Publicist: ”Cazul Liviu Dragnea ar putea schimba situația și în R.Moldova”

”Ceea ce s-a întâmplat în România este un semnal de alarmă. Reținerea de acum o săptămână a lui Liviu Dragnea este un semnal că vor fi schimbări și în R.Moldova. Totul depinde de noi în care direcție vom merge, spre Est sau Vest. Șansa noastră de a lupta cu corupția și de a ajunge la un rezultat palpabil este numai orientarea pro-europeană, integrarea noastră în instituțiile europene”, declară într-un interviu pentru RFI, scriitorul moldovean, Andrei Țurcanu, deputat în primul Parlament al R.Moldova.

”Noi dacă am fi fost membri ai Uniunii Europene, am fi avut o altfel de justiție. Nu avem o justiție echitabilă, nu avem o justiție normală. Nu știu care vor fi repercusiunile asupra Moldovei, după condamnarea liderului PSD din România, deși presupun că ar putea fi și la noi. Dar la noi lucrurile sunt cu mult mai complicate. Dacă România este în Uniunea Europeană, noi suntem sub strânsa oblăduire a Rusiei”, susține publicistul moldovean.

Potrivit fostului deputat moldovean, opoziția noastră trebuie să înceapă lupta cu corupția. ”De la câteva ministere. Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Să facă ordine timp de 4 ani de zile și liderii opoziției vor intra în istorie. De aici trebuie pornită reforma. Dar pentru asta avem nevoie de oameni, trebuie voință politică și nu trebuie să ai alte angajamente decât interesul național. Dacă ne ducem spre Uniunea Eurasiatică asta înseamnă că noi de fapt consfințim același sistem oligarhic și la noi, ca și în Rusia”.

Totodată, Andrei Țurcanu consideră că lipsa de flexibilitate și de inteligență a Partidului Democrat poate fi fatală acestui partid. ”Partidul Democrat calcă pe aceleași greble ca și Partidul Social Democrat din România. Este în expectativă, așteaptă, se crede tare sau dimpotrivă are niște complexe. El este tot timpul în întârziere”.

”Ceea ce s-a întâmplat în România este un semnal și pentru liderul PD, Vlad Plahotniuc. Că ar putea să se întâmple și cu el la fel, desigur în alt mod. La noi ar putea să se miște lucrurile, ca în România, doar să se vrea. La vârf să se vrea. Tot timpul apare ceva și continuăm să ne bălăcim în aceeași mlaștină de mai mulți ani”, afirmă publicistul de la Chișinău.

În opinia lui Andrei Țurcanu, votul masiv anti-Dragnea la europarlamentare este un semnal de alarmă și ”un semnal de incertitudine a acestor forțe sau a acestui sistem”. Totodată, consideră publicistul, ”dacă Dragnea ar fi fost condamnat cu o zi înainte de alegeri, era cu totul altceva”. ”Dar când justiția se pliază după niște rezultate politice, eu nu mai cred în această justiție. Nu cred că acest fel de a face justiție poate avea efecte de lungă durată. Nu avem o justiție echitabilă, în primul rând. Scoaterea instituțiilor de drept de sub dominația politicului este un imperativ categoric. De altfel și pentru România și pentru R.Moldova. Nu există acea libertate totală, nici în România, dar de R.Moldova nici nu mai vorbim”, conchide publicistul Andrei Țurcanu. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Ascultați mai jos varianta audio a interviului.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului