SMURD 2 va fi lansat în R.Moldova

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că la București a fost semnat Contractul de grant pentru finanțarea de către Comisia Europeană a proiectului. IGSU al MAI, în parteneriat cu instituţii de profil din România şi Republica Moldova va realiza activitățile proiectului SMURD 2 în perioada anilor 2019 - 2022.

Proiectul transfrontalier SMURD 2, în valoare de 10 milioane de euro, prevede reconstrucţia şi operaţionalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum şi construcţia a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD in preajma a 4 spitale din țară - la Chișinău, Bălți, dar și Cahul. 

”Calitatea actului de intervenție a echipajelor SMURD, formate din medici, asistenți medicali și paramedici va fi îmbunătățită prin achiziționarea a 14 autospeciale dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare”, se arată într-un comunicat al IGSU. Totodată, se planifică îmbunătățirea cadrului juridic privind desfășurarea intervențiilor transfrontaliere.

”Faza a doua a proiectului din cadrul Programului Operaţional Comun al Uniunii Europene va consolida cooperarea bilaterală a serviciilor de urgenţă din Republica Moldova şi România, asigurând o reacționare promptă la intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale”, susțin autoritățile.

Proiectul SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și va fi implementat în următoarele 36 luni.  

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului