cei care au fost plătiți să tacă, să nu acționeze, să închidă dosare”, a spus Vlad Filat. 

Totodată, fostul prim-ministru a exclus că furtul miliardului a fost posibil cu implicare externă. „Furtul miliardului a fost o mașinărie diabolică, bine pusă la punct și implementată de către ai noștri”, a punctat Vlad Filat. De asemenea, fostul premier susține că Laundromatul rusesc reprezintă o acțiune separată de devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank.

Vlad Filar a mai precizat că vina lui în furtul miliardului nu poate fi încadrată la capitolul „răspundere penală”, ci este una politică. „Nu am făcut ce a trebuit să fac ca aceste lucruri să nu se întâmple. Erau foarte multe acțiuni care trebuiau de făcut”, a spus Vlad Filat, care a mai precizat că știa că lucrurile nu merg bine, dar nu a acționat pentru a nu periclita parcursul european al Republicii Moldova. „Acum înțeleg că pentru Republica Moldova ar fi fost mai benefic să semnă Acordul de Asociere mai târziu, inclusiv chiar să beneficiem de regimul liberalizat de vize mai târziu, dar să avem o clarificare atunci”, a spus Vlad Filat, citat de ipn.md.

Avocații lui Plahotniuc: Fostul lider democrat nu are nici o implicare

Să spunem că la sfârșitul săptămânii trecute, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru a prezentat mai multe documente ce ar face parte din raportul companiei Kroll care investighează frauda bancară. Principalul beneficiar ar fi fostul lider al Partidului Democrat de la Chișinău. Avocații lui Vladimir Plahotniuc susțin însă că clientul lor ”pune la îndoială autenticitatea materialelor făcute publice. Și asta pentru că Usatîi vine cu ”un raport bazat aproape integral pe articole din presa oponenților politici, fără probe în susținerea celor scrise”. Printre beneficiari ar fi și Ilan Șor, controversatul om de afaceri, dar și fostul premier moldovean, Vlad Filat. 

Biroul asociat de avocați Efrim Roșca și Asociații a anunțat, că Vladimir Plahotniuc, clientul lor, nu are nicio implicare în ceea ce se sugerează în documentul Kroll, prezentat de Usatîi și consideră că publicația este ”doar o manipulare prin care se încearcă deturnarea anchetei de la beneficiarii reali”.

”Plahotniuc pune la îndoială autenticitatea acelui raport, or este puțin probabil ca o companie de talia Kroll să fi elaborat astfel de presupuneri în baza articolelor de presă sau în baza unor așa-zise informații confidențiale, care însă nu se pun la dispoziția anchetatorilor. În cazul în care se va dovedi că raportul este autentic, Vladimir Plahotniuc este pregătit să demonstreze cât de inepte sunt legăturile care se fac în mod forțat și total eronat cu el, și este gata să probeze fiecare afirmație în parte”.

În plus, avocații fostului lider al democraților susțin că ”Vladimir Plahotniuc a mai fost audiat în baza unor articole de presă asemănătoare, promovate de media care aparține oponenților politici și a demonstrat că acestea sunt false. Dânsul consideră că aceste publicații sunt acțiuni de manipulare, făcute de oponenții politici, pentru a continua acțiunile de răzbunare politică și pentru a distorsiona adevărul despre frauda bancară”, susțin într-un mesaj, avocații Biroului ERA, Efrim, Roșca și Asociații.

Usatîi: Plahotniuc, principalul beneficiar al furtului miliardului

Precizăm că, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi susține că deține versiunea completă a raportului Kroll2. Asta după ce Comisia parlamentară pentru investigarea fraudei bancare a făcut publică doar o parte a raportului, realizat de compania Kroll. Usatîi afirmă că documentele pe care le deține sunt autentice, iar Plahotniuc este principalul beneficiar, fiind urmat de alți politicieni din R.Moldova.

Usatâi afirmă că ar deține două părți ale raportului, care nu au fost făcute publice până în prezent. Anume aceste documente ar conține numele companiilor beneficiare, a conturilor bancare și a schemelor, implicate în furtul miliardului.

După prezentarea mai multor documente ce ar face parte din raportul Kroll 2, liderul Partidului Nostru a fost invitat să depună documentul la secretariatul Parlamentului. ”Voi prezenta acest raport deplin. Sunt sigur că membrii Comisiei au nevoie de el. Aceasta este prima factură concretă a schemelor furtului miliardului", susține Usatîi. 

Compania Kroll a fost contractată la 28 ianuarie 2015 de BNM pentru a investiga fraudele care au avut loc la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Suma contractului nu a fost făcută publică.În octombrie 2015, compania Kroll a fost selectată pentru cea dea doua fază a investigațiilor privind furtul din sistemul bancar. Experții ar fi fost contractați cu sute de mii de euro, mai scrie publicația de la Chișinău, Ziarul de Gardă. 

Încă mai 2015, Eduard Harunjen, pe atunci șef al Procuraturii Anticorupție (PA), declara că ancheta Kroll nu constituie o probă în cazul investigațiilor demarate de Procuratura Anticorupție în cazul furtului de la BEM, Banca Socială și Unibank. În iunie 2018, oficialii PA și CNA anunțau despre investigarea în proporție de 90% a fraudei bancare, iar referitor la Raportul Kroll 2, declarau că documentul este în proces de traducere în limba română și va constitui bază a investigațiilor de viitor ale procurorilor în cadrul „dosarului miliardului”. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului