Igor Dodon, suspendat din nou din funcție

Președintele moldovean, Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție, pentru a patra oară, după ce a refuzat repetat să numească doi noi miniștri, propuși de Partidul Democrat. Magistrații au decis că Igor Dodon este în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile. Astfel încât decretele de numire a noilor miniștri vor fi semnate de premierul moldovean sau speakerul Parlamentului.

Igor Dodon va fi suspendat din funcție exact câteva minute, timp în care Pavel Filip sau Andrian Candu va semna decretele de numire a noilor miniștri. Magistrații Curții Constituționale au admis, luni, sesizarea depusă de Partidul Democrat privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova. Asta după ce șeful statului a refuzat repetat să semneze decretul de numire a noului ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, fost candidat la alegerile locale, susținută și atunci de democrați, dar și decretul de numire a noului ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.

Cu puțin timp în urmă, Igor Dodon a venit cu o reacție la decizia magistraților moldoveni. ”Prin decizia sa de a suspenda din funcţie preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar. Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii”.

”Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai tîrziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Şi vor răspunde aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atîta neruşinare, promovîndu-şi interesele înguste de partid”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Premierul moldovean, Pavel Filip declara că refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două candidaturi de miniștri propuse este o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist. ”Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă. Ne vom adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace”, a declarat Filip.

Anterior, Dodon a fost suspendat temporar din funcție pentru că a refuzat repetat să promulge legea anti-propagandă, dar și să numească noi miniștri, propuși de democrați. Unii experți de la Chișinău vorbesc de fapt de un ping-pong ridicol, între socialiști și democrați, tocmai pentru a fi sustrasă atenția de la lucrurile grave și importante care se întâmplă în R.Moldova.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului