Un nou protest masiv față de invalidarea alegerilor, la Chișinău: ”Oprim dictatorul!”

Cetățenii moldoveni sunt chemați, duminică, din nou la proteste după ce magistrații Curții Supreme de Justiție au luat decizia definitivă de a anula alegerile locale în Chișinău, iar Comisia Electorală Centrală a hotărât că până în 2019 nu mai pot fi organizate scrutine locale. Manifestația cu genericul ”Oprim dictatorul” este inițiată de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM, creată după invalidarea alegerilor locale de partidele pro-europene, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și reprezentanți ai societății civile.

Protestul este anunțat pentru ora 14.00 în Piața Marii Adunări Naționale. Sunt așteptați mii de oameni și din raioanele țării. Și moldovenii din diaspora vor protesta, duminică. Revendicările Mișcării de Rezistență Națională sunt validarea alegerilor, anularea sistemului mixt, aplicat la alegerile parlamentare din toamnă, dar și demisia și urmărirea penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță și a celorlalți judecători ”responsabili de deciziile abuzive de anulare a alegerilor” - Luiza Gafton, Victor Burduh, Vlad Clima, Ecaterina Palanciuc, Ala Malîi, Valentin Lastavețchi, Rodica Berdilo.

Potrivit organizatorilor manifestației din PNAM, ”odată cu invalidarea alegerilor anticipate, în R.Moldova a fost instaurată dictatura lui Vlad Plahtoniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova”. ”Acum trebuie să eliberăm țara și să oprim dictatorul. Acum trebuie să ne unim cu toții, toți cetățenii liberi, demni, care nu vor să trăiască peste câțiva ani în dictatură deplină. Vă îndemnăm să vă alăturați Mișcării de Rezistență Națională ACUM. Vă îndemnăm să faceți acest lucru așa cum puteți, veniți la proteste, implicați-vă în acțiunile de rezistență pe care le vom anunța, vorbiți cu rudele din raioane și spuneți-le ce se întâmplă cu adevărat la Chișinău”.

Poliția a îndemnat participanții la mitingul de duminică protesteze pașnic și să nu se lase provocați. Forțele de ordine promit să asigure ordinea publică şi securitatea circulaţiei rutiere în timpul protestului din centrul Capitalei. ”Pentru îmbunătățirea comunicării dintre poliție și manifestanți și pentru gestionarea eventualelor situații de conflict, în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 14.00, vor fi prezente echipe „Poliția Dialog”. De asemenea, vor fi amplasate corturi, unde oamenii vor putea bea apă și, la necesitate, vor beneficia de asistență medicală primară”, susține poliția.

Totodată , Inspectoratul General al Poliției îndeamnă manifestanții să nu poarte arme de foc, obiecte explozive și alte obiecte care pot pune viața în pericol, să fie atenți la toate informațiile venite din partea poliției și, dacă li se solicită să se legitimeze, să o facă. Dacă vin cu copii la manifestație, să-i supravegheze, iar dacă văd persoane violente sau care incită la violență, să se îndepărteze de ele și să anunțe organizatorul întrunirii, echipa „Poliția Dialog” sau orice polițist. În PMAN vor fi prezente și două centre mobile de informare, unde vor fi difuzate spoturi privind siguranța la proteste.

Poliția anunță că a identificat mai multe persoane care distribuie mesaje de incitare la violență în timpul manifestațiilor, atât de pe conturile lor personale, cât și de pe conturi false create pe rețelele de socializare. Persoanele au fost citate pentru audieri.

După hotărârea definitivă a CSJ privind  invalidarea alegerilor în Chișinău, liderul democraților, Vlad Plahotniuc a declarat că această decizie devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PD. ”Nu putem exclude ca în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situații”. ”Alegerile din Chișinău s-au desfășurat liber și democratic, asta chiar dacă au fost unele încălcări ale legislației”, a declarat Plahotniuc într-un interviu pentru ziarul Timpul. Liderul PD susține că asupra formațiunii și Guvernului s-au făcut presiuni mari pentru a influența magistrații să valideze rezultatele alegerilor.  

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului