Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și-a dat demisia

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de Cioclea în cadrul unui briefing de presă după ce a prezentat obiectivele strategice ale BNM pentru următorii ani. Funcția va deveni vacantă începând cu 30 noiembrie. „Am sentimentul misiunii îndeplinite, după aproape trei ani de mandat, pe care l-am onorat cu cinste”, a declarat Sergiu Cioclea în fața jurnaliștilor de la Chișinău.

Sergiu Cioclea susține că și-a fixat drept scop să lucreze la Banca Națională a Moldovei atât timp cât este necesar pentru consolidarea sistemului bancar și pentru a scoate sistemul financiar din criză. ”Alt scop a fost ca reformele să treacă punctul de neîntoarcere la situația de criză. Consider că această etapă a fost trecută în octombrie 2018, după ce fost vândut pachetul de acțiuni la MAIB, dar și după ce s-au adoptat ultimele legi elaborate de BNM”, a subliniat Sergiu Cioclea, citat de moldpres.

”Ieșirea din criză, punerea bazelor unui sistem bancar nou, transparentizarea acționariatului și restabilirea relațiilor de bună cooperare cu partenerii străini ai Republicii Moldova au fost obiectivele principale ale BNM în ultimii ani. Aceste obiective au fost și ale mele personale atunci când am decis să concurez la funcția de guvernator al Băncii Naționale. Și acest lucru ne-a reușit”, a afirmat Cioclea.  

În plus, Guvernatorul BNM susține obiectivele asumate la preluarea funcției le consideră îndeplinite. „Sistemul bancar acum este mai solid, lucru care a fost recunoscut nu numai prin investiții străine fără precedent, dar și de aprecierile Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene. În acest context consider că e timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al Băncii Naționale, care să gestioneze aceste schimbări”, a declarat guvernatorul BNM.

„Adoptarea noului plan strategic pentru anii 2018-2021 marchează o etapă nouă, foarte importantă în reformele promovate de Banca Națională în ultimii ani. Este o recunoaștere că am ieșit din faza de criză și că putem să revenim la schimbări calitative, radicale pentru a consolida efectele reformei, a le aprofunda și scopul final este ca aceste reforme să genereze beneficii concrete pentru economia reală, agenții economici și pentru cetățeni”, a conchis Sergiu Cioclea. 

Sergiu Cioclea deţine funcţia de guvernator al BNM din primăvara 2016. Atunci, 61 de deputați și-au dat votul pentru candidatura sa. 

După anunțul guvernatorului BNM, președintele Parlamentului, Andrian Candu a scris pe pagina sa de Facebook că va avea grijă ca următorul Guvernator să fie pe măsura standardelor înalte impuse de Sergiu Cioclea și echipa sa. ”Mulțumesc Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, pentru că din prima zi și până acum a demonstrat că am făcut cea mai bună alegere în 2016. Mi-aș dori să fie cât mai mulți moldoveni instruiți care s-au afirmat în străinătate și vin să-și ajute țara în acest fel. Ratele dobânzilor au scăzut la un minim istoric, valuta națională este stabilă, au venit investiții străine importante în sectorul bancar. Creștere, stabilitate și o legislație modernă care asigură fortificarea în continuare a rezultatelor obținute - acestea sunt rezultatele activității Băncii Naționale din 2016”, susține Andrian Candu.

Potrivit portalului report.md, demisia lui Sergiu Cioclea vine după ce ar fi încercat să blocheze intrarea în vigoare a controversatei legi privind amnistia capitalurilor. ”Surse bancare au comunicat pentru jurnaliștii portalului că demisia lui Cioclea ar putea avea legătură și cu punerea în aplicare a Legii amnistiei capitalurilor ce urma să intre în vigoare la 1 octombrie - fiecare entitate urma să-și elaboreze propriile regulamente reieșind din sarcinile ce le revin conform acestei controversate legi. Toate, cu excepția BNM, le-au elaborat. La începutul lunii noiembrie, acest regulament al BNM încă nu era elaborat”, scrie report.md.

Materialul a fost publicat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului