Sondaj: PSRM, PDM, ACUM DA PAS, în viitorul Legislativ de la Chișinău

Doar patru formațiuni politice ar ajunge în viitorul Legislativ de la Chișinău. Partidul Socialiștilor ar acumula cele mai multe voturi, fiind urmat de Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM DA PAS, constituit din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Cel puțin așa arată datele unui sondaj de opinie, realizat și prezentat luni de Asociația Sociologilor și Demografilor din R.Moldova. Între timp, Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi este ultima zi când mai pot fi făcute publice rezultatele sondajelor electorale.

În viitorul Parlament, în circumscripția națională, în urma scrutinului de duminică ar ajunge Partidul Socialiștilor, cu 43,4%, urmat de Partidul Democrat cu 17,1 la sută. Blocul electoral ACUM DA PAS ar obține 14,1 la sută din voturile alegătorilor. Alte formațiuni nu ar trece pragul electoral de 6 la sută pe liste de partid. 

Partidul Șor, condus de primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, ar acumula 2,8 la sută din sufragii, Partidul Comuniștilor din R.Moldova 2,5 la sută din voturi și Partidul Nostru al lui Renato Usatîi ar avea 2,3 la sută. Celelalte formațiuni politice ar obține sub un procent la alegerile parlamentare.

La capitolul încrederea în politicieni, șeful statului, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor conduce detașat cu 34,1 la sută din voturi. Co-președintele Blocului ACUM, Maia Sandu se bucură de încrederea a 6,2 la sută dintre respondenți, urmată de premierul Pavel Filip cu 4,4 la sută. Andrei Năstase, copreședintele ACUM, vine cu 3,7 la sută, iar în liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc au încredere 3,1 la sută dintre cetățeni. Ilan Șor se bucură de  încrederea a 1,7 la sută dintre respondenți.

Potrivit sondajului, peste 60 la sută dintre cetățeni ar fi împotriva aderării R.Moldova la NATO, în timp ce 22 la sută și-ar dori aderarea R.Moldova la acest bloc. Totodată,  41% din respondenți s-au pronunțat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar aproape 43 la sută își doresc apropierea de Uniunea Eurasiatică.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 - 14 februarie, pe un eșantion de 1195 de persoane din 83 de localități. Sondajul, cu o marjă de de eroare de 3 la sută, a fost realizat de Asociația Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova, la comanda Filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor membre ale adunării interparlamentare CSI.

18 februarie, ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor electorale 

Comisia Electorală Centrală atenționează că luni, 18 februarie curent, este ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală. Potrivit art.70 alin.(10) din Codul electoral, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel târziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor.”În perioada electorală, orice sondaje de opinie privind preferinţele politice ale alegătorilor pot fi efectuate numai cu condiţia înştiinţării prealabile a Comisiei Electorale Centrale”.

Totodată, în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mass-media materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor.

A început tipărirea buletinelor de vot

Să mai spunem că, luni a început și tipărirea buletinelor de vot a alegerilor parlamentare din 24 februarie în circumscripțiile uninominale. Tipărirea celor peste 3,4 mln de buletine de vot pentru scrutinul de duminică în circumscripțiile uninominale se va realiza la cele 3 tipografii contractate de CEC: Î.S. „Combinatul POLIGRAFIC”, Î.S. F.E.-P. „Tipografia Centrală” și Editura "Universul" Î.S.

În total, pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor fi tipărite 3 461 247 buletine de vot. Prețul unui buletin este de 0,338 lei, valoarea întregului tiraj fiind de 1 148 459, 4 lei.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor avea lungimi diferite, în funcție de numărul de candidați în circumscripții. Cel mai scurt buletin de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripții uninominale îl vor avea alegătorii din circumscripția nr.4 Rîșcani – 140mm*143 mm (4 candidați), iar cele mai lungi – alegătorii din circumscripțiile uninominale nr.50-51 – 140mm*341 mm (câte 13 candidați).

Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată) și vor avea culoarea violet.

În circumscripțiile electorale uninominale au fost înscriși 323 de candidați, dar mai sunt 9 dosare în proces de examinare în instanța de judecată.

CEC îndeamnă concurenții să dea dovadă de corectitudine

Pe final de campanie electorală, CEC a îndemnat concurenții electorali și instituțiile mass-media să dea dovadă de corectitudine și profesionalism în desfășurarea și reflectarea campaniei electorale, principii ce se regăsesc și în Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019. Menționăm că acesta a fost semnat de către 6 concurenți electorali și 12 instituții mass-media.  

”Comisia cheamă concurenții electorali să desfășoare, în perioada rămasă până la alegerile din 24 februarie curent, o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale și să aibă o abordare civilizată față de calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților, precum și față de programele electorale pe care aceștia le promovează. Comisia Electorală Centrală consideră că desfășurarea procesului electoral într-un climat democratic poate avea loc în condiții de transparență, corectitudine, egalitate și respect, astfel încât rezultatul acestora să reflecte întocmai voința alegătorilor”, susține CEC. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului