Un nou dosar penal pe numele lui Filat. Avocat: ”Dosarul poartă un caracter vădit electoral”

Un nou dosar penal a fost deschis pe numele fostului premier moldovean, Vlad Filat. Procuratura Anticorupție a anunțat că Filat este suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari și riscă, de această dată, până la 10 ani de detenție. Avocatul lui Filat susține că noul dosar este unul ”eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral”.

Anunțul procurorilor anticorupție privind noul dosar penal vine la doar câteva zile după ce avocatul fostului premier a anunțat că plângerile depuse de Vlad Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vor fi examinate în mod prioritar.

Procurorii anticorupție anunță că au finalizat urmărirea penală și au expediat dosarul instanței de judecată. ”Astfel, la 01.07.2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii”. 
 
”Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Oamenii legii spun că ”învinuitul nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani”.

Avocat: Dosarul penal, unul eminamente politic, cu caracter vădit electoral

Avocatul Victor Munteanu a venit cu o reacție la scurt timp după anunțul Procuraturii Anticorupție. Potrivit lui Munteanu, ”dosarul penal în privința lui Vlad Filat, este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Tenta pur politică și electorală a acestui dosar rezultă din faptul că urmărirea penală a fost inițiată în anul 2015, majoritatea acțiunilor procesuale la care se face referință în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție erau finalizate în anul 2016, însă trimiterea cauzei în judecată s-a decis în contextul politic actual”, susține avocatul fostului șef al Executivului de la Chișinău.

”În ceea ce privește acuzațiile aduse lui Vlad Filat, precizez că faptele, sumele de bani, și companiile cu care Vlad Filat nu are nici o tangență, au fost deja obiectul examinării în primul dosar penal. Este o tentativă de inducere în eroare a publicului prin afirmațiile precum că Vlad Filat ar fi încheiat contractul de consultanță din data de 01.07.2013 sau că acesta ar fi achitat pentru serviciile prestate sume de bani prin companii gestionate de intermediari”, afirmă Victor Munteanu.

Fostul premier moldovean Vlad Filat este condamnat într-un alt dosar, la 9 ani de detenție, pentru trafic de influență și corupere pasivă în frauda bancaăr din R.Moldova. Filat a contestat condamnarea sa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în august 2017. Fostul prim-ministru al R.Moldova a mai depus o plângere la Curtea Europeană în 2015, ”Filat contra Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 după ce a fost denunțat de omul de afaceri, Ilan Shor. Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Filat este acuzat că în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Ex-premierul R.Moldova a respins acuzațiile și susține că dosarul său este unul fabricat, iar în spatele acestuia ar fi controversatul om de afaceri și politician, democratul Vlad Plahotniuc. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului