Bani publici

Cum Întreprinderea Municipală Servicii Comunale Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri „o fabrică de bani”

Întreprinderea Municipală Servicii Comunal Locative Rezina a ajuns într-o situaţie economico-financiară deplorabilă în ultimii ani. Abuzurile şi delapidările „băieților șmecheri”, instalaţi acolo cu concursul guvernanţilor locali, au pus întreprinderea pe brânci și au transformat-o într-o adevărată fabrică de fraude financiare.

SCL Rezina, gestionată de un democrat demis pentru ilegalități

La începutul lunii martie, Stepanida Druță, președinta Comisiei de cenzori de la Întreprinderea Municipală Servicii Comunal Locative (SCL) Rezina, a prezentat Consiliului Orășenesc raportul privind controlul activității economico-financiare a întreprinderii pentru perioada 1 ianuarie 2016 – 1 ianuarie 2020. Datele din raport au scandalizat opinia publică.

SCL Rezina a fost gestionată, în perioada  2016 – 2019, de Ion Balan, membru al Partidului Democrat. Anterior, acesta a fost revocat din funcţia de primar al satului Ignăţei, în baza unei hotărâri de judecată. Comisia Națională de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate, n.r.) constata, la 30 mai 2013, că Balan a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese și regimul juridic al incompatibilităților. Mai exact, în timp ce conducea primăria, Balan se implica și în afaceri, iar cu una dintre ele, în 2012-2013, în calitate de primar a semnat un contract de achiziție pentru produse alimentare destinate grădiniței din localitate, care era condusă de soția sa.

În trei ani pierderile financiare la SCL Rezina s-au majorat de șapte ori

Conform rapoartelor financiare pentru anii 2016-2019, ÎM SCL Rezina anual a înregistrat pierderi financiare majore, care creșteau de la un an la altul. Astfel, dacă în anul 2016 pierderile din activitatea economică a întreprinderii au constituit 193,6 mii de lei, în 2019 acestea au crescut de aproape șapte ori, depăşind 1,3 milioane de lei.

Foto: CIJM

Afacerile cu rudele administratorului

O alta „operă” a administraţiei Balan care a dus la înregistrarea pierderilor de milioane de lei a fost aşa numita „dezvoltare a sectorului agricol”, inclusiv construcţia şi exploatarea a patru sere. În anii 2017-2019, potrivit rezultatelor controlului, întreprinderea a cheltuit la acest sector circa trei milioane lei. Veniturile obținute au fost de trei ori mai mici. Procesele verbale de primire-predare a lucrărilor şi facturile de prestare a serviciilor au fost semnate de Ion Balan, potrivit cenzorilor. Aceștia însă afirmă că devizul de cheltuieli și contractul de îndeplinire a lucrărilor nu au fost găsite. Ion Balan respinge acuzațiile. „La sediul ÎM SCL există devize de cheltuieli şi procese-verbale care arată că cheltuielile pentru construcţia serelor au fost subvenţionate din partea statului”, afirmă fostul manager al întreprinderii.

Un partener activ în „opera” agricolă a SCL Rezina a fost Gospodăria Țărănească Alexei Balan din Ignăţei, a fiului lui Ion Balan. În anii 2017-2018 aceasta i-a vândut întreprinderii din Rezina răsad de roşii, harbuji, ardei şi a participat la lucrarea terenurilor, câştigând în total 131,5 mii de lei. În acelaşi timp, Gospodăria Țărănească Caraman Dumitru Simion din Brăviceni, Orhei,  care ar fi condusă de cuscrul lui Ion Balan, a vândut întreprinderii municipale material săditor în valoare de 130,4 mii de lei.

„În privinţa cumpărării materialului săditor de la GŢ Alexei Balan pot să menţionez că răsadul cumpărat a avut cel mai mic preţ şi a fost de o calitate înaltă, fiind creată şi o comisie în acest sens”, susține Ion Balan.

Semne de întrebare trezeşte şi trecerea la pierderi a 2.268 de metri de ţeavă în valoare de 85,6 mii de lei procurată la 17 martie 2017 de la SRL Sematrus şi casată la construcţia serelor. Asta pentru că serele au fost construite în 2017, iar actul de trecere la pierderi a ţevii a fost întocmit la 2 ianuarie 2019.

Și-a soluţionat problemele personale cu banii întreprinderii?

Potrivit raportului cenzorilor, administația întreprinderii municipale ar fi recurs la utilizarea banilor SCL Rezina în scopuri personale. Conform unui proces-verbal din 16 martie 2016, examinând mai multe oferte de preţuri, un grup de lucru de la întreprindere, decide să procure tractorul MTZ 82.1 cu nr. TAC 407, produs în 2003, de la Victor Lazari, maistru la sectorul reparație și construcție al SCL. Suma tranzacției constituie 194 de mii de lei. Curios este că exact aceeași sumă ar fi ajuns din conturile întreprinderii la o bancă, pentru rezolvarea unor probleme personale ale lui Ion Balan. Cenzorii au găsit un document care confirmă că în 2016, în mai multe tranșe, ÎM SCL a transferat executorului judecătoresc Nicolae Paşa suma de 194 de mii de lei. Banii ar fi fost destinați pentru stingerea datoriei GT Balan Ion către Procreditbank. În primăvara lui 2019, Victor Lazari a explicat pentru controlorii de la Direcţia control financiar a Ministerului Finanţelor că tractorul de marca MTZ 82.1 si remorca tip 2-TS-4, procurată de ÎM SCL la preţul de 43 de mii de lei, au aparţinut de fapt  SC Nucarul Ignat SR, gestionată de Balan, şi au fost trecute formal în proprietatea lui Lazari, pentru a nu fi sechestrate de către Procreditbank, care le putea vinde la preţuri mult mai mici.

Astfel, cu ajutorul întreprinderii municipale şi al lui Victor Lazari, Ion Balan şi-ar fi onorat obligaţiunile faţă de executorul judecătoresc Nicolae Paşa, transferându-i suma de 194 mii lei. Potrivit angajatului SCL Alexandru Luchian, atât tractorul, cât şi remorca erau numai bune de dat la metal uzat, iar cu banii respectivi întreprinderea putea să procure un tractor nou.

Ion Balan susține că achiziţionarea tractorului a avut loc înainte ca acesta să devină şef al întreprinderii municipale. „Cunosc însă că pentru aceasta s-a organizat licitaţie, consemnată în proces-verbal”, a punctat Balan.

Foto: CIJM

Petele albe din evidența contabilă

Cenzorii au găsit la ÎM SCL un adevărat „cimitir” al automobilelor şi tractoarelor vechi, unele distruse, altele existente doar pe hârtie, dar fiecare cu o valoare de bilanţ de zeci de mii de lei.

Alte bunuri ale întreprinderii în schimb nu figurau nici pe hârtie. În martie 2017, în conformitate cu deciza Consiliului Orăşenesc, Primăria a transmis în gestiunea ÎM SCL 89,66 hectare de pământ agricol. Acest bun însă n-a fost luat la evidenţă contabilă în modul prevăzut de lege. În trei ani, de la exploatarea terenurilor s-a înregistrat un venit de circa 63,1 mii de lei, pe când acesta putea fi de 422 de mii de lei, conform calculelor cenzorilor.

Datoriile angajaților, stinse în schimbul unor mărfuri

Controlorii au mai constatat că la 1 ianuarie 2019 mai mulţi factori de decize din administraţie aveau datorii solide faţă de întreprindere. Ion Balan, de exemplu, era dator cu 189,4 mii de lei, Alexandru Movileanu, inginerul-şef – cu 47,8 mii de lei; Lidia Staroşciuc, contabila-şefă – cu 16,7 mii de lei. Suma totală a datoriei angajaților se cifrează la 293,5 mii de lei. Potrivit cenzorilor, Ion Balan a găsit o cale „avantajoasă” de stingere a datoriilor faţă de întreprindere, propunând în schimbul sumelor luate din casă diferite mărfuri, procurate de la deţinători de patentă.

Conform actelor anexate la raportul Comisiei de cenzori, Ion Balan ar fi procurat de la întreprinzătorul Valeriu Burduja piese pentru autovehicule în sumă totală de aproape 89 de mii de lei; de la Iurie Botnari – piese pentru ascensoare în sumă de 32,8 mii de lei; de la Ion Racu – două pompe în valoare de 41,6 mii de lei; de la Liliana Vișnevschi – o piloramă în valoare de 62 de mii de lei.

Din spusele angajatului Victor Lazari, pilorama a fost adusă la întreprindere în anul 2017, iar conform actelor completate de Ion Balan, aceasta ar fi fost procurată la 7 mai 2019, în aceeași zi în care dânsul a fost demis din funcţie. În cadrul şedinţei Consiliului Orăşenesc în care a fost prezentat raportul cenzorilor, consilierul orășenesc Alexandru Vişnevschi a declarat că soţia sa, Liliana, nu a vândut ÎM SCL nicio piloramă.

Foto: CIJM

Jumătate de milion, premii pentru „performanțe”

În bilanțurile contabile ale ÎM SCL din ultimii trei ani, cheltuielile pentru remunerarea muncii constituie circa 40%. La 1 ianuarie 2019 întreprinderea era datoare salariaţilor cu 338,8 mii de lei, iar salariaţii datorau întreprinderii 192,7 mii de lei. În pofida tuturor deficienţelor şi lacunelor, în anii 2016 – 2018, la ÎM SCL Rezina au fost calculate şi achitate premii în sumă totală de 575,9 mii de lei. Premii solide „pentru dinamica pozitivă a indicatorilor principali, venituri şi lipsă a datoriilor” a încasat şi managerul-şef Ion Balan. Pentru anul 2016, bunăoară, prin dispoziţia primarului, dânsul a fost premiat cu două salarii de funcție, ceea ce reprezintă circa 20 de mii de lei, în 2017 – cu un salariu de funcţie, iar cu două mii de lei managerul şef s-a premiat sungur, „cu prilejul zilei profesionale”.

Președinta Comisiei de cenzori a accentuat că în toţi aceşti ani dinamica indicatorilor economici principali ai întreprinderii a fost una critică. Comisia a constat că la 1 ianuarie 2020 ÎM SCL Rezina era datoare la bugetul de asigurări sociale cu 153,1 mii de lei, la bugetul asigurăriilor medicale obligatorii – cu 112,4 mii de lei, la bugetul de stat – cu 274,8 mii de lei, faţă de furnizori – 1,8 milioane de lei.

Ion Balan

Ion Balan se disculpă: „Sunt supus presiunilor din partea unor consilieri”

Ion Balan a fost prezent la şedinţa Consiliului Orăşensc în care a fost prezentat raportul, dar la discuţii nu a participat. În apărarea intersesele celor de la SCL s-au ridicat Olesea Maximciuc, şefă de secţie şi Mihail Cuţ, actualul manager-şef interimar, care au încercat să convingă consilierii și cetățenii prezenți în sală că administraţia oraşului ar trebui să ofere întreprinderii o susţinere financiară mai solidă. Potrivit lor, Primăria ar avea în prezent datorii de peste două milioane de lei faţă de întreprindere pentru mai multe lucrări efectuate anul trecut „la indicaţia primarului”.

Contactat de reporterul CIJM, Ion Balan a spus că este supus unor presiuni din partea unui grup de consilieri orăşeneşti care vor să-l declare vinovat de cele întâmplate la SCL pe primarul Simion Tatarov. „Sunt de părerea că ÎM Servicii Comunal Locative nu a fost o fabrică de făcut bani, cum cred alţii. A fost o întreprindere în care s-a lucrat şi s-au făcut lucruri mari. Menţionez cu această ocazie doar câteva din reuşitele întreprinderii municipale înregistrate în perioada cât am fost administrator al acesteia: aprovizionarea cu apă potabilă a satului Ciorna, fapt care a permis micşorarea tarifului la apă pentru consumatorul final; renovarea staţiei de pompare a apei potabile de pe strada Păcii; construcția unei stații de pompare a apelor reziduale tot pe strada Păcii, care zilnic asigură bugetului local o economie de 1.200 de lei; reparația scărilor care unesc strada 27 August cu strada Lomonosov. Totodată soluţia identificată şi implementată pentru aprovizionarea cu apă a satelor Ciorna şi Boşerniţa a asigurat bugetului o economie de 1.800.000 de lei.

Cât am activat în funcţia de manager al ÎM Servicii Comunal Locative ne-a reuşit să implementăm multe proiecte şi fără a dispune de resurse financiare semnificative, bazându-ne pe oamenii de bună credinţă şi care au dorinţa de a lucra împreună. Totodată, pe perioada cât am îndeplinit funcţia de administrator, salariile angajaţilor au fost majorate cu 100%, fără a recurge şi la majorarea tarifelor pentru serviciile prestate în folosul comunităţii locale.

Actualmente în privinţa mea se acţionează pe criteriu politic. Astfel, un grup de consilieri raionali şi orăşeneşti au insistat de câteva ori să demisionez din funcţie, venind chiar şi la domiciliul meu şi sugerându-mi insistent să depun cerere de demisie. Mi s-a propus funcţia de vice-administrator la ÎM SCL sau angajarea mea în altă funcţie. Am refuzat oferta şi fiind sigur că nu am admis abateri în activitatea desfăşurată, am hotărât să-mi dovedesc nevinovăţia în justiţie”, a declarat Ion Balan.

Primarul respinge acuzațiile și caută dreptatea în judecată

Primarul Simion Tatarov, la rândul său, afirmă că Primăria nu are datorii față de întreprinderea municipală. „Lucrările la care se referă administrația ÎM SCL cerând să fie achitate din bugetul orașului de fapt au fost efectuate din iniţiativa administraţiei întreprinderii, în baza unor contracte proprii, iar Primăria nu are nicio atribuţie la ele şi nu le va achita. Cât priveşte obligaţiunile tradiţionale faţă de ÎM SCL administraţia oraşului le va onora ca și în anii trecuți”, punctează primarul. În replică la acuzaţiile că o parte din vină pentru cele întâmplate la ÎM SCL ar purta-o Primăria şi personal primarul, Simion Tatarov a menţionat că anume el anul trecut s-a adresat cu un denuţ la Centrul Naţional Anticorupţie, solicitând investigarea abuzurilor și delapidărilor de la ÎM SCL, dar i s-a răspuns că nu există motive pentru implicarea organelor de drept.

Precizăm că aleșii locali din Consiliul Orășenesc au decis să expedieze rapoartele colaboratorilor Direcţiei control financiar din a. 2019 şi al Comisie de cenzori din 2020 spre examinare Ministerului Finanţelor şi Procuraturii Generale.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii