Mădălin Necșuțu

UE da, reforme ba. Crede cineva că se poate?

„La plăcinte înainte, la război înapoi!”, zice o vorba românească de care politicienii de la Chișinău nu prea țin seamă. Avântul muncitoresc spre aderarea la spațiul european comun a fost dezideratul purtat pe buzele clasei politice pro­-europene din R. Moldova încă din 2009, numai că aceasta s­-a încurcat în „detalii minore” precum lupta împotriva corupției, războaiele interminabile între potentații zilei sau furtul cu sacul de bani din visteria țării.

România este pusă de multă vreme în calitatea de locomotivă la acest traseu european pe care Chișinăul îl dorește pe ruta Bruxellesului. Numai că Bucureștiul nu poate fi invocat doar la nevoie, ci trebuie acționat şi din interior. Dinspre principalul partid de la guvernare – PD – vin mereu mesaje alambicate care fac din România un fel de paratrăsnet pentru agenda politică a acestui partid.

Deunăzi, ministrul Octavian Calmâc ne spunea triumfalist la televizor că a primit asigurări de la Bruxelles că România va începe să livreze tranșe din împrumutul promis de 150 de milioane de euro, de parcă UE dictează României când și cum să scoată bani din buzunar, în timp ce liderul PD Marian Lupu a vorbit recent despre un plan pe linia social­-democrată europeană ca, până în 2019, atunci când România va deține președinția rotativă a UE, Chișinăul să poată obține statutul de țară candidat la aderare la blocul comunitar. Una caldă, una rece. Numai că ideea nu este tocmai nouă. Acest lucru a fost invocat și în 2015, atunci când liderii de la Chișinău doreau același lucru. Doar o singură chestiune i­-a împiedicat și atunci: eșecul în aplicarea reformelor în domeniul combaterii corupției după așa­numitul „furt al secolului”.

Așadar, declarațiile politicianiste trebuie să fie acoperite și de un substrat de elemente reale, palpabile, pe care UE să le poate contabiliza ca atare. Simpla formalitate a deținerii președinției rotative a UE de către România nu poate asigura în totalitate reușita unui astfel de plan ambițios. Lupu și compania trebuie să demonstreze elaborarea și mai ales să vegheze la aplicarea reformelor din domeniile­-cheie punctate de UE. Altfel, riscă să arunce în derizoriu această plan. Politica pașilor mărunți dar siguri nu trebuie să lipsească, iar Republica Moldova are nevoie de pragmatism și mai puțin de planuri înaintate pe trei ani de zile.

Vremea „cincinalelor” a trecut, iar Europa vrea victorii rapide și ireversibile de etapă. Bașca, presupunând că actuala configurație parlamentară va rezista pe tot mandatul de patru ani, în 2019, este posibil să avem o cu totul altă guvernare. Să nu cumva să fie prea târziu!

Deci să nu punem căruța înaintea boilor și să vedem ce este de făcut în acest moment. Mai indicat este ca domnul Lupu și compania să pună din nou mâna pe acea foaie de parcurs de la Bruxelles, privind reformele ce trebuie implementate cât mai rapid și să se apuce de muncă. Să stea strâmb cu pixul în mâna și să sublinieze drept ce este de făcut. Ca un contabil care nu se răzgândește periodic asupra a ceea ce are de făcut. Să încerce să aibă un dialog pe toate liniile cu partidele din România și să își scoată ochelarii de cal care privesc numai pe linia internaționalistă a social­-democrației. Explorarea intensă a acestei variante vine după ce premierul Pavel Filip a fost muștruluit bine de către europarlamentarii de dreapta, în cadrul vizitei recente pe care a făcut­-o la Bruxelles. Acolo, Filip a părut foarte încurcat atunci când a primit întrebări punctuale despre lupta anti­corupție și dezoligarhizarea R. Moldova.

Așa că până a ajunge în Europa via România, clasa politică conducătoare de la Chișinău trebuie să își facă curat în propria ogradă și să se gospodărească pe sine, abia apoi să meargă la vecinii dinspre Apus pentru a se așeza la masă. Dezideratele politice se rezolvă la firul ierbii prin acțiuni concrete, nu doar prin campanii de informare pe linie de partid în toată Europa, așa cum ne anunța același domn Lupu. Dacă aceste informări nu sunt însoțite și de progrese reale, atunci nu sunt decât vorbe goale. Atât Europa, cât și cetățenii R. Moldova vor rezultate. Așa că, hai băieți, puneți mâna pe lopeți! Acum, nu în 2019.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului