Bani publici

Afacerea „preoțească” cu terenuri la Trușeni

Un teren public cu suprafața de aproape 800 de ari din centrul comunei Trușeni, suburbie a Capitalei, a ajuns gratuit în posesia unui om de afaceri, în urma unei scheme în care este implicată biserica și reprezentanți ai autorității publice. Terenul a fost împărțit în loturi mai mici, destinate construcțiilor, iar în prezent acestea sunt vândute cu circa 2.000 de euro pentru un ar. Noul proprietar ar urma să se căpătuiască cu cca 1,6 milioane de euro, bani care ar fi putut să ajungă în bugetul local, dacă se organiza o licitație publică, așa cum prevede legea. Cazul a fost investigat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice după ce a fost sesizat pe Harta Corupției.

Terenul școlii, cedat pentru „nevoile bisericii”

Terenul cu suprafața de 0,7919 hectare a aparținut până în anul 2008 școlii medii din localitate, fiind destinat pentru desfășurarea diferitelor lecții practice în aer liber. La data de 9 octombrie 2008, Consiliul comunal Trușeni a retras, prin decizia nr. 27/1, terenul respectiv din posesia instituției de învățământ.

Prin aceeași decizie, Consiliul comunal atribuie terenul respectiv preotului Andrei Secrii, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Trușeni. Terenul este atribuit „pentru construcția caselor de locuit ale cetățenilor care vor ceda loturile personale de pământ pentru lărgirea terenului aferent bisericii din satul Trușeni și construirea unui azil pentru bătrâni”.

În document se arată că decizia a fost luată după ce a fost examinată informația primarului de atunci al comunei Trușeni, Mihai Secrieru, dar și o adresare a Mitropolitului Moldovei și a Chișinăului, Vladimir, precum și una de la parohul Andrei Secrii.

Terenul comunității, înregistrat pe numele preotului 

Câteva luni mai tărziu, la 23 decembrie 2008, Andrei Secrii și preoteasa Nina Secrii primesc de la Primăria Trușeni titlul de autentificare a dreptului deținătorului de teren. Soții Secrii au devenit concomitent și proprietari ai unui drum, „cale de acces”, cu suprafața de 0,1049 ari.

De atunci au trecut aproape 12 ani, iar pe terenul respectiv nu s-a construit nimic, nici pomină de case pentru enoriași sau de azil pentru bătrâni. 

Foto: CIJM

Implicarea cumătrului

În octombrie 2019, în plină campanie electorală pentru alegerea administrației locale, Andrei și Nina Secrii au vândut terenul unei persoane fizice. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat la 7 octombrie 2019 cu Corneliu Gușanu. Acesta locuiește în Chișinău, soția sa este originară din Trușeni, iar numele său figurează în calitate de administrator sau fondator în mai multe firme. Corneliu Gușanu, susțin mai mulți locuitori din Trușeni, ar fi nașul de cununie al fiicei lui Andrei Secrii, aceasta fiind căsătorită cu un preot care slujește la o altă biserică din Trușeni. Preotul Secrii a evitat să ne spună clar dacă este rudă cu Gușanu, dar recunoaște că au făcut mai multe acțiuni împreună pentru biserică: „Eu sunt neam cu tot satul. Am botezat, am cununat”. 

După efectuarea tranzacției, Corneliu Gușanu apelează la serviciile firmei de proiectări GeoCadGrup din Taraclia, care, timp de o o săptămână, elaborează proiectul prin care terenul este separat în 11 loturi cu destinația „pentru construcții”. Proiectul de formare prin separare a bunurilor imobile noi este semnat de Corneliu Gușanu, iar alături apare ștampila Primăriei Trușeni și o semnătură, fără să fie indicat cui aparține.

La 23 octombrie 2019, Secția verificare și recepția lucrărilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice a dat aviz pozitiv și a înregistrat cele 11 terenuri pentru construcție în baza de date cadastrale.

Caption

Fostul teren public, scos la mezat, cu câte 2.000 de euro pentru un ar

După înregistrarea la Agenția Servicii Publice, terenurile trecute pe numele lui Gușanu au fost scoase la vânzare la prețul mediu de 2.000 de euro pentru un ar. Gușanu a apelat la serviciile firmei imobiliare Axa Imobil care a plasat anunțuri pe diferite portaluri de anunțuri, în care se arată că terenul se află în centrul satului, locul este pitoresc și liniștit, iar pe alături trece conducta de gaze, apeductul și sistemul de canalizare. Pentru un teren cu suprafața de șapte ari agentul imobiliar a indicat prețul de 18,5 mii de euro, dar ni s-a spus că există loc pentru negocieri.

Și Corneliu Gușanu a plasat anunțuri privind terenurile din Trușeni. Acesta a indicat prețul de 15 mii de euro pentru șapte ari. Solicitat la telefon de reporterii portalului Anticoruptie.md, care s-au prezentat drept potențiali cumpărători, Corneliu Gușanu, la fel, și-a lăudat marfa și a spus că este gata să mai cedeze. Întrebat dacă totul este legal și dacă în calitate de eventuali cumpărători nu vom avea probleme, afaceristul ne-a dat asigurări că ne va prezenta acte că proprietatea îi aparține legal.

După ce ne-am prezentat că suntem jurnaliști, Gușanu ne-a declarat că el nu știe nimic și că altcineva s-a ocupat de „afacere”.

Azilul de bătrâni rămas doar pe hârtie 

Parohul Andrei Secrii ne-a comunicat că biserica a fost afectată grav de alunecările de teren, fiind reconstruită din nou, cu ajutorul sponsorilor, inclusiv din afara țării. Printre donatori se regăsesc oameni de bună credință din Australia și Brazilia.

Cât privește construcția azilului, preotul s-a cam încurcat în declarații. „Azilul cela de bătrîni trebuia să-l facă Patriarhia Braziiei și a Portugaliei. Dar dacă episcopul cela a decedat, s-a terminat totul”, a fost primla versiune a parohului Secrii. A doua e că foștii angajați ai administrației locale nu au eliberat în termen documentele pentru construire: „Cei de la Primărie au întins-o ani de zile cu documentele”. Cea de a trea versiune a parohului a fost că sponsorii s-au răzgândit după ce au văzut că nu există apeduct și sistem de canalizare: „Au văzut că apă nu-i, canalizare nu-i, și s-a terminat totul”. Andrei Secrii mai afirmă că de fapt construcția azilului pe terenul oferit de Primăria nu a fost ceva obligator. „Acest lot a fost dat bisericii ca să-l gestionăm cum vrem. Am împrumutat bani pentru pictură, iar când nu am putut să-i întoarcem, am dat terenul”, a declarat preotul.

Corneliu Gușanu i-ar fi împrumutat preotului Secrii o sumă mare de bani din care s-au achitat lucrările de pictura de pe pereții interiori ai bisericii. Pentru că parohia nu a avut bani să-i returneze lui Gușanu datoria, s-a decis să-i fie cedat terenul, mai spune preotul: „Nu s-a mai îmbogățit, nici nu poate omul vinde terenurile să-și scoată cel puțin o parte din bani”, a precizat Secrii. 

Andrei Secrii susține că cei din administrația publică locală cunosc despre afacerea cu fostul teren al școlii: „Primăria vrea să ne ajute, dar nu are bani. Așa că ne ajută și ei cum pot”.

Întrebat de ce nu au fost oferite terenuri pentru construcție enoriașilor care și-au cedat gospodăriile pentru extinderea bisericii, preotul Secrii a spus că unora le-au fost cumpărate case, iar alții și-au donat gospodăriile fără ca să ceară ceva în schimb.

Casă demolată fără acordul proprietarilor 

În același timp, o văduvă cu trei copii luptă de mai mulți ani în instanță pentru a-i fi restituit prejudiciul cauzat de Andrei Secrii. Femeia a locuit împreună cu soțul lângă biserică. Ea povestește că acesta consuma alcool și o bătea, din care cauză femeia s-a văzut nevoită să plece pentru o perioadă la rudele ei din Strășeni. Când a aflat despre decesul soțului, femeia a revenit să-l înmormânteze. Ea spune că preotul Secrii ar fi alungat-o și i-a demolat casa, invocând că soțul ei ar fi donat bisericii întreaga gospodărie.

Andrei Secrii susține însă că a făcut doar lucruri frumoase pentru comunitatea creștină din Trușeni și că are în localitate mulți dușmani printre anumiți reprezentanți ai partidelor politice, care ar încerca să-l folosească în anumite scopuri. „Orice lucru bun este ispitit”, a spus parohul.

Administraia locală se dă cu spatele la gard 

Angajații Primăriei Trușeni neagă implicarea lor în afacerea cu terenul școlii și încearcă să dea vina pe fostul inginer cadastral, decedat de mai mulți ani. Lilia Alexei, inginerul cadastral al Primăriei Tușeni, ne-a declarat că nu a știut nimic până nu demult, atunci ea nu activa și nu are nicio atribuție.

Mihai Secrieru, fost primar al comunei Trușeni, susține că cedarea fostului teren al școlii parohului s-a făcut în conformitate cu legea, dar este indignat că succesorii săi nu au avut grijă ca terenul să fie folosit conform destinației. „Intenția părea a fi nobilă. A fost scrisoare și din partea lui mitropolitului Vladimir. Au spus că este și investitorul pentru construcția azilului, paremi-se că din Portugalia. A fost decizia Consiliului. Eu nu mai sunt primar din 2011. Am auzit că au încercat să-i ia acest teren, dar până la urmă i l-au lăsat. Știți cum e, părintelui toți îi sărută mâna. Acuma am auzit și eu că preotul face în biserică reclamă pentru terenurile celea, că le vinde”, ne-a declarat fostul edil.

Iurie Madan, consier local de Trușeni, consideră că o parte din vină ar putea să o poarte și unii reprezentanți ai administrației locale, fără de care nu ar fi fost posibilă realizarea schemei lui Secrii. „Mai mulți locuitori nu dispun de apeduct, nu este finalizat sistemul de canalizare, cu acești bani s-ar fi făcut mai multe lucruri bune pentru localitate, iar unii funcționari au închis pur și simplu ochii la această fărădelege”, ne-a spus alesul local.

Stela Muteanu, ajunsă primăriță în scrutinul electoral din 2019, din partea PUN, ne-a declarat că nu a știut despre acest caz, dar a promis că o să verifice faptele.

Peste puțin timp după ce a discutat cu echipa CIJM, Stela Munteanu a fost surprinsă în biserică în timp ce îl felicita cu ocazia zilei numelui pe preotul Andrei Secrii. Primărița a avut doar cuvinte de laudă pentru preot.

Întrebată după o pauză de două luni ce a întreprins pentru elucidarea cazului, Stela Munteanu a putut doar să ne spună că faptele urmează încă a fi verificate de către comisia de urbanism.

Edila se află la primul său mandat. În campania electorală din toamna trecută, aceasta a fost susținută de către fostul primar din partea PDM, Ion Apostol, dar și de către preotul Andrei Secrii.

Secrii a fost și un susținător al lui Ion Apostol, iar împreună cu Stela Munteanu, care pe atunci era directoare a Casei de Cultură, l-a susținut și pe Constantin Țuțu la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Poziția Mitropoliei: „Este inadmisibil”

Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei și a Chișinăului, a declarat că aude pentru prima dată de un astfel de caz care, în opinia sa, este inadmisibil. „Nu am știut nici despre cazul de la Trușeni și nici n-am mai auzit de așa ceva la noi. Ne vom autosesiza, vom verifica și dacă se va adeveri vom lua măsurile necesare”, a spus Cheibaș.

Ce spun experții

Solicitați de reporterii CIJM, mai mulți experți consideră că acest caz ar trebui să fie cercetat sub aspect penal și că schema ar fi fost imposibilă de implementat fără aportul unor funcționari publici.

„Nu-mi închipui cum de nu au observat cei de la cadastru, unde s-a uitat notarul? Toți funcționarii implicați, într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt responsabili de cele întâmplate. Unii poate că într-o măsură mai mare și decât preotul. Cred că ține de competența Procuraturii”, ne-a declarat Stela Pavlov, expertă în cadrul organizației Juriștii pentru Drepturile Omului.

Lilia Ioniță, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, la fel, consideră că acest caz ar trebui cercetat de organele de drept. „La prima vedere, pare a fi vorba despre o schemă de sustragere a bunului public. Fără a investi măcar un leu, au devenit proprietarii unui teren de milioane. Este regretabil că în loc să se ocupe de mirenii săi, de cele sfinte, un preot se ocupă cu așa scheme”, a spus Ioniță.

„Nici nu pot să comentez. Desigur, e regretabil. Cred că ține sută la sută de competența procurorilor”, a decarat Olga Diaconu, coordonatoare de proiecte în cadrul Agenției pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii