Bani publici

Aventurile unui primar comunist văzute de ochii consătenilor săi

www.rador.ro

În luna septembrie 2009 președintele raionului Rezina, Valeriu Ciorici, a acordat un interviu ziarului local „Farul Nistrean” și îl lăuda pe primarul satului Echimăuți, Igor Marco, ales pe lista PCRM. Șeful raionului spunea că în ultimii ani primarul a construit în sat un apeduct de 3 km în care au fost investiți peste 1 mln de lei din partea donatorilor străini și 115 mii de lei din bugetul raional și că la alte obiecte au mai fost valorificați 1 mln 260 de mii de lei, bani alocați din bugetul de stat și cel raional. Aceste aprecieri par de neînțeles pentru o bună parte din sătenii de la Echimăuți care monitorizează de mai multă vreme activitatea primarului.

Lăudat de șefi, iscodit de consăteni Oamenii afirmă că, la primăria lor, banii publici se cheltuiesc fără nicio socoteală; că o parte din mijloacele destinate construcției apeductului și altor proiecte sociale ar fi fost utilizate în alte scopuri; că primarul Igor Marco face abuz de serviciu și are un compartiment neadecvat funcției pe care o ocupă.

Cheltuieli secretizate

Centrul de Investigatii Jurnalistice a ajuns în posesia unei petitii semnate de un grup de locuitori ai satului Echimăuți. Ei arată că în localitate construcția apeductului a început în 2004 cu bani alocați din Fondul Ecologic Național, de la donatori străini (peste 1 mln de lei), din contribuțiile oamenilor(câte 2000 de lei de gospodărie) și din bugetul raional - 185 de mii de lei. Nimeni, în afară de primar, spun oamenii, nu știe cum au fost cheltuiți acești bani. Autorii petiției afirmă că sute de mii de lei au fost transferați la diferite firme, dar cine și ce materiale a primit și ce s-a făcut cu ele nu se știe, deoarece nu există documente care ar confirma că materialele procurate au fost incluse în vreo evidență și că au fost utilizate. Apeductul este trecut în gestiunea Primăriei, dar nu există un act de recepție a obiectului în care să fie indicate toate lucrările efectuate. Inițial s-a anunțat că în taxa de două mii de lei, pe care au plătit-o oamenii pentru a avea apă, intră toate costurile legate de conectarea familiei la conducta centrală, dar și procurarea și instalarea contorului. În realitate mulți oameni au fost solicitați să participe la diferite lucrări, inclusiv săparea și astuparea șanțurilor.

Primarul tace

Am început să verificăm aceste informații chiar de la primar. La sfârșitul anului 2009, i-am trimis o scrisoare în care i-am cerut informații despre sumele cheltuite pentru construcția apeductului, despre firmele care au efectuat lucrările și cum au fost selectate ele. Nu am primit răspuns nici până astăzi.

Am căutat să aflăm dacă sătenii care au scris petiția au sau nu dreptate de la unul din consilierii locali de la Echimăuți, Petru Ceban. El susține că enigma apeductului a fost abordată și la ședințele consiliului local, dar primarul nu a vrut, potrivit consilierului, să ofere explicații. „I-am propus, susține Petru Ceban, ca fondurile pentru construcția apeductului să fie gestionate prin intermediul asociației cetățenilor, cum s-a procedat la gazificare, căci primarul are cu ce se ocupa și fără asta, dar dânsul a refuzat, motivând că finanțatorii nu admit alți parteneri decât primăria”. Primarul nu a acceptat, mai spune consilierul, nici propunerea de a prezenta, cel puțin consiliului local, o informație detaliată despre cheltuielile de construcție a apeductului, mai ales că este vorba de bani publici și contribuțiile personale ale oamenilor.

Oamenii vor să știe!

„Lumea vrea să știe care au fost cheltuielile reale pentru aprovizionarea cu apă a unei gospodării, cât din aceste cheltuieli a fost acoperită din resursele Fondului Ecologic Național și altor donatori, cât din bugetul raional și cât din contribuțiile oamenilor. La toate aceste întrebări primarul nu vrea sau nu poate răspunde. La sfârșitul anului trecut primăria a fost controlată de serviciul control și revizie Orhei al Ministerului Finanțelor. În actul de revizie se arată  că materialele pentru apeduct, procurate de la diferite firme, se află la depozit. Cum pot fi acestea la depozit, dacă lucrările au fost deja efectuate și apeductul se află în gestiunea primăriei?” se întreabă Petru Ceban. În opinia sa, poliția și procuratura ar trebui să caute răspunsuri la întrebările sătenilor legate de „afacerea apeductul”.

Alte sate au facut apeducte mai lungi cu bani mai puțini...

Consilierul local mai spune că ceva mai devreme, în martie 2007, după un alt control efectuat la primăria Echimăuți, revizorii au decoperit mai multe încălcări la utilizarea mijloacelor financiare alocate pentru construcția apeductului. Dar primăria n-a făcut concluziile de rigoare.

Pentru comparație, vom menționa că într-un alt sat din raionul Rezina, Mateuți, în 2009 a fost construit doar în 8 luni un apeduct de peste 10 km, adică de trei ori mai lung decât cel din Echimăuți, dar cu cheltuieli mai mici – 1 mln 700 de mii de lei, cu tot cu contribuția sătenilor, potrivit datelor oferite de primarul din Mateuți, Mihai Mârzenco. Asta în condițiile în care în 2009 prețurile materialelor de construcție și costul forței de muncă au fost mult mai mari decât în anii 2004-2008.

Lucrând la Moscova, primea salariu la Echimăuți

Sătenii din Echimăuți mai arată, în petiția lor, că Primăria are în posesie un automobil, care a fost condus mai multă vreme de primar. In 2009 însă în cadrul Primăriei a apărut funcția de șofer, plătită din banii satului. De fapt, rar cine l-a văzut pe șoferul Nicolae Cojocaru la volanul automobilului primăriei, spun oamenii, deoarece mai mult de jumătate din anul 2009 acesta s-a aflat la muncă la Moscova. Cu toate acestea, contabilitatea i-a calculat și i-a plătit în fiecare lună salariu de 1100 de lei. Este foarte posibil, sugerează sătenii, ca Nicolae să nu fi văzut deloc acești bani.

Primarul a trecut sub tăcere și această învinuire. Am încercat să discutăm cu Nicolae Cojocaru, dar în sat ni s-a spus că el este plecat la Moscova. La serviciul de control și revizie din Orhei ni s-a confirmat că în statele de personal ale primăriei Echimăuți există funcția de șofer și că acesta a avut în anul 2009 un salariu de 1000 de lei.

Pentru cine lucrează excavatorul Primăriei?

O altă nedumerire care se regăsește în petiția oamenilor se referă la plățile pentru serviciile prestate de excavatorul primăriei. Oamenii înclină să creadă că acestea nu ajung în buget și că primarul spală banii publici prin intermediul unei firme înregistrate pe numele fratelui său, dar pe care, de fapt, tot el o gestionează. Desigur că am vrut să aflăm opinia primarului și în privința acestor acuzații, dar, după trei luni de așteptare zădarnică, nu putem concluziona decât că, dacă tace, primarul nu are un răspuns.

Ex-primarul Gheorghe Botnaru susține că excavatorul a fost donat primăriei încă în anul 2000 de agenții economici din localitate. „Vorbeam atunci de restabilirea apeductului, gazificare, reparația drumurilor și ne-am gândit că tractorul va putea fi utilizat cu mai mult folos pentru sat. Din păcate nu-l prea vedem să lucreze prin Echimăuți”, a adăugat Gheorghe Botnaru.

„Excavatorul prestează servicii prin tot raionul. Noi, consilierii, am încercat de mai multe ori să aflăm ce venituri intră în bugetul primăriei după prestarea acestor servicii, mai ales că pentru întreținerea tractorului se fac cheltuieli mari, dar nu am obținut nici un răspuns”, spune și consilierul Petru Ceban.

Mărturiile oamenilor și copiile unor documente pe care am reușit să le obținem confirmă, în mare măsură, informațiile de mai sus. Prin dispoziția nr.261 din 23 iunie 2009, în baza unui cont de plată primit de la Gospodăria țărănească ”Marco Ion” cu sediul în s. Saharna, primăria Echimăuți transferă acesteia 7 mii de lei „pentru servicii de transport, 1400 t/km”. Persoanele cu care am discutat la această temă nu și-au putut aminti ca singurul tractor al Gț”Marco Ion” să fi prestat primăriei un asemenea volum de servicii de transport.

În primul act prezentat consiliului după încheierea controlului vizavi de acest caz se constata că serviciile prestate de Gț ”Marco Ion” în factura fiscală nu sunt deschifrate și confirmate cu documentele respective de îndeplinire a lucrărilor, își amintește Petru Ceban, remarcând că atunci actul a fost retras, revizorul urmând să mai facă niște concretizări și să-l semneze. „De atunci a trecut o lună și jumătate, dar actul așa și nu ne-a fost prezentat”, a mai adăugat Petru Ceban.

Cine și cui plătește pentru chirie?

Un depozit și o casă de locuit cu două nivele aflate in gestiunea primăriei Echimăuți au ajuns și ele în atenția sătenilor nemulțumiți de secretomania primarului. Potrivit lor, actul de revizie întocmit după controlul din decembrie 2009 a confirmat bănuielile lor. Potrivit documentului, primăria nu are contract de arendă cu cele două familii care locuiesc în imobil și nu plătesc taxa de arendă, iar pentru utilizarea depozitului cu arcuri, Gț ”Negură Oleg” achită ceva mai mult de un sfert din plata reală de arendă.

Sancționat pentru huliganism „politic”

Comportamentul public al primarului Igor Marco este o altă temă des abordată de săteni. „La 19 septembrie 2009, împreună cu prietenele S. Blănaru și E. Namolovan,  așteptam autobuzul în centrul satului să plecăm la Rezina”, povestește profesoara Ludmila Dabija, care este consilier orășenesc la Rezina. „Igor Marco, fiind beat, s-a apropiat de noi și a început să-mi reproșeze că sunt adeptă a Partidului Liberal și îl susțin pe Dorin Chirtoacă. Apoi a început a se lăuda cât a făcut el pentru sat cu susținerea Partidului Comuniștilor. I-am replicat că lucrările au fost făcute pe bani publici, nu pe ai lui. Dânsul a început să înjure, ordonându-mi să stau în poziție de drepți în fața lui și m-a tras de haine. Văzând că întrece măsura, unul din prietenii lui l-a urcat în mașină, însă primarul continua să înjure, față de oameni, cu cele mai urâte cuvinte”, mai afirmă Ludmila Dabija, care a depus o plângere la poliție.

Potrivit Comisariatului de Poliție Rezina, primarul Igor Marco a fost sancționat pentru un asemenea comportament, conform articolului 354 al Codului Contravențional(huliganism).

 

Investigatia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliștii împotriva corupției”, desfășurată de Centrul de Investigatii Jurnalistice, cu sprijinul National Endowment for Democracy.

P.S. La scurt timp după publicarea investigației în ziarul regional „Cuvintul” de la Rezina, angajații Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Corupției au initiat verificari la primaria din Echimauți.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii