Nicu Popescu: „R.Moldova categoric nu își dorește și nu poate reveni la discuțiile privind federalizarea”

„Republica Moldova categoric nu își dorește și nu poate reveni la discuțiile privind federalizarea sau la principiile de soluționare a conflictului transnistrean, discutate acum circa 15 ani”. Declarația a fost făcută, joi, la Chișinău, de ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, după o vizită la Moscova. Totodată, șeful Externelor de la Chișinău a mai precizat că Guvernul nu își schimbă poziția față de Uniunea Economică Eurasiatică și nu intenționează să adopte inițiative noi în relațiile cu această organizație.

„Am explicat la Moscova modul cum vedem noi dezvoltarea politicii externe a Republicii Moldova, lucru care se axează pe mai multe principii, unul de bază fiind nerevizuirea acordurilor existente, din care Republica Moldova face parte, și prin urmare determinarea continuă a țării noastre de a debloca relațiile cu UE și de a implementa Acordul de Asociere”, a afirmat Popescu.

De asemenea, ministru de Externe susține că pentru R.Moldova e de o importanță majoră să continue eforturile diplomatice pentru a obține retragerea trupelor ruse, reactivizarea eforturilor diplomatice privind casarea munițiilor din localitatea Cobasna.

„Am reiterat că R. Moldova nu își dorește și nu poate reveni la discuțiile precum federalizarea sau la condițiile de reglementare a conflictului transnistrean, discutate acum aproape 15 ani. R. Moldova și Guvernul nu intenționează să adopte inițiative noi în relația cu Uniunea Eurasiatică, acest lucru nu stă la baza acelor înțelegeri de politică care stau la baza noii majorități parlamentare. Guvernul R. Moldova nu îți schimbă poziția și modul de abordare a Uniunii Economice Eurasiatice”, a mai precizat ministrul moldovean.

„Serghei Lavrov a reiterat de câteva ori sprijnul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R.Moldova, dar și faptul că și R.Moldova, și Federația Rusă vor continua discuțiile referitoare la pașii ulteriori în procesul de reglementare a problemei transnistrene în cadrul formatului 5+2. Săptămânile următoare va avea loc o reuniune a acestui format unde vor fi discutați pașii ulteriori”, a conchis Popescu.

La începutul lunii septembrie, președintele moldovean, Igor Dodon, a mers într-o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu Dmitrii Kozak, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova. Vicepremierul Kozak este autorul planului de federalizare a R.Moldova, propus în 2003 și respins, în ultimul moment de președintele de atunci, Vladimir Voronin. Mai mulți comentatori de la Chișinău susțin că, de fapt, Dmitri Kozak nu va renunța la acest proiect, potrivit căruia regiunea transnistreană ar urma să devină o parte autonomă a Republicii Moldova, astfel încât, nicio decizie strategică a Chișinăului nu ar mai fi posibilă fără unda verde de la Tiraspol. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului