PDM a câștigat alegerile în circumscripțiile uninominale

Partidul Democrat din R.Moldova câștigă alegerile parlamentare în 19 circumscripții uninominale din cele 51, potrivit rezultatelor parțiale ale scrutinului parlamentar de duminică, prezentate de Comisia Electorală Centrală, după procesarea a 99,41 la sută din procesele-verbale.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc obține cele mai multe voturi în raionul său de baștină, Nisporeni.

Partidul Socialiștilor a câștigat alegerile în 16 circumscripții, Blocul electoral ACUM DA și PAS obține victoria în 11 circumscripții uninominale, inclusiv copreședinta blocului, Maia Sandu – în circumscripția 50, la Vest din Republica Moldova și copreședintele Blocului, Andrei Năstase – în circumscripția 33 din Chișinău.

Trebuie spus că, Partidul Politic Șor a învins în două circumscripții uninominale. Doi candidați independenți au câștigat alegerile în circumscripțiile destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului. În circumscripția SUA și Canada obține victoria candidatul Blocului ACUM DA PAS, Dumitru Alaiba.

Maia Sandu, votată masiv în diasporă

Copreședinta Blocului Electoral ACUM Maia Sandu va reprezenta circumscripția nr. 50 la vest de R. Moldova în viitorul Parlament. Potrivit rezultatelor parțiale, după procesarea a 80,72% din procesele-verbale, Maia Sandu a câștigat alegerile cu 79,82 la sută din voturi.

În circumscripția uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova, după procesarea a 85,19% din procesele verbale, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul Partidului Socialiștilor, Gheorghii Para – 54,58%.  

PSRM, lider în circumscripția națională

Potrivit rezultatelor parțiale ale scrutinului, după procesarea a 98,88 la sută din procesele verbale, pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor e pe prima poziție cu 31,35 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26,39 la sută. Partidul Democrat obține 23,84 la sută din voturi și Partidul Șor vine cu 8,39 la sută.

Așadar, dacă ar fi să vorbim de redistribuirea mandatelor în viitorul Parlament, ținând cont de rezultatele parțiale ale alegerilor, Partidul Socialiștilor ar avea cele mai multe mandate, 34 la număr, insuficiente însă pentru a forma majoritatea parlamentară. Partidul Democrat ar deține 30 de mandate, Blocul electoral ACUM DA PAS - 25 de mandate de parlamentar, Partidul ȘOR - 7  și 4 mandate ale candidaților independenți.

Pentru prima dată, cetățenii moldoveni au votat în baza sistemului mixt – 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid și 51 – pe circumscripții uninominale.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului